11 C
Campulung Muscel
23/05/2024

Ursul i-a spart ușa camionetei și i-a șterpelit mãlaiul

Duminică dimineaţa, un localnic din Dâmbovicioara s-a trezit cu maşina vandalizată de un urs care dă târcoale  proprietăţii de doi ani. Animalul a smuls uşa caroseriei care acoperă bena unei Dacia Papuc şi i-a luat un sac cu mălai, pe care bărbatul îl depozitase acolo. Nici la sesizarea de acum, nici la celelalte două nu a primit răspuns pozitiv din partea organelor silvice.

Ursul i-a smulus uşa caroseriei

Ioan Pantea, de 50 de ani, s-a dus, duminică dimineaţa, la proprietatea pe care o are la poalele munţilor, aproape de Brusturet, să hrănească animalele. La această locaţie şi-a lăsat şi autoturismul, o Dacia Papuc, carosată, pe care a găsit-o devastată, cu uşile rupte, iar sacul cu mălai lăsat seara în benă, împrăştiat pe iarbă şi pe drum. „Este pentru a treia oară. Acum un an, în 2015, de două ori a venit, mi-a rupt oblonul la maşină, mi-a mâncat două oi, iar anul acesta mi-a împrăştiat un sac de mălai, plus că mi-a devastat maşina. Cei care administrează fondul de vânătoare ar trebui să hrănească ursul, pentru că sunt obligaţi prin lege să-i pună de mâncare, să-l ţină la distanţă de locuineţele oamenilor. Uitaţi labele pe uşa caroseriei, în două labe are cam un metru optzeci. Mi-a rupt o uşă. Lângă drumul spre Brusturet, cel comunal, la trei-patru metri, e proprietatea mea şi las acolo maşina. În momentul acela, putea să treacă un bărbat, o femeie, un copil, un turist, care puteau să fie morţi acum. Duminică dimineaţa a venit prima dată la oi să atace, dar l-au gonit câinii şi nu mi-am dat seama ce a fost. Mai târziu, mă sună un vecin: ai avut niscai mălai în maşină? Vezi că ţi-a rupt ursul din nou maşina! Aveam în benă un sac de mălai, l-a târât şi mi l-a împrăştiat pe iarbă.”, ne-a povestit Ioan Pantea.

Autorităţile ridică din umeri

Ca şi dăţile trecute, s-a adresat tuturor instituţiilor abilitate. Toată lumea ridică din umeri şi aruncă vina unii pe alţii. Bărbatul o ţine una şi bună, pe bună dreptate, ca cei care au grijă de fondul de vânătoare să hrănească animalul. „Am fost la Poliţie, am luat dovadă, acum mă duc la Primărie să vină să vadă, că aşa am procedat şi în celelalte două cazuri, anul trecut. E acelaşi urs. El a apucat de s-a învăţat, chiar dacă mai sunt urşi acolo, el ştie locul unde găseşte mâncare, cred că-mi cunoaşte şi maşina! A mai umblat o dată la maşină, dar nu era nimic înăuntru, a deschis uşa, s-a uitat şi a plecat. Am animale, nu mai pot să trăiesc, ursul vine în fiecare noapte!”, a mai completat bărbatul.

La vânătorile lui Ceauşescu, ursul apărea la oră fixă

Ioan Pantea ne-a dat şi exemple de cum erau hrănite jivinele pe timpul lui Ceauşescu, care veneau să mănânce la ore fixe, drept în bătaia puştii tiranului. „Cei de la Vânători au obligaţia să îndepărteze ursul de casele localnicilor, seară de seară, să dea câte o tură, să-l sperie, dar cea mai mare obligaţie e să-i pună mâncare. Am 50 de ani, am văzut cum se pune mâncare, iar ursul vine la aceeaşi oră. Când venea Nicolae Ceauşescu, să împuşte ursul, la 12 fără două minute a apărut. Aşa era învăţat de pădurar, să vină să mănânce la oră fixă. Cu Ceauşescu nu te jucai, nu mergea să-i spui că e ursul, nu e ursul! Îţi trăgea şi ţie una în cap şi la revedere! Un unchi de-al meu a fost vânător şi a mers cu Ceauşescu la vânătoare. Acesta l-a întrebat: la ce oră vine ursul? I-a spus că între 12 fără cinci – maxim 12. La 12 fără trei minute a apărut! Când a văzut Ceauşescu, a rămas uimit. Toate s-au întâmplat la cabana de vânătoare de la Valea lui Ivan.”

Păgubitul e conştient că pagubele sunt greu de recuperat, dar vrea să se ia măsuri, iar Moş Martin să nu mai dea târcoale animalelor pe care le creşte la Dâmbovicioara. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!