11 C
Campulung Muscel
23/05/2024

Captură de sute de milioane la Bughea

    La două luni distanţă de această sesizare, care a dat bine inclusiv pentru conducerea fabricii, era descoperită lângă Câmpulung o ditamai afacerea cu piese sustrase de la ARO. Acţiunea, o reuşită pentru Poliţia Câmpulung şi, în acelaşi timp, o palmă primită de colonelul Barbu, şeful Biroului Poliţiei ARO, de sub nasul căruia se fura ca-n codru, dar şi pentru managerul Ioan Giuvelcă, gestionarul patrimoniului uzinei, a fost coordonată de locotenent-colonelul Vasile Olteanu, şeful Poliţiei la acea vreme. „Bulibăşeală la porţile ARO? Podul casei, coteţele şi pivniţa casei lui Ion Bucur erau burduşite cu piese de ARO. Au fost recuperate: cutii de viteze, uşi, aripi, rame, parbriz, bări, sincroane cutii de viteze, ambreiaje, capote şi multe piese, care n-au putut fi furate în buzunare.”, titra Evenimentul Muscelean în urmă cu 20 de ani.                       
    „În după-amiaza zilei de 12 decembrie 1996, liniştea proverbială a municipiului de la poalele Mateiaşului a fost spartă de sirenele şi girofarurile maşinilor de Poliţie. Locuitorii oraşului se întrebau miraţi şi chiar speriaţi ce accident de circulaţie o mai fi, ce crimă sau ce tâlhărie s-o mai fi petrecut. Nici vorbă de aşa ceva! Poliţia din Câmpulung se îndrepta în mare viteză şi cu efective sporite spre ceea ce avea să fie capturarea anului: descoperirea unui depozit de piese auto furate de la ARO. Oare, să fie singurul din zonă? Oricum, este primul descoperit de Poliţie. De „vină” să fie schimbarea?
    Comercianţii autorizaţi de piese ARO semnalaseră de nenumărate ori prezenţa vânzătorilor ambulanţi de piese, care racolau clienţii chiar din faţa magazinelor: „Vrei piese mai ieftine? Hai cu mine, mânca-ţi-aş, că ştiu eu pe unul care are!” Tot aşa a fost racolat şi Grigore Antonel Spirea, de 19 ani, din comuna Tătărani, judeţul Dâmboviţa, fiind îndrumat să cumpere piese de la domiciliul lui Ion Bucur, din comuna Bughea de Sus.
    Poliţia Municipiului Câmpulung şi lucrătorii Postului de Poliţie din comuna Bughea au urmărit derularea tranzacţiei, după care au acţionat în forţă. Rezultatele au fost peste aşteptări: după trei ore de muncă, au fost ridicate, spre confiscare, piese auto în valoare de peste 200 milioane de lei! Toate aceste piese se aflau dosite în podul casei, în coteţ, în pivniţă, în camerele locuinţei lui Bucur, locuinţă care este proprietatea mamei sale. Provenienţa acestor bunuri este lesne de înţeles: Uzina ARO.
    Cantitatea uriaşă de piese şi dimensiunile acestora ne duc cu gândul la imposibilitatea să fi fost sustrase în doar câteva nopţi sau zile, în sacoşe, în buzunare, în pantofi! Este greu de crezut că au fost, simplu, aruncate peste gardul uzinei! Cui aparţine responsabilitatea pentru paza bunurilor acestei mari unităţi? Nu cumva miroase a complicitate? Nu cumva a fost angajat lupul paznic la oi?!
    Cum explică acest fapt conducerea uzinei? S-au luat măsuri drastice în acest sens şi noi nu ştim? Zicem şi noi, nu dăm cu parul!
    Ion Bucur a fost reţinut în arestul Poliţiei Municipale, alături de alţi trei complici: Ion Bucuroiu, Florian Niţu, Laurenţiu Geamănu, toţi din Bughea de Sus. Cei trei sunt suspectaţi de furtul pieselor găsite la domiciliul lui Bucur. Valoarea destul de mare a pieselor recuperate a declanşat o anchetă de proporţii, care îşi urmează cursul, conform procedurilor legale.”

Giuvelcă, ocupat cu pomul de iarnă, n-a avut chef să discute cu presa despre reţeaua de la Bughea 

    În încercarea de a se documenta mai mult despre acest subiect, o premieră pentru presa acelor timpuri, în care ARO îşi cam ţinea gunoiul sub preş, redactorii E.M. au primit refuzul de a comunica atât din partea lui Giuvelcă, ocupat cu „urgenţele” momentului, cât şi din partea lui Barbu, cu orgoliul „şifonat”.
    „După ce Poliţia Municipală a prins câţiva hoţi de piese de la ARO, am încercat să aflăm ce cred despre acest lucru cei de la această societate comercială. La Poarta nr.1, surprindere: „Iar aţi venit?!” Ioan Giuvelcă a fost anunţat de prezenţa noastră, iar noi am aflat că: „Domnul manager general e într-o şedinţă cu sindicatele, iar apoi se ocupă de pomul de iarnă.” Neputând intra la „Moş Crăciun”, am atacat Poarta nr.2, unde se află Biroul Poliţiei ARO. Colonelul Barbu ne-a primit imediat. A fost, însă, expeditiv. „Duceţi-vă mai întâi să aflaţi ce părere are Poliţia Municipală despre furt. Eu nu mă pot referi la ceva care nu este real.”
    Gheorghe Apostu, liderul Sindicatului Liber ARO, ne-a prezentat punctul de vedere al oamenilor din sindicat: „Suntem revoltaţi de faptul că aceste piese găsite la hoţi şi provenite din uzină vor fi imputate salariaţilor noştri. Noi am solicitat conducerii să le reţină şefilor de secţii întreaga sumă, ca să se înveţe minte şi să organizeze cum trebuie gestiunea secţiei. Ei vor trebui să le oprească salariaţilor aceşti bani, iar alţi şmecheri comercializează piesele noastre.”
    Astfel, după ce muncitorii de la ARO au primit câţiva bani din partea conducerii, de sărbători, şi un neînsemnat cadou de la sindicate, tot ei au şanse, după unele zvonuri, să plătească aproximativ 25.000 de lei de persoană, pentru a acoperi „gaura” de la SC ARO SA.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!