0.2 C
Campulung Muscel
03/12/2022

“Votul nostru să fie o petiţie către ei, nu merită să îi votăm!”

Locuitorii străzii Richard, distruse de alunecarea pământului, după lucrarea de asfaltare, protestează neprezentându-se la vot

„Jigodiile din Primărie să plătească!”, este mesajul dur, dar pertinent, care însoţeşte filmarea realizată pe strada Richard, în zona surpării violente, postată în spaţiul public, pe o reţea de socializare. Şi, totuşi, deşi cetăţenii au indicat corect responsabilul, Primăria, care a acceptat să ia în primire o lucrare cu consecinţe foarte grave, închiderea circulaţiei şi o spărtură în suprafaţa carosabilă, suficient de mare cât să înghită nu un om, ci maşina omului cu totul, noi, contribuabilii, vom plăti pagubele, cum se întâmplă de fiecare dată. Aşa cum plătim nevinovaţi pentru „Kretzulescu” banii cu care s-ar fi pus la punct infrastructura rutieră şi pietonală într-un cartier, tot aşa plătim îndreptarea urmărilor unei investiţii de reabilitare stradală, soldată cu surparea catastrofală a mai bine de un sens de mers. Surpare însemnând un ditamai craterul care a luat locul suprafeţei plane, zidul de sprijin, fragmentat de parcă ar fi fost făcut din plastilină şi prăbuşit în râpă şi o enormă dezamăgire a localnicilor, care se îndeamnă unul pe celălalt să protesteze prin refuzul de a merge la vot. Ne-am fi aşteptat, săptămâna trecută, când s-a ţinut ultima şedinţă de Consiliu Local a acestui mandat, ca subiectul străzii nenorocite la scurt timp după ce constructorul a strâns şantierul să fie capul de afiş al dezbaterilor. Însă aleşii au tăcut chitic şi au ridicat mâna pentru alocarea celor 17 miliarde de lei vechi, necesare întocmirii proiectului tehnic şi execuţiei lucrării de „Stabilizare a alunecării de teren şi punere în siguranţă a corpului drumului, pe strada Henry Richard.” Aşadar, banii s-au alocat din bugetul local. Însă până când va fi gata proiectul tehnic, până când se va ţine licitaţia pentru găsirea constructorului, trece lejer anul şi probabil că nici amintirea nu mai rămâne de tronsonul strangulat în vecinătatea unei pensiuni. 

„Jigodiile din Primărie să plătească!”

La cea de-a treia vizită a noastră în zonă, într-un interval scurt, am găsit peisajul modificat substanţial. În rău, fireşte. Apropiindu-te de hăul din stradă, ai impresia că aluneci şi tu în vale, cu pământul de sub picioare, pus în mişcare de ploi, după ce a rămas fără sistemul de siguranţă construit în anii ’70, tot după o rupere de proporţii a solului. Având imaginea dezastrului înaintea ochilor, te încearcă o senzaţie de amărăciune că banul plătit de fiecare dintre noi a umflat de pomană conturile unor firme care lasă în urma lor prăpăd. Lumea de pe Richard simte mai mult decât amărăciune, fiind încercată de o revoltă teribilă împotriva autorităţilor, care au fost avertizate de oamenii locului, trecuţi printr-o experienţă similară acum 45 de ani, că asfaltatorul n-a procedat corect, renunţând la vechea consolidare.

Sentimentul de indignare justificată răzbate din fiecare luare de poziţie exprimată pe internet, unde o locuitoare de pe Richard, izolată asemenea celor care stau dincolo de porţiunea calamitată, şi-a povestit experienţa de fotoreporter aflat într-o situaţie de risc, încercând să surprindă cele mai bune cadre:

=„În seara aceasta, am riscat să mă prăbuşesc în gol cu aşa zisa rigolă. Am vrut să vă arăt cum se deteriorează mai rău, după fiecare ploaie, şi lor nu le pasă. Nu le pasă nici măcar de copiii noştri, care merg la şcoală şi, din curiozitate, se pot duce pe marginea surpată şi pot păţi, poate, mai rău decât mine… habar nu aveţi ce sperietură am tras, dar am vrut să vedeţi cum se construiesc drumuri, străzi, cum se asfaltează… Dacă erau copiii lor, într-o săptămână exista şi pod în locul surpat. Îmi cer scuze faţă de copii, ei n-au nicio vină că au aşa părinţi, care sunt edilii oraşului nostru. Ei ar trebui să fie cei care se interesează de binele nostru, dar le pasă numai de scaune, de alegeri. Ştiu că vorbesc în van, ştiu că nu le pasă, dar, dragii mei, deschideţi bine ochii când mergeţi la vot! Votul nostru ar trebui să fie o petiţie către ei, nu să îi votăm, nu merită şi nu vor merita cred că ani buni de acum înainte niciunul, până nu ne demonstrează că-l merită!”, scrie pe contul său de socializare autoarea unui mic reportaj filmat în zona în care lumea a rămas fără cale de acces auto. Curând, nu vor mai trece nici cu piciorul, la cât de repede “lucrează” ploile solul şi aşa aflat într-o mişcare permanentă şi fără ajutor de sus.                   

Îndemnul referitor la votul acordat nemeritat până acum a fost preluat de cei care îi împărtăşesc profunda nemulţumire, dovadă fiind mesajele exprimate în spaţiul virtual: 

=„(…) La cum arată strada după patru luni de când au asfaltat, nu ar trebui să meargă nimeni la vot. Nu ar trebui să voteze nimeni. Poate numai atunci s-ar putea să se deranjeze careva şi să facă ceva pentru această stradă. Doamne, fereşte! să aibă cineva nevoie de ambulanţă. Aici vorbim despre nepăsarea autorităţilor. Faptul că nu suntem luaţi în seamă decât în momentul în care trebuie să plăteşti taxe şi impozite… şi vai de noi dacă nu plătim! Deci, oameni buni, nu votaţi!”

=„Doar dacă în masă nu se va merge la vot, poate se vor trezi, căci altfel…”                         

=„Să plătească cine a greşit! Jigodiile din Primărie au eliberat unor vecini un act de proprietate, care ne-au blocat drumul de acces, şi am plătit prin tribunale o căruţă de bani! Jigodiile din Primărie să plătească!”

=„Să plătească Primăria, pentru că nu a ştiut să controleze lucrarea cum trebuie… banii nu erau din buzunarele dumnealor, acum să plătească.”

De plătit, vom plăti noi, după evoluţia lucrurilor, deocamdată, pe hârtie, căci în teren nu evoluează decât distrugerea, cu ajutorul precipitaţiilor. După cum am precizat la început, s-a găsit o sursă de finanţare, în bugetul local, iar cele 17 miliarde de lei vechi necesare consolidării malului şi refacerii porţiunii asfaltate toamna trecută au fost alocate prin vot al Consiliului Local. Vorba cetăţenilor, doar nu le dau de la ei, ca să-i doară pierderea grămezii de bănet cu care s-ar fi asfaltat o stradă cap-coadă!

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!