3.3 C
Campulung Muscel
20/04/2024

Mocirla politică, revărsată asupra performanţei olimpicului internaţional Costin Oncescu

Efectele războiului liberalilor cu secretarul Primăriei se răsfrâng asupra unor persoane nevinovate, ale căror performanţe aducătoare de prestigiu Câmpulungului sunt pângărite de noroiul politic al unor orgolii ieftine. Nepriceperea aleşilor de a face proiecte de hotărâri, nici după trei mandate, în care au pierdut vremea de pomană în Consiliul Local, dublată de încăpăţânarea lui Nicolae Ghinea de a nu se implica în punerea în practică a iniţiativelor PNL, a zădărnicit şansele ca un olimpic internaţional să primească o recompensă financiară din partea comunităţii. Atitudine dezamăgitoare şi a iniţiatorilor unui proiect de hotărâre care n-a fost să fie, din cauză că nu era legal, şi a secretarului, care nu a luat atitudine, în sensul de a reface textul incorect lucrat de rivalii lui Ţâroiu, dacă a văzut că aceştia nu sunt în stare. În momentul în care a sesizat formularea greşită a expunerii de motive a lui Bogdan David, care propunea acordarea unei burse lui Costin Oncescu, proaspăt medaliat cu argint în Rusia, la Olimpiada Internaţională de Informatică, secretarul ar fi putut să-l ajute s-o redacteze cum trebuie. Aşa cum bănuim că a procedat cu hotărârea de scutire a revoluţionarilor de plata impozitelor la Primărie, având la bază un material înaintat de foştii consilieri Dan Şipoteanu şi Marian Vlad, abundând în citate din lege, de care ne îndoim că era opera lor. În cazul „bursei” pentru Costin Oncescu – cuvântul „bursă” fiind buba – secretarul a preferat să se ajungă la şedinţa de Consiliu, pe a cărei ordine de zi nu a inclus proiectul de hotărâre, ca să explice în plen că cerinţa lui David înfrânge legea. Or dacă ar fi fost colaborare între părţi, inadvertenţele erau rezolvate în culise, iar ajutorul pentru olimpicul internaţional, încadrat corect din punct de vedere legal, mergea şnur. 

La Câmpulung, ajutăm prostia, lenea şi sărăcia, nu performanţa de excepţie 

Înainte de a prezenta discuţia halucinantă care a avut loc în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local Câmpulung, de joi, 25 august 2016, insistăm să subliniem un lucru pe care „încuiaţii” de aici, de la ţară, îl acceptă mai greu. Peste tot, în lumea civilizată, performanţa este răsplătită financiar. Şcolile acordă burse unor elevi precum Costin Oncescu numai pentru mândria de a reprezenta respectiva unitate de învăţământ, pe care o umple de premii internaţionale şi faimă. Faimă pe care o împrumută şi localităţii al cărei nume îl poartă în afara graniţelor ţării. Iar localitatea, într-o lume normală, investeşte în performanţă, nu doar în prăpădiţii inutili societăţii, care o trag în jos, n-o urcă, aşa cum face Costin Oncescu cu municipiul care nu-l merită pe acest copil. 

Iar conducătorii noştri ce fac? Îşi bat joc de munca lui, umilindu-l în lipsă cu contre despre plasarea pe lângă lege a recompensei căreia Bogdan David, din neştiinţă, i-a zis „bursă” în documentaţia depusă la Primărie. Asta deşi, dacă exista voinţă cu adevărat din partea Executivului de a-l premia excepţional pe tânărul de ale cărui rezultate Câmpulungul nu se va mai bucura pentru mult timp, întrucât va absolvi curând, proiectul de hotărâre era aşezat corect pe lege, redactat impecabil şi aprobat fără probleme. Dar nu s-a vrut. Primăria, reprezentată de Ţâroiu şi partenerul său, Ghinea, n-a vrut şi pace să se voteze această iniţiativă, pentru că venea din partea PNL. Credeţi că dacă Ţâroiu, ca primar, cu autoritate în faţa subalternilor, îi dispunea secretarului să refacă prostia tolomacilor de la PNL, acesta îi spunea: nu vreau?! Dar n-a vrut nici Ţâroiu, aşa cum n-a vrut nici Ghinea, în ciuda a ceea ce susţine public că-l respectă pe copil şi familia acestuia.                            

Inadvertenţele se puteau corecta şi în plen. Dar nu s-a vrut                     

Probabil că dacă Lucian Ionescu, liberal ca şi iniţiatorul hotărârii de manifestare materială a recunoştinţei Câmpulungului faţă de acest elev extraordinar, n-ar fi întrebat de ce propunerea PNL nu figurează pe ordinea de zi, subiectul rămânea închis. Şi la nivelul de informare, tot ce au obţinut susţinătorii ideii de premiere a lui Costin Oncescu. Vom prezenta în continuare dialogul ruşinos purtat în spaţiul public, care n-ar fi trebuit să răzbată din spatele uşilor birourilor Primăriei, dacă ar fi existat colaborare între părţi. Dar cum nu există, circul şi umilirea nemeritată a unor oameni rari, preţioşi şi datorită intervalului mare de timp la care apar, sunt la ele acasă. 

Secretarul a motivat neincluderea demersului PNL pe lista chestiunilor de dezbătut şi aprobat joia trecută, prin faptul că a lipsit materialul care trebuia votat. Mai precis, „proiectul îl face cel care îl iniţiază, adică primar, vice, grupul de cetăţeni sau consilieri. N-am avut niciun proiect de hotărâre în acest sens. S-a venit duminică (n.r. 21 august 2016) cu un proiect de hotărâre, prin care domnul Bogdan solicita o bursă.” Iar data depunerii documentaţiei, contestată de David, nu era singura problemă, zice Ghinea: „Nu mai vorbesc despre conţinutul expunerii de motive. V-am dat legea care reglementează acordarea burselor şi am avut şi o discuţie cu domnul State, pe texte de lege. S-a solicitat acordarea unei burse de studiu. Bursele de studiu sunt reglementate de Ordinul 5576 din 2001.”

Formularea nefericită, însă, n-ar fi trebuit să împiedice introducerea propunerii liberale pe ordinea de zi a şedinţei, urmând a fi rectificată în plen. Căci nu era prima oară când se îndrepta astfel conţinutul unor proiecte de hotărâri. De aceea se şi cheamă că sunt proiecte, fiind supuse dezbaterii şi modificării.         

Ghinea, care declară că respectă copilul şi familia acestuia, a arătat exact contrariul 

Care era problema Executivului? Că bursele se acordă numai de către Consiliile de Administraţie ale şcolilor, nu de către Legislativ! Chiar dacă legea ar fi permis Consiliului Local să acorde burse, ele nu se plăteau din buzunarul lui Ţâroiu ori David, ci din banii câmpulungenilor. Aşa că, într-un final, nu şcoala, nu Primăria ori Consiliul Local îi ajută financiar, ci noi, câmpulungenii, care plătim taxe şi impozite. Dar ei, aleşii, au în cap ideea falsă că, vezi Doamne, beneficiarul îşi imaginează că banii sunt de la Ţâroiu ori de la David. Iată în continuare motivaţia lui Nicolae Ghinea de a lăsa pe dinafara ordinii de zi acest punct: „Dumneavoastră alocaţi banii. Atât. N-am nimic cu acest elev. Îl stimez, îi stimez familia, îi cunosc atât de bine, îl cunosc de când era de-o şchioapă. Toată stima pentru acest copil. Dar de ce nu vreţi să respectaţi legea? Nu trebuie să-i spuneţi „bursă”, pentru că pică sub incidenţa acestui ordin. Nu ştiu dacă ai înţeles dumneata (n.r. a replicat la adresa unuia dintre liberali, care a încercat scurtarea vorbăriei secretarului), eu vreau să vorbesc pentru toată lumea, să mă înţeleagă. Mai ales că domnul Bogdan şi-a permis în emisiunea televizată şi m-a făcut incompetent. Că nu cunosc legea. Copilul acesta merită, trebuie ajutat. Dacă vreţi să acordaţi, se poate găsi o altă modalitate legală, pe care s-o discutăm, s-o analizăm, fiindcă secretarul nu face proiectele de hotărâri. Secretarul dă consultanţă. Vreţi să vă dau consultanţă, vă dau consultanţă. Dar nu sâmbăta sau duminica. Fiindcă sâmbătă am fost plecat, duminică am fost plecat.” 

Proiecte neclare au fost băgate pe ordinea de zi pe ultima sută de metri. Acesta, în schimb, limpede ca „bună ziua”, nu s-a putut   

În replică, Bogdan David a susţinut că materialul este înregistrat la Primărie marţi, 16 august. Liviu Ţâroiu îl contrazice cum că a fost depus joi, 18 august. Iar Ghinea zice că l-a primit vineri, 19 august. Iar sâmbătă, la zece dimineaţa, David, trimis să obţină semnăturile membrilor comisiilor de specialitate pe raport, a venit cu restul documentelor la Primărie. „Sâmbătă se venea cu el, când noi trebuia să avem materialele vineri?!”, i-a dat peste nas Ghinea, însă David, obişnuit cu astfel de şicane, din timpul răzbelului pentru funcţia de viceprimar cu atribuţii de primar, l-a dat de gol că mapele de şedinţă le-au fost expediate consilierilor tot sâmbătă, la ora şase, la opt ore distanţă de momentul depunerii completării documentaţiei cu „bursa” pentru Costin Oncescu. „Eu nu mai puteam să fiu aici să fac un proiect de hotărâre, fiindcă sâmbătă am şi eu liber.”, s-a apărat secretarul. „Într-o formă sau alta, copilul acesta îşi va primi banii. Nu puteţi să vă opuneţi dumneavoastră.”, a replicat David. „Foarte bine, dar nu politic, cum vreţi dumneavoastră.”, a încheiat în aceeaşi notă de profund dezgust al doilea om din Primărie. Din păcate, acest schimb incredibil de replici, în timpul căruia secretarul a lăsat impresia unei patimi mai puternice decât a celor declaraţi ca înregimentaţi politic, de la masa Consiliului, s-a consumat în faţa unui primar cu rol de glugă de coceni. Câte proiecte de hotărâri, unele de-a dreptul îndoielnice, au intrat pe ordinea de zi pe ultima sută de metri, fără ca aleşii să aibă timp să le studieze?! Or la acesta nu era nimic de studiat. Ci doar de ridicat mâna pentru o modestă gratitudine faţă de un geniu în rândul adolescenţilor câmpulungeni, cum nu se va naşte altul prea curând. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!