Marea majoritate a copiilor din comunităţile de romi stau foarte prost cu şcoala, lucru de care preşedintele etniei s-a convins încă o dată, deşi era convins suficient, joi, 27 octombrie, când a avut o întâlnire cu Adriana Nedelcu, directorul Colegiului Tehnic, la sediul unităţii de învăţământ. Aceasta s-a arătat foarte indignată – şi pe bună dreptate, susţine Marian Neagoe – întrucât a solicitat nişte clase speciale de pregătire profesională (şcoală profesională), de vreme ce piaţa muncii are nevoie de lucrători calificaţi, dar absenteismul zădărniceşte orice şansă de instruire a cursanţilor. Cum poţi să-i înveţi o meserie, când ei nu recunosc literele alfabetului după opt ani de şcoală generală?!
În timpul verii, rămăsese stabilit ca, în aceeaşi formulă, să participe la o întrevedere cu inspectorul şcolar general Dumitru Tudosoiu sau cu inspectorul responsabili de romi, Petre Livezeanu, cu participarea directorilor şcolilor generale din Nordul Judeţului şi ai liceelor şi colegiilor din Câmpulung, a reprezentanţilor romilor şi, în special, a angajaţilor din Primării cu astfel de responsabilităţi. „Din păcate, semnalele mele mi-au atras vorbe urâte din partea unor directori de şcoli şi cel mai tare mă doare că şi din partea colegilor mei de la Partida Romilor am auzit că cer prea mult de la ei. Este adevărat că n-am nicio calitate oficială ca să-i trag eu la răspundere. Nici n-am de gând s-o fac. Dar elanul pe care îl aveam cu toţii acum 13-14 ani, când ne-am întâlnit la Câmpulung şi am pus bazele unei societăţi civile pentru romi, nu mai există. Mulţi dintre colegii noştri nu mai înţeleg care le este menirea şi care le este locul în Primărie, mediator şcolar sau mediator sanitar.”, spunea Neagoe, cu menţiunea că intenţia sa nu este de a-i acuza de ceva. Dar nici nu-i convine să fie chemat de directorii liceelor ca să încaseze bobârnacele de unul singur.
În ciuda insistenţelor pentru îmbunătăţirea situaţiei educaţionale a copiilor din comunităţile cu probleme, nimic nu pare să se schimbe în bine. Dimpotrivă. „Nu vreau să devenim un popor de analfabeţi. Nu vreau să devenim un popor de şmecheri. Dacă încercăm să conştientizăm că suntem pe marginea prăpastiei… Doamna directoare îmi spunea că vin la şcoală fără să ştie să scrie şi să citească. Este inadmisibil aşa ceva!” El a cerut directorilor să-i testeze serios în clasa a VIII-a, dar să fie o testare reală, nu mincinoasă. Acesta a mai povestit că s-a întâlnit de zeci de ori cu cadrele didactice de la Bughea de Jos, unde şi elevii, şi dascălii parcurg câte cinci kilometri pe coastele înnoroite de la Valea Măcelarului. Iarăşi o situaţie anormală.