25.2 C
Campulung Muscel
16/04/2024

Vicepremierul Vasile Dâncu, prezent la Lereşti

Manifestările, prin care a fost marcată împlinirea unui secol de la intrarea României în Primul Război Mondial, au început în dimineaţa de vineri, 23 septembrie 2016, la Lereşti, unde s-a desfăşurat o ceremonie comemorativă în Cimitirul de Onoare Internaţional al Eroilor. Cu o săptămână înainte, s-a încheiat Tabăra Internaţională de Tineret, organizată de Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război, în cadrul căreia 35 de tineri din Germania, Rusia, Belarus, Polonia şi Letonia au ajutat la pregătirea necropolei, în perspectiva evenimentului onorat cu prezenţa de oficialităţi din administraţia publică centrală, judeţeană şi locală, reprezentanţi ai Ambasadelor Germaniei şi Austriei în România, parlamentari, personalităţi militare şi membri ai comunităţii lereştene, prezenţi într-un număr consistent la festivitatea care a precedat sosirea preşedintelui România la Câmpulung. 

Deşi primar doar de trei luni, Marian Toader a trecut prin nou prin emoţiile organizării unei manifestări cu participare internaţională şi, mai mult decât atât, la sfârşitul săptămânii trecute, alături de viceprimăriţa Adriana Cicu, şi ea debutantă într-o funcţie de conducere, le-a fost gazdă vicepremierului Vasile Dâncu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, generalului Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General, şi locţiitorul acestuia, general-maior Cristinel Cernea, secretarului de stat pentru Relaţia cu Parlamentul, Informare publică şi Creşterea calităţii vieţii personalului, Otilia Sava, lui Constantin Dudu Ionescu, consilier de stat în cadrul Departamentului Securităţii Naţionale şi directorul Oficiului Informaţii Integrate, lui Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, responsabil de Departamentul Cultură, Culte şi Centenar, europarlamentarului Mircea Diaconu. Anunţat cu mai bine de o săptămână înainte ca participant la evenimentul de la Lereşti, pe al cărui teritoriu îşi dorm somnul de veci 94 de soldaţi germani, ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Excelenţa Sa Werner Hans Lauk, şi-a prelungit vizita şi la Câmpulung, la Mănăstirea „Negru Vodă”. La fel au procedat şi colegii de la Ambasada Austriei, care, de la Lereşti, au mers la întâlnirea cu preşedintele Klaus Werner Iohannis. 

Rolul de gazdă al primarului Marian Toader a beneficiat de suportul superiorilor de la judeţ: Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean, sosit împreună cu vicepreşedintele Ion Mânzână, senatorul Şerban Valeca şi Ion Georgescu, primarul Mioveniului. De la Câmpulung au luat parte viceprimarul Mărgărin Blidaru, consilierul judeţean Maria Cotenescu, consilierul local Marin Stanciu, lor alăturându-li-se deputatul Simona Bucura Oprescu. 

„România s-a implicat în Primul Război Mondial în anul 1916, după doi ani de neutralitate animată de realizarea dorinţei de întregire naţională. Lupte deosebit de sângeroase s-au desfăşurat la Braşov, Câmpulung, Făgăraş, Sibiu, Predeal, Porumbacu, Prunaru, Rogojeşti, pe Râurile Olt şi Jiu, totul culminând cu faptele de arme din 1917, de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, locul unde mausoleele amenajate în perioada interbelică transmit celor prezenţi şi generaţiilor viitoare repere istorice cu valoare de simbol. În anul 1919, la finalul marelui război, Armata Română a înregistrat peste 330.000 de militari morţi în luptă sau în prizonierat, înhumaţi pe teritoriul României şi a 20 de state europene, în cel puţin 900 de cimitire ale eroilor, gropi comune, osuare şi mausolee. Aproximativ 76.000 de militari au rămas invalizi. Pe teritoriul României au fost înhumaţi, în perioada 1914-1919, peste 32.000 de militari, aliaţi şi inamici, aparţinând unui număr de 15 state europene. Prin Hotărârea Guvernului României nr.821/2015, cu modificările şi completările ulterioare, a fost aprobat un amplu program naţional al manifestărilor prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la intrarea în Primul Război Mondial, manifestări care s-au derulat începând de anul trecut şi vor continua până în anul 2019.”, a fost prezentarea  organizatorilor.  

În România, programul naţional al manifestărilor dedicate Centenarului cuprinde conferinţe internaţionale, mini-festivaluri de film românesc, organizate în străinătate, dezbateri, mese rotunde, restaurări de parcele ale eroilor români din cimitire germane şi poloneze, expoziţii de fotografii, simpozioane, ceremonii comemorative, restaurări ale unor cimitire ale eroilor din Primul Război Mondial din ţară, expoziţii documentare. „Astăzi, vom fi martorii unei ceremonii militare de comemorare a eroilor români, germani şi austrieci căzuţi la datorie în timpul luptelor din Primul Război Mondial. Este ceea ce noi, urmaşii lor, avem datoria să facem astăzi. Să le păstrăm vie memoria eroilor şi să nu uităm jertfa lor de sânge. În Cimitirul de Onoare Internaţional din Lereşti sunt înhumaţi 94 de militari germani, 73 de militari austrieci şi 316 militari români. De asemenea, există şi 246 de morminte cu militari a căror identitate nu este cunoscută.”, a continuat prezentarea realizată pentru publicul participant la festivitatea de la Lereşti.   

Atmosfera solemnă a ceremonialului a fost asigurată de muzica militară a Brigăzii II Infanterie Rovine. Elevul plutonier Ionuţ Bălan, de la Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”, din Breaza, a recitat poezia „Nu plânge, maică Românie”, găsită în raniţa unui soldat mort, în toamna anului 1918, pe Muntele Sorica din Carpaţii de Curbură. Elevul fruntaş Bianca Avram, de la aceeaşi şcoală, a dat citire unui fragment din Eclesiastul, „Orice lucru îşi are vremea lui”. Cele două momente artistice au fost urmate de ceremonia depunerii coroanelor de flori din partea Preşedintelui României, a Guvernului României, a Ministerului Apărării Naţionale, a Ambasadei Republicii Federale Germania în România, a Ambasadei Austriei în România, a parlamentarilor de Argeş, a Consiliului Judeţean, a Prefecturii Argeş, a Municipiului Câmpulung şi a Primăriei Lereşti.

A urmat un moment de reculegere în amintirea tinerilor morţi în război, ultima secvenţă a manifestării omagiale constituind-o aprinderea de candele de către elevii Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”, ai Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” şi elevii din Lereşti, împreună cu personalităţile prezente. La căpătâiul sutelor de soldaţi răpuşi în lupte au fost aşezate candele confecţionate de copiii din Lereşti şi flori adunate din grădinile localnicilor.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!