Miercuri, percheziţii cu mascaţi în cătunul de la Gămăceşti!
Desfăşurare impresionantă de forţe de intervenţie, miercuri dimineaţă, în cătunul de rudari Gămăceşti, din comuna Berevoeşti! Sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Piteşti, 160 de poliţişti din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi Craiova, împreună cu reprezentanţi ai DGASPC Argeş, au efectuat 40 de percheziţii imobiliare pentru probarea activităţii infracţionale a 90 de persoane fizice, bănuite de comiterea de infracţiuni de exploatare a persoanelor vulnerabile. La finalul acţiunii, 38 de persoane au fost reţinute şi duse la audieri. Alte cinci persoane, care nu au fost găsite la domiciliu, sunt căutate de oamenii legii, asupra lor planând aceleaşi acuzaţii.
Suspecţii racolau amărâţi din gări, autogări sau biserici
Potrivit anchetatorilor, din 2012 şi până în prezent, cei în cauză ar fi desfăşurat activităţi de comerţ cu material lemnos, procurat atât legal, cât şi susceptibil a proveni din tăieri ilegale. Pentru comercializarea materialului lemnos, cei vizaţi ar fi recrutat mai multe persoane, minore şi majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de imposibilitatea de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa ori de starea lor de vădită vulnerabilitate, pe care i-ar fi transportat şi adăpostit în gospodării, cu scopul de a-i supune la îndeplinirea de servicii în mod forţat. Totodată, persoanele exploatate ar mai fi fost obligate la efectuarea de munci gospodăreşti sau la practicarea cerşetoriei. În majoritatea cazurilor, victimele proveneau din localităţi aflate în judeţe din Sudul ţării (Giurgiu, Olt, Teleorman, Dolj), acolo unde suspecţii îşi valorificau lemnele furate. În vizor se aflau persoane provenind din familii sărace şi destrămate, uşor de manipulat şi de care nimeni nu se interesa, acestea fiind racolate din diferite locuri publice, din pieţe şi târguri, de pe stradă, de lângă biserici, din gări şi autogări, etc. sau chiar din propriile locuinţe. Ulterior, membrii grupărilor infracţionale transportau victimele la domiciliile lor din Gămăceşti unde le forţau să efectueze, zilnic, diverse munci şi activităţi, atât în gospodăriile suspecţilor, cât şi în apropierea localităţii. Astfel, oamenii erau obligaţi să măture în curte, să spele rufe, să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localităţii şi să transporte lemnele, cu ajutorul cailor, în gospodării, unde erau apoi încărcate în autoutilitarele suspecţilor, în vederea transportării lor la beneficiari.
Ca să nu fugă, victimele erau ţinute în lanţuri
În afara faptului că munceau din greu, din zori şi până seara, victimele erau tratate ca nişte sclavi, fiind aduse în stare de aservire şi lipsire de libertate, în condiţiile în care acestea erau supravegheate permanent de către membrii grupărilor infracţionale. Bieţii oameni erau înfometaţi, bătuţi crunt, chinuiţi şi umiliţi în mod regulat, exploatatorii lor ajungând până acolo încât, pe timpul nopţii, îi legau cu lanţuri ca să nu fugă. Mai mult decât atât, potrivit unor martori, cei care fugeau şi erau prinşi primeau ulterior pedepse drastice: fie erau legaţi cu o frânghie de un cal şi târâţi pe drumurile din localitate, fie li se aplicau diverse pedepse corporale, erau arşi cu fierul înroşit, erau bătuţi cu biciul ori cu o nuia sau li se puneau mici făclii aprinse între degetele de la picioare, erau opăriţi cu apă fiartă. „De cele mai multe ori, victimele nu primeau mâncare, iar când primeau li se ofereau resturi de mâncare, erau legate (cu lanţuri sau chingi) sau încuiate pe timpul nopţii, pentru ca acestea să nu poată fugi, iar unor victime li se aplicau tratamente umilitoare (erau dezbrăcate complet şi udate alternativ cu apă rece şi caldă; erau legate de mâini şi picioare şi puse să mănânce de pe jos, erau puse să se bată între ele pentru amuzamentul suspecţilor, li se arunca mâncarea pe jos, etc.). Există suspiciunea că unele dintre victime au fost violate sau abuzate sexual”, susţin şi procurorii.
Primarul Bogdan Proca susţine că nu avea cunoştinţă de ce se întâmpla la Gămăceşti
În timpul descinderilor de miercuri, oamenii legii au găsit în Gămăceşti cinci persoane care erau forţate să muncească şi să trăiască în condiţii greu de imaginat pentru secolul XXI, însă există suspiciunea că, din 2012 şi până în prezent, au fost recrutate aproximativ 40 de persoane, minore şi majore. Ultimul venit este Marcel Laurenţiu Stoian, un tânăr de 20 de ani, din Constanţa. „Sunt aici de o săptămână. Am venit la muncă, pentru că nu am unde să mă duc în altă parte. Ce, vreţi să dau în cap la lume pe stradă?! E greu, ca peste tot, dar ce să fac? Am venit aici că e şi târgul ăsta de cai, poate reuşesc să găsesc şi altceva.”, a declarat tânărul, recunoscând că, pentru o săptămână de muncă, a primit doar 10 lei şi mâncare cât să nu moară de foame. În tot acest timp, a dormit într-un şopron. Sătenii din Gămăceşti îşi fac cruce şi spun că nu au auzit de astfel de fapte condamnabile la ei în sat. „Au venit de dimineaţă, abia se luminase de ziuă. Ne-au luat direct din pat. Nu ştiu ce au avut cu noi… E prima dată când se întâmplă aşa ceva aici! Au tăbărât pe noi degeaba. Ca-n lagăr ne-au ţinut! Pentru ce, că nu s-a întâmplat nimic! Muncim şi noi cum putem, la zmeură, la ciuperci, avem ajutor social, alocaţii la copii… N-am furat, n-am dat în cap! N-am auzit să fie cineva bătut, ţinut în lanţuri… Nu ştiu… Ei, dacă au venit, au venit la muncă!”, susţine o localnică.
Neştiutor e şi primarul Berevoeştiului, Bogdan Florin Proca. El a susţinut că a sesizat Poliţia, în urma unor zvonuri care i-au ajuns la Primărie. „Sunt primar din 2012 şi locuitor al comunei de când m-am născut. În localitate nu există ferme, doar animale în gospodării. În 2015, am auzit acest zvon şi am anunţat Poliţia. Se zvonea în comună că sunt anumiţi minori exploataţi de către persoane de etnie romă. Dar, din păcate, nu am ştiut niciodată ceva sigur, concret că în zona respectivă s-ar întâmpla aşa ceva. Eu am anunţat Poliţia din municipiul Câmpulung că există suspiciuni că anumiţi minori sunt exploataţi în zona respectivă. Nu am auzit nimic, pentru că se pare că acele persoane găsite erau ţinute acolo, în gospodăriile oamenilor, nu ieşeau cu ei pe stradă, ca să fie ceva suspect. Eu nu am avut cunoştinţă niciodată de aşa ceva, nu am ştiut nimic concret! A fost un zvon în comună, pe la Primărie, când veneau la ajutorul social. Am aflat de acest scandal din presă, în dimineaţa asta (n.r. miercuri, 13 iulie). La Poliţia Câmpulung am făcut o adresă, în care am adus la cunoştinţă că există suspiciuni că în zona respectivă există minori care sunt folosiţi la munci şi maltrataţi. Am primit şi răspuns, în care mi s-a comunicat persoana responsabilă de la Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Berevoeşti. Am luat legătura cu persoana respectivă şi am stabilit să mergem să identificăm dacă suspiciunile se adeveresc sau sunt doar zvonuri. Din păcate, nu am mai primit nimic oficial de atunci. Poliţia mi-a transmis că urmează să efectueze cercetări. Între timp, am încercat, prin Compartimentul de Asistenţă Socială, să depistez aceste cazuri. Cetăţenii din comună sunt uimiţi că, în anul 2016, mai poate exista aşa ceva, sunt stupefiat şi eu. Satul Gămăceşti este într-o zonă mai retrasă, fiind doar o comunitate de romi. Este un scandal care nu face cinste comunei şi nu-mi face cinste nici mie şi regret foarte mult ce s-a întâmplat. Cei implicaţi sunt persoane care se ocupă cu materialul lemnos, de exemplu, iau materialul de aici, de la parchete şi îl duc în zona Teleorman, Giurgiu, Dolj. Din câte ştiu, nu tăiau ei lemnul, cumpărau doar parchete, cu un preţ şi vindeau cu alt preţ pe Vlaşca.”, a spus primarul Bogdan Proca.
Rudarii au ripostat în timpul descinderilor
În cauză a fost începută urmărirea penală faţă de 40 de persoane, dintre care 38 au fost aduse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Piteşti, în vederea audierilor. Acţiunea a fost organizată cu sprijinul BCCO Piteşti, BCCO Craiova, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Argeş şi Gruparea Mobilă de Jandarmi „Fraţii Buzeşti” Craiova. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă. În momentul în care au ajuns la Gămăceşti, forţele de intervenţie s-au lovit de riposta câtorva localnici, care au sărit asupra lor cu bâte şi alte obiecte contondente. Agresorii au fost repede potoliţi de jandarmi şi trupele speciale, astfel că, pe parcursul derulării percheziţiilor, nimeni n-a mai mişcat în front. Joi, romii reţinuţi au ajuns la Tribunalul Argeş cu dubele, iar rudele lor, într-un număr impresionat, au făcut un scandal de neimaginat, chiar au agresat reprezentanţii presei fără niciun fel de reţinere, aceştia din urmă fiind nevoiţi să ceară ajutorul Poliţiei.