11 C
Campulung Muscel
23/05/2024

Rudarii din Valea Măcelarului, scoşi la muncă

Bughea de Jos este o comună foarte populată şi la o distanţă relativ mică de  Câmpulung. Aceasta se vrea a fi una modernă, însă mai sunt multe proiecte până ce acest lucru va fi şi un fapt. Atât primarul, cât şi viceprimarul se pare că sunt extrem de optimişti, văzând în localitatea pe care o stăpânesc una modernă în viitorul apropiat. Însă, mai sunt multe minusuri foarte vizibile, unul dintre ele ar fi asfaltarea drumurilor, care, după frigul din iarnă, au început să arate ca după război, lucru recunoscut şi de autorităţile locale. “Din păcate, nu avem foarte mulţi kilometri de drum cu asfalt, în totalitate 30 şi ceva de kilometri de drum cu pământ. În urma dezgheţului, au apărut noroiul şi problemele.”, a declarat viceprimarul comunei, Cornel Leca.

“Ăştia nu îşi fac singuri nimic, trebuie să tragi de ei ca să facă treabă”

Deoarece drumurile comunei nu arată deloc bine, printre obiectivele principale se numără şi reabilitarea prin asfaltare a unui drum foarte important şi populat, numit Poenandre, care se întinde pe 3,5 kilometri şi pentru care autorităţile locale au propus o sumă totală destul de importantă, 22 miliarde de lei vechi, din care s-au strâns, anul acesta, pe jumătate, bani care vor face posibilă reînceperea lucrărilor, oprite în toamna anului trecut, din cauza condiţiilor meteo. Iar pe alte drumuri, din spusele viceprimarului, se intervine cu piatră, însă este prea puţin pentru suprafaţa mare de drumuri cu noroi. Pe aşa numita Valea Măcelarului, o zonă populată numai de rromi, drumul arată îngrozitor. Din acest motiv, Gheorghe Sanda, primarul comunei, a adunat aproape toată suflarea de rromi pentru a îndrepta lucrurile. “Ăştia nu îşi fac singuri nimic, trebuie să tragi de ei ca să facă treabă.”, a declarat edilul chiar la faţa locului. 

Tot în obiectivele principale se încadrează şi construirea unui teren de sport multifuncţional, în incinta Şcolii Gimnaziale nr. 1, pentru care s-au propus bani proveniţi din bugetul local, o sumă considerabilă, 1,7 miliarde de lei vechi. Urmează procedura de licitaţie, prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. „Vom vedea la ce sume se va ridica oferta şi firma care va fi câştigătoare, noi avem banii pentru începerea investiţiei.”, a declarat viceprimarul Conel Leca. Tot la această şcoală s-a mai început, anul trecut, amenajarea unui spaţiu de joacă, care va fi finalizat în 2016, fiind nevoie doar de montarea elementelor, ca să fie funcţional. Şi în zona Bădeşti se va amenaja un spaţiu de joacă. „Va fi un loc de joacă prevăzut cu toate elementele necesare, pentru care avem banii necesari.”, a mai spus viceprimarul Leca. “Ne ocupăm şi de partea cu sportul, de curând, am împrejmuit terenul de fotbal cu gard din plasă, vrem să mai facem şi nişte vestiare, ne-au sprijinit doi pasionaţi de fotbal, care au finanţat gardul de plasă şi care vor să facă mai multe în acest domeniu.”, a mai spus acesta.

Reţeaua de apă va ajunge şi la Valea Măcelarului 

O investiţie importantă pentru imaginea comunei este extinderea reţelei de apă potabilă într-un cătun de rromi, numit Valea Măcelarului, care pare a fi foarte populat, având aproximativ 600 de persoane, pe care reuşesc cu greu să le integreze în societate, având traiul şi educaţia precare. Atât autorităţile locale, cât şi o fundaţie norvegiană, fiind în parteneriat, oferă copiilor de etnie rromă cu vârstă şcolară şi preşcolară o masă caldă chiar în incinta şcolilor, însă cu condiţia ca aceştia să frecventeze orele de curs. Tot pentru integrarea rromilor în societate, autorităţile locale colaborează şi cu o asociaţie din Câmpulung Muscel, care are un program special, pe care îl desfăşoară cam în toate zonele mărginaşe, în care se găsesc astfel de persoane. Viceprimarul Leca spune că vor să se ocupe mai mult de această etnie, deoarece, prin comportamentul pe care îl au, fac ca imaginea comunei să aibă de suferit: “În 2010, am început un proiect, care acum e finalizat şi care cuprinde o sală de şedinţă, un cabinet medical, băi publice, tot pentru ei, au şcoală şi grădiniţă cu centrală termică”, în colaborare cu această fundaţie din municipiul nostru.

Comuna Bughea de Jos şi-a ridicat Primărie nouă

Recent, autorităţile locale s-au hotărât să ridice o altă clădire lângă cea existentă, căreia să-i dea destinaţia de sediu de Primărie. Edilii s-au gândit că ar fi mai bine să ridice de la temelie o altă clădire, deoarece cea care este încă în stare de funcţionare este destul de veche şi necesita, poate, mai mulţi bani decât una nouă. Noua Primărie este mult mai mare, cu mai multe încăperi, pe care angajaţii abia aşteaptă să le ocupe. Clădirea a fost ridicată încă de anul trecut şi este realizată în proporţie de 70%. Lucrările continuă şi anul acesta, sperându-se ca peste câteva luni, chiar din vară, să se poată face mutarea tuturor lucrurilor. Suma totală pentru această investiţie este de 7 miliarde de lei vechi,  fiind necesare pentru finalizare încă 3 miliarde de lei vechi. Din spusele viceprimarului, actuala Primărie va fi reabilitată cu timpul, însă nu are un termen sau un proiect în acest sens.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!