20/04/2025

Seminar organizat de ITM la Câmpulung

La sfârşitul săptămânii trecute, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş a organizat, în cadrul Săptămânii Europene a Sănătăţii şi Securităţii în Muncă, simpozionul cu tema „Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele”. Evenimentul a avut loc la societatea Holcim Ciment Câmpulung, unde au fost prezentate lucrări pe tema abordată şi au fost evidenţiate şi exemple, societatea fiind considerată de autorităţile de la Piteşti un exemplu de bune practici.

Din partea ITM Argeş au fost prezenţi inspectorul şef adjunct Florin Cornel Baboi, Luminiţa Olaru, inspector de muncă, de la ITM Câmpulung, Lorin Smărăndoiu şi Tiberiu Enache, iar directorul Cornel Banu şi responsabilul SSM, Rodica Dina, au reprezentat firma gazdă, Holcim. Evenimentul a fost deschis de Florin Baboi, cu prezentarea ordinii de zi a întâlnirii: un subiect pe tema zilei, prezentat de Luminţa Olaru; materiale susţinute de partenerii şi gazdele de la Holcim; noutăţi de la Tiberiu Enache (posibilităţile responsabililor SSM de a-şi face singuri evaluările, fără a apela la specialişti). „În fiecare an, Inspecţia Muncii organizează, în cadrul Săptămânii Europene a Sănătăţii şi Securităţii în Muncă, diferite întâlniri pe teme specifice. Anul acesta şi în 2017, tema centrală abordată în întâlnirile noastre o vor reprezenta locurile de muncă sigure pentru toate vârstele. Din statisticile pe care le avem, în foarte multe ţări ale Uniunii Europene, în ultimii ani, persoanele încadrate între vârstele de 55 şi 64 de ani reprezintă un procent de 30% dintre toţi angajaţii, procent semnificativ. Vârsta de pensionare s-a mărit şi la noi, aceeaşi politică au avut-o şi alte state membre şi, de aceea, va trebui să ne aplecăm cu atenţie asupra acestui aspect cu problemele specifice. Vârsta înaintată la locul de muncă poate aduce beneficii pentru sănătate, dar poate aduce, totodată, şi riscuri.”, şi-a început discursul inspectorul şef adjunct al ITM Argeş, Florin Baboi.

După ce Rodica Dina, de la Holcim, le-a prezentat celor din sală planul de evacuare în caz de incendiu, inspectorul de la ITM, Luminiţa Olaru, şi-a expus lucrarea „Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele”. „România se confruntă cu o transformare economică profundă, datorată schimbărilor demografice fără precedent. Pe de o parte, se estimează că ponderea populaţiei cu vârsta mai mare sau egală cu 65 de ani se va dubla, de la 15% la 30%, până în anul 2060, existând posibilitatea de a exercita o presiune puternică asupra costurilor aferente pensiilor, serviciilor medicale şi serviciilor de îngrijire de lungă durată. Strategia “Europa 2020” are ca obiectiv de importanţă majoră creşterea nivelului de ocupare a forţei de muncă şi prelungirea vieţii profesionale. Principalii factori care afectează capacitatea de muncă sunt: sănătatea şi capacităţile funcţionale, educaţia, competenţa, valorile, atitudinile, motivaţia, mediul de lucru şi capacitatea profesională, conţinutul şi cerinţele locului de muncă. Strategia are ca obiective principale: promovarea unei munci durabile şi îmbătrânirea sănătoasă încă de la începutul vieţii profesionale; prevenirea problemelor de sănătate pe parcursul vieţii profesionale; oferirea angajatorilor şi lucrătorilor de modalităţi de gestionare a securităţii în muncă în contextul îmbătrânirii forţei de muncă; încurajarea schimbului de informaţii şi bune practici. Se consideră că factorii de succes, care duc la locuri de muncă sănătoase, ar fi: implicarea cadrelor de conducere în cursurile de formare; motivaţia şi angajamentul asumat personal; sprijinul extern din partea serviciului de Medicină a Muncii; diversitatea măsurilor aplicate.”, a fost o parte din expunerea lucrării ITM.

Bucuros că la întâlnire au fost prezente numeroase persoane cu atribuţii în securitatea şi sănătatea în muncă, directorul fabricii Holcim Câmpulung a expus noua strategie a societăţii de prevenire a accidentelor de muncă. „În grupul nostru, sănătatea şi securitatea în muncă le considerăm o valoare, ca un arc peste toate celelalte valori pe companie. Fără aceasta nu putem fi nici parte din echipa de management, nici echipa de top management. Pentru noi, lucrurile sunt foarte serioase, foarte bine aşezate, şi am dezvoltat o grămadă de sisteme şi politici în anii care au trecut. Dar acum lucrurile s-au schimbat, de prin mai 2016 şi, în afară de proceduri, sisteme, legi şi toate celelalte care guvernează SSM, în cadrul fabricii noastre, s-a dezvoltat un sistem, căruia noi îi spunem „positive fill interaction”. Adică să stai de vorbă cu omul, să te duci să îl vezi pe om, să vezi ce face şi stai de aproape de vorbă cu el, să vezi dacă ştie la ce riscuri se expune, dacă are echipamentul de protecţia muncii, să vezi dacă are permis de spaţiu închis, dacă are permis de lucru la înălţime, să vezi dacă e întreg fizic, psihic să desfăşoare activitatea respectivă, să îl întrebi câţi copii are, să vezi dacă e conştient că trebuie să respecte regulile de protecţia muncii, ca să se ducă la copii întreg. Cam aceasta este schimbarea cea mai mare pe care am făcut-o noi, anul acesta, după unirea Lafarge-Holcim, şi să ştiţi că rezultatele se văd. Adică, dacă până acum aveam ideea ca să ne ducem să găsim un om care nu are echipamentul de protecţie, care nu efectuează o activitate aşa cum ar trebui să o facă, care nu are lista de riscuri cu el, semnată, ca să vadă cum poate controla riscurile, acum ne ducem cu ideea de a-l ajuta să înţeleagă şi să fie conştient că şi pentru noi siguranţa şi sănătatea în muncă sunt foarte importante. Şi nu o facem doar pentru oamenii noştri, o facem şi pentru şoferii care vin să încarce ciment, lucrul acesta îl facem şi pentru angajaţii firmelor terţe care lucrează cu noi. Deci, încercăm cumva să ajungem la sufletul omului, să-l conştientizăm că e pentru el, nu e pentru noi. Suntem mulţi oameni în fabrică, vreo 200 ai noştri, vreo 150 de la firmele terţe, deci, ajungem undeva la 500 de oameni. Ca zile fără accidente, avem 372 de zile fără accident. Ultimul accident pe care l-am avut a fost al unui angajat al unei firme terţe, însă, pe regulile interne, lucrează pentru noi, dar am depăşit 2.000 de zile fără accidente ale angajaţilor noştri.”, a transmis directorul Holcim, Cornel Banu. Cornel Banu a început activitatea la Holcim în 1983, ca muncitor, iar, în 1991, s-a întors, după ce a terminat facultatea. A lucrat în Calitate, Proces, Producţie, a fost, doi ani, director de fabrică în Slovacia, iar, de la jumătatea lunii iulie, director de fabrică la Holcim Câmpulung. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!