La o lună şi jumătate distanţă de aprobarea bugetului local pe 2016, consilierilor locali li s-a propus de către Executiv să voteze rectificarea câtorva capitole, ca urmare a alocării unor fonduri de către Finanţele Publice Argeş şi Consiliul Judeţean ori ca urmare a apariţiei unei situaţii neprevăzute, cum este ruperea străzii Richard, care a impus folosirea unor bani din rezervele publice, deocamdată, pentru întocmirea documentaţiei. În continuare vom prezenta în ce a constat corectarea valorii „vistieriei” locale, prin luarea în calcul a fondurilor nou intrate, precum şi a celor care trebuie cheltuite ca oamenii care stau pe artera de legătură dintre zona Pieţei şi Grui să nu fie puşi în situaţia neplăcută de a nu-şi mai putea folosi autoturismele.
Consiliul Judeţean ne-a dat o treime din suma cerută. Banii vor fi folosiţi la canalizarea pe străzile Gruiului şi Richard
Cea mai consistentă sumă care a rectificat bugetul Câmpulungului o reprezintă cea alocată de Consiliul Judeţean, în valoare de 700.000 lei (7 miliarde de lei vechi), venite cu destinaţie clară: extinderea reţelei de canalizare pe străzile Gruiului şi Richard, investiţie inclusă în capitolul „Protecţia Mediului”. 200.000 lei reprezintă „sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale” (trimestrul III – 100.000 lei, trimestrul IV – 100.000 lei), iar 500.000 lei sunt „cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale” (trimestrul I – 250.000 lei, trimestrul II – 50.000 lei, trimestrul III – 100.000 lei şi trimestrul IV – 100.000 lei).
„S-au primit 700.000 lei de la Consiliul Judeţean, în baza solicitării noastre pentru proiectele de infrastructură şi, în mod special, pentru reţelele de canalizare din Grui. Noi am făcut solicitări mult mai mari, în jur de 2 milioane lei, din care s-au primit 0,7 milioane lei. Sperăm că, la următoarea rectificare bugetară, să primim diferenţa de sumă.”, explica viceprimarul Liviu Ţâroiu înainte ca aleşii să aprobe consumarea celor 7 miliarde, o treime din suma cerută Consiliului Judeţean, în scopul prezentat.
După cum cei care au avut drum pe strada Gruiului au putut remarca, echipa firmei câştigătoare a licitaţiei continuă săpăturile, care înaintează spre Staţia Meteo.
Strada Richard, proaspăt asfaltată, a plecat la vale
Întrucât am pomenit despre strada Richard, unde proaspăta investiţie de asfaltare, efectuată pe întreaga lungime a căii de acces spre Gruiului, a fost afectată de o serioasă alunecare a terenului, aceasta figurează din nou pe lista de lucrări a Primăriei. Pe la jumătatea drumului, şoseaua s-a ondulat, s-a fisurat, o bucată riscând să se prăvălească în râpă, cum s-a întâmplat la Mărcuş. Pământul care susţine artera, măcinat de nişte izvoare subterane, s-a fărâmiţat pe partea stângă, cum urci, şi a luat-o la vale, antrenând în cădere copacii. Ruptura terenului s-a produs lângă Pensiunea „Magdalena”, o „fortăreaţă” aşezată pe nişte ziduri de sprijin impresionante. De altfel, mulţi proprietari au executat lucrări de consolidare serioase, din cauza unor evenimente întâmplate pe vremea bunicilor, când, pe fondul unor alunecări zdravene, casele mai multor localnici au fost luate la vale de terenul aflat într-o mişcare ameninţătoare.
Este posibil ca solul să fi fost îngreunat de atâta betoane folosite la întărirea fundaţiilor proprietăţilor oamenilor a căror bucurie, la vederea asfaltării, a fost scurtă, dar principala cauză a surpării rămân apele subterane, care au înmuiat dealul. Din păcate, nenorocirea s-a produs primăvara, un anotimp ploios, şi este de aşteptat ca proporţiile dezastrului să capete amploare dacă vom avea parte de precipitaţii abundente.
Pe 9 martie 2016, abia s-au alocat banii pentru realizarea studiilor premergătoare lucrării de consolidare. Mai precis 55.000 lei, luaţi din excedentul anului 2015, pentru întocmirea DALI – documentaţiei de avizare a lucrărilor de investiţii în vederea „stabilizării alunecării de teren şi punerii în siguranţă a corpului drumului”. „În urma lucrărilor de acolo (n.r. de asfaltare) – dar ceva se întâmplă pe Richard, fiind o zonă cu izvoare – a apărut o alunecare de teren, care s-ar putea să distrugă strada. Noi am oprit circulaţia pe zona respectivă şi trebuie să facem prospectarea terenului, studiul geotehnic. Ne trebuie aceşti bani. Este o lucrare de urgenţă. Nu putem sta, căci s-ar putea să oprim complet circulaţia în zona respectivă.”, a explicat Liviu Ţâroiu de ce apelează la „economiile” Primăriei. La cum se prezintă situaţia, până se încheie faza de hârtii, apoi cea de licitaţie şi de construcţie propriu-zisă a zidului de sprijin, probabil, ca „La Râpa” de pe Drăceşti, sunt toate şansele să se adeverească previziunile viceprimarului. Iar lumea să nu mai poată să coboare la secţia de vot, pe 5 iunie. Claudiu VIŞAN