6.9 C
Campulung Muscel
01/12/2023

Sora lui Constantin Polexe, Angela Toncescu, cercetată în dosarul Carpatica Asigurări

Angela Toncescu, fost preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, sora vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Polexe, este cercetată împreună cu omul de afaceri Ilie Carabulea şi fiul său, Nicolae Oprea Carabulea, în dosarul Carpatica Asigurări, aflat în anchetă la DIICOT.

    La începutul lunii, pe 5 martie, la propunerea DIICOT, Serviciul Teritorial Sibiu, magistraţii Tribunalului Sibiu au dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile a Angelei Toncescu, Gheorghe Năşărău, Liviu Andrei Stoicescu, Nicolae Oprea Carabulea şi Ilie Carabulea, şi măsura arestului preventiv pentru restul inculpaţilor, Maria Coşa şi Georgeta Crideanu. Pe 11 martie, recursul celor şapte s-a judecat la Curtea de Apel Alba Iulia, care i-a pus în libertate.
    În comunicatul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism Sibiu, de la începutul lunii martie, se precizează că procurorii au efectuat cercetări faţă de 10 suspecţi, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup organizat, abuz în serviciu, fals informatic, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani. În această cauză există suspiciunea că, începând cu anul 2015, la iniţiativa lui Ilie Carabulea, suspecţii Daniel Micu, Georgeta Crideanu, Ana Popa, Angela Toncescu au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care s-a urmărit protejarea intereselor financiare pe care le avea în cadrul societăţii de asigurare şi evitarea suspendării autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România, prejudiciul cauzat ridicându-se la suma de aproximativ 70.000.000 de lei.
    Din declaraţiile şi stenogramele de la dosar reiese, potrivit anchetatorilor, că sora lui Constantin Polexe, Angela Toncescu, s-a implicat activ în „cosmetizarea” datelor, astfel încât compania Carpatica Asigurări să nu fie scoasă de pe piaţa asigurărilor. Ea ar fi căutat modalităţi de a diminua rezervele de daună, lucru ce ar fi fost reflectat şi de procesele-verbale ale şedinţelor Consiliului de Administraţie ale Asigurări Carpatica, dar şi din interceptări.

Ca şefă a CSA, Angela Toncescu avea un salariude 29.000 de euro pe lună

    Până să preia conducerea Consiliului de Administraţie, Angela Toncescu a fost preşedinte al Consiliului de Administraţie la Asirom, în perioada 1997-2004, după achiziţia companiei de către omul de afaceri Ioan Niculae. După plecarea de la Asirom, Toncescu şi-a continuat activitatea la RAI Asigurări, unde a ocupat postul de director general.
    În luna mai 2010, HotNews.ro a informat că Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, are un frate, Constantin Polexe, atunci consilier judeţean în Argeş, care, trei ani, a ascuns faptul că ar deţine acţiuni în cadrul firmei Gamma-Asig Broker de Asigurare. Deşi legea de funcţionare a CSA nu menţionează nimic despre o incompatibilitate în care s-ar fi găsit preşedintele instituţiei dacă una din rude ar fi acţionară în piaţa asigurărilor, situaţia a creat cel puţin un conflict moral. În ciuda insistenţelor celor de la HotNews.ro, Angela Toncescu nu a dorit atunci să facă niciun comentariu.
    De asemenea, în septembrie 2011, Adevărul.ro scria că „şefa Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu, şi-a acordat un salariu de 21,7 ori mai mare decât al preşedintelui ţării, surclasându-i pe preşedinţii SUA şi Comisiei Europene, cu un salariu de 29.000 de euro pe lună.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!