14.9 C
Campulung Muscel
23/06/2025

“Kretzulescu”, pauză în instanţă până la toamnă

Ultimul termen, înaintea vacanţei judecătoreşti, al procesului „Câmpulung versus Grup Corint”, constructorul ardelean care a lăsat vraişte parcurile, s-a consumat pe 13 iunie 2016 şi a constat într-o amânare până la toamnă. Procesul în care municipalitatea se judecă cu cele două firme câştigătoare ale proiectului „Kretzulescu”, Grup Corint şi Harbău, separat, cât şi asociate, aşa cum au câştigat licitaţia, se va relua pe 12 septembrie 2016. Acest răgaz lung va fi şi în folosul evaluatorilor desemnaţi de Tribunalul Argeş, care vor întocmi expertizele cerute de Primăria Câmpulung şi aprobate de magistraţi. În ceea ce priveşte tabăra reclamantului, care a apelat, cu aprobarea Consiliului Local, la serviciile avocatului Eugen Chelaru, acesta va rămâne reprezentat pe mai departe de Liviu Ţâroiu, de acum înainte ca primar. La data iniţierii litigiului împotriva firmelor care au zădărnicit finanţarea europeană, acesta avea calitatea de viceprimar cu atribuţii de primar. Nu vrem să cobim în privinţa deznodământului procesului de pe urma căruia sperăm să ne alegem cu ceva mai mult decât „praful de pe tobă”, dar, judecând după data înregistrării lui la instanţă, nefasta zi de 4 martie, în care România s-a cutremurat teribil în urmă cu 39 de ani, s-ar părea că autorităţile trag a rău.            

Până la toamnă, ar trebui să fie gata cele două expertite, tehnică şi contabilă 

Reamintim că, la termenul din luna mai, magistratul piteştean le-a încuviinţat reclamantului şi pârâţilor proba cu înscrisuri. Aşadar, Ţâroiu şi patronii celor două firme asociate trebuie să aducă la proces toate actele care ajută la soluţionarea cauzei având ca obiect contractul încheiat pe 6 iunie 2011, contractul de finanţare a proiectului.        

În afară de documentele pe care le vor depune părţile, la cererea autorităţilor locale câmpulungene, completul de judecată a fost de acord cu efectuarea unei expertize contabile, care trebuie să lămurească mai multe chestiuni. În primul rând, expertul va trebui să calculeze dobânda penalizatoare datorată de Grup Corint şi Harbău, până la data efectuării expertizei, pentru suma de 165.385,91 lei. Suma reprezintă contravaloarea materialelor plătite de Primărie celor două societăţi, nepuse în operă şi nerestituite. Apoi, specialistul angajat pentru lucrarea contabilă va stabili penalităţile de întârziere datorate de Grup Corint şi Harbău, conform contractului de lucrări încheiat pe 26 februarie 2013. 

Expertului i s-a cerut să ţină cont de toate actele conţinute de dosar, de depoziţiile părţilor, pe care le va completa cu informaţiile de care are nevoie de la alte instituţii, precum şi de la reclamantă şi pârâte, care n-au fost prezentate Tribunalului. Realizarea expertizei contabile a fost încredinţată, prin tragere la sorţi, lui Dragoş Vasile Velicescu, pentru care s-a stabilit un onorariu provizoriu de 600 lei, achitat de Primăria Câmpulung. 

Cea de-a doua expertiză acceptată de instanţă, la solicitarea părţii care a iniţiat procesul, are caracter tehnic, în specialitatea construcţii, şi va fi întocmită de Andy Lorel Iacob, desemnat tot prin tragere la sorţi. Acesta are următoarele sarcini: „=să verifice învelitoarea grupului sanitar din Parcul Kretzulescu, să stabilească dacă aceasta permite infiltraţii ale apei din precipitaţii şi să determine costul lucrărilor de remediere; =să stabilească valoarea celor două bucăţi de geam termopan constatate lipsă la grupul sanitar din Parcul Kretzulescu; =valoarea ornamentului de vârf original al Chioşcului Fanfară de la obiectivul nr. 1 – Grădina Publică – demontat de pârâte în vederea restaurării; =valoarea remedierilor necesare a fi efectuate la gardul Grădinii Publice, despre care s-a constatat că nu este complet în zona demolată de executant, lipsesc capacele la stâlpi din beton, lipsesc tencuieli la structura din beton, plus o lipsă a gardului metalic; =valoarea refacerii tencuielilor gardului de la Grădina Publică, care au fost executate superficial şi nu prezintă garanţie; =contravaloarea modulelor de automatizare aferente instalaţiilor de iluminat din Grădina Publică şi Parcul Kretzulescu, care nu au fost montate şi cuantumul manoperei de montare a acestora; =să determine costurile lucrărilor necesare pentru înlăturarea denivelărilor la placările de piatră Amarelo Rosa (din Piaţeta Kretzulescu); =să determine costurile deficienţelor constatate la obiectivul nr. 5 – Corp clădire băi. 

Onorariul provizoriu, pe care îl va suporta Primăria, care va solicita chestuieli de judecată în caz de câştig, se ridică la 1.500 lei. 

Cică Ministerul Culturii ar da bani pentru Băile Kretzulescu

În ceea ce priveşte reluarea lucrărilor „îngheţate” de lupta politică, avem o bănuială că Liviu Ţâroiu va desfiinţa ultima hotărâre de Consiliu Local legată de „Kretzulescu”, votată pe 30 mai 2016, într-o şedinţă de îndată, convocată de Bogdan David, la finalul intervalului în care a exercitat atribuţiile de primar. În urmă cu o lună, David a propus, pe baza unui referat al Compartimentului Investiţii, iar Consiliul majoritar liberal a votat, două modificări în lista de investiţii pe 2016. Mai precis, modificarea unor denumiri: din „Parc Kretzulescu” (obiectiv IV) – rest de executat” în „Parc Kretzulescu”; din „Corp Clădire Băi (obiectiv V) – rest de executat” în „Clădire Băi”. De parcă ar fi fost investiţii noi, de care Grup Corint nu s-ar fi atins. 

În lista de investiţii pe 2016, parcul figurează cu o alocare de 4 milioane de lei, adică 40 de miliarde în leii vechi, iar clădirea băilor, cu un milion de lei, adică 10 miliarde lei vechi. Punând la socoteală şi cei 500.000 lei (5 miliarde lei vechi) pentru ce mai este de executat în Grădina Publică, rezultă o notă de plată de 55 de miliarde de lei vechi pentru ce n-a făcut Grup Corint în parcuri. Asta deşi i s-au plătit deja aproape 70 de miliarde şi tare am vrea să aflăm pentru ce. Dacă sunteţi de acord că parcurile arată, după reabilitare, de 120 de miliarde înseamnă că unii dintre noi sunt buni de balamuc, iar alţii, de „mititica”. 

N-am înţeles de ce a fost nevoie de redenumirea investiţiilor năpădite de bălării, pentru că, vorba lui George Bălan, la primul ochi aruncat pe hârtie era acelaşi lucru. Bogdan David, în scurtul timp în care a condus Executivul, motiva această iniţiativă de despărţire a obiectivelor unui proiect în investiţii distincte prin faptul că delegaţia care a bătut drumul la Ministerul Dezvoltării, colaboratorul Primăriei în catastrofa „Kretzulescu”, a mers şi la Ministerul Culturii. Iar Ministerul Culturii, chipurile, ar fi dispus să aloce Câmpulungului o finanţare separată pentru clădirile Băilor Kretzulescu. „Motiv pentru care am venit cu această separare. Ca să nu stagnăm, dar decizia va fi luată ulterior de noul Consiliu. Toate acestea au fost făcute cu cei care s-au ocupat de proiect de la început, în speţă, cei de la Investiţii. Nu le-am inventat eu. (…) Au fost cinci obiective, iar la Parcul Kretzulescu am avut parc şi băi. Dacă din Parcul Kretzulescu am scos băile, a rămas parcul.”, preciza David, la sfârşitul lunii trecute. 

La acel moment, Ţâroiu, deposedat şi de funcţia de viceprimar, şi de atribuţiile de primar, a pus la îndoială legalitatea proiectului de hotărâre, neexistând un raport al Compartimentului de Investiţii, care să susţină proiectul de hotărâre. Ceea ce deţineau Investiţiile era aceeaşi hârtie pe care el o înaintase Consiliului în martie 2016, cu fragmentarea dezastruosului proiect în obiective separate, cu constructori diferiţi, pentru a fi mai uşor de executat. Cum, de altfel, era normal să se întâmple de la început, ca să nu fim astăzi sancţionaţi pentru un fiasco de peste 80 de miliarde. Aşadar, ce aveau Investiţiile era documentul cu aceleaşi valori, aceleaşi locuri de joacă, aceleaşi fântâni arteziene, pe care el, Ţâroiu, le propusese liberalilor, în martie. Dar aceştia, cu concursul colegului de partid al viceprimarului PSD, Nicolae Dumitrescu, au insistat ca noul primar şi noul Consiliu să ia decizia continuării „regenerării urbane”. Ţâroiu, Dumitrescu şi Zenovie s-au abţinut la votul hotărârii de Consiliu, care, însă, n-a fost afectată de poziţia celor trei, dată fiind majoritatea covârşitoare a PNL, o amintire dulce-amară ce-i va bântui pe cei şase rămaşi dintr-o maşinărie de vot cu 11 piese. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!