10.1 C
Campulung Muscel
19/05/2024

Prăpăd din banii locuitorilor comunei Valea Mare Pravăţ!

70 de miliarde irosite pe o investiţie care nu face nici cât o ceapă degerată!

Tensiunea acumulată în rândul comunităţii de la Nămăeşti, care a suportat frecventele avarii la noul sistem de alimentare cu apă potabilă, soldate cu oprirea utilităţii cu zilele, a răbufnit public la începutul acestui an. Oamenii au răbdat cât au răbdat disfuncţionalităţile unei investiţii care a „înghiţit” o sumă colosală: aproximativ 70 de miliarde de lei vechi, o valoare care „îngheaţă” respiraţia contribuabilului, ca să aibă parte de nervi şi drumuri la vechile fântâni de pe teritoriul satului, pentru provizii. Supărarea localnicilor este întru totul justificată, deoarece funcţionarea cu intermitenţe a noii reţele create în această parte a comunei Valea Mare Pravăţ a fost sesizată de la darea ei în folosinţă. Parcă a fost un făcut să nu meargă, deoarece scandalul a însoţit implementarea proiectului de la stadiul de licitaţie, în urmă cu mai bine de cinci ani. Câştigătorul, Zeus SA, „firma de casă” a lui Nicolescu, a fost contestat de una dintre aspirantele la obţinerea unui contract gras, respinse pe motiv de „preţ neserios”. S-a ajuns la judecată, care, însă, n-a schimbat cu nimic verdictul controversatei licitaţii atribuite lui Grigore Dobre, patronul firmei Zeus, care, în prezent, face puşcărie, împreună cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, fiind condamnat în dosarul de corupţie cu fonduri nerambursabile, cu care s-au reabilitat câteva şcoli aşa-zis afectate de vijeliile şi inundaţiile din 2005. Blestemele societăţii respinse, Biff Internaţional, o mai veche colaboratoare a primarului Ion Boncoi, au urmărit lucrarea, căci, odată pusă în funcţiune, le-a testat permanent  răbdarea beneficiarilor, nevoiţi să îndure fie apa mizerabilă livrată, fie sistarea furnizării ei cu totul. Ultimul incident s-a consumat săptămâna trecută, când locuitorii satului Nămăeşti au făcut din nou cozi la o fântână situată în vecinătatea Mănăstirii de Maici. Ca drept dovadă că lumea apelează la această sursă de apă, deşi satul a fost racordat la o investiţie nou-nouţă, dar folositoare cât o „ceapă degerată”, în ciuda preţului de infarct plătit din bugetul local al comunei, fântâna are instrucţiuni de folosire pe timp de iarnă.                            

Când e mizerabilă, când nu e deloc 

Dragoş Motrun, unul dintre locuitorii Nămăeştiului, având gospodăria în „capul satului”, a luat atitudine în numele său şi al vecinilor aduşi la exasperare de maniera revoltătoare în care le este asigurată – mai bine spus, nu le este asigurată – o utilitate elementară. În momentul în care acesta a sesizat redacţiei noastre enervanta situaţie, lumea stătea fără apă în gospodării de patru zile! Patru zile, în care oamenii, mulţi vârstnici, au fost obligaţi să se aprovizioneze de unde au putut. Principala sursă rămâne, după cum am precizat la început, o fântână amplasată pe marginea drumului care străbate aşezarea, la care sătenii ţin ca la ochii din cap, de vreme ce caută să-i lungească funcţionarea cu sfaturi pentru beneficiarii acestei resurse: „Vă rugăm, nu strângeţi prea tare robinetul, are garnitura demontată, pentru a nu îngheţa!”  

Patru zile, nu câteva ceasuri, în care alimentarea cu apă a fost oprită, au fost semn că avaria a fost serioasă, de vreme ce remedierea ei a presupus atâta timp. Abia sâmbătă dimineaţă, furnizarea utilităţii a fost reluată, dar asta nu înseamnă că oamenilor le-a trecut supărarea pe autorităţile locale, care, pur şi simplu, îşi bat joc de ei! Asta după ce şi-au bătut joc de taxele şi impozitele lor, irosindu-le pe o investiţie care, în loc să le uşureze traiul, i-a băgat în boală. Înainte de a-şi face publică revolta faţă de neputinţa ori dezinteresul (ori ambele) Primăriei Valea Mare Pravăţ de a face să funcţioneze brici sistemul de alimentare cu apă, Dragoş Motrun s-a adresat instituţiei care administrează finanţele locuitorilor comunei şi răspunde de cheltuirea lor în mod responsabil. Cu câtă responsabilitate s-au cheltuit cele 70 de miliarde în acest caz, numai plătitorii de dări din Nămăeşti pot spune cel mai bine. 

Boncoi îi asigură pe oameni de întreaga lui consideraţie. Oamenii îl asigură că-l vor mai vota la Sfântul Aşteaptă  

Pe 11 noiembrie 2014, bărbatul li s-a plâns, în scris, edililor de halul în care funcţionează, cu întreruperi, o facilitate de o calitate îndoielnică, în special, pe timpul verii. Adică apa este atât de murdară, încât oamenilor le este teamă să o folosească pentru consum. Ce răspuns îi oferă Primăria? O „apă chioară”, în stilul consacrat al primarilor, care dau explicaţii în vârful limbii, ştiind că nu-i trage nimeni la răspundere pentru justificările sumare, care ocolesc, de multe ori, subiectul reclamaţiei. „Pentru lucrările efectuate, autoritatea contractantă (n.r. Primăria Valea Mare Pravăţ) a reţinut şi virat în contul de garanţie de bună execuţie procentul de 5% din valoarea decontată. Termenul de garanţie a lucrărilor este de 24 de luni, după care

seefectuează recepţia finală. În perioada de garanţie a lucrărilor, constructorul intervine ori de câte ori este necesar oricărei defecţiuni constatate. În perioada de garanţie a lucrării, s-au constatat o serie de disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte funcţionarea instalaţiei şi calitatea apei, de fiecare dată, constructorul intervenind, urmare a solicitării autorităţii contractante (sau a cetăţenilor – vă rugăm să ne semnalaţi ori de câte ori este cazul orice disfuncţionalitate în funcţionarea acestei reţele de alimentare cu apă). Serviciul public de alimentare cu apă a comunei Valea Mare Pravăţ va fi predat spre administrare operatorului autorizat (concesionarului), SC Edilul CGA SA Câmpulung, procedura fiind în curs de desfăşurare. Cu speranţa că răspunsul nostru a condus la clarificarea situaţiei, vă asigurăm de întreaga noastră consideraţie.” Semnează primarul Ion Boncoi, viceprimarul Adrian Pavel, secretarul Ion Iosifescu şi contabilul Lucian Cioacă. 

După istoricul investiţiei, de la Ana la Caiafa, care sigur nu-i interesa pe petent şi pe vecinii săi decât ca valoare a sumei consumate din banii lor – 6.933.294 lei – Primăria “le-a rupt gura” cu imensa consideraţie purtată alegătorilor, care, însă, nu le ţine de sete.

„Dacă apa asta este potabilă, cum zice, îi dăm primarului să bea!”

Informarea „străvezie”, care nu clarifică nici pe departe situaţia, aşa cum susţin semnatarii ei, nu conţine nicio referire la cauzele incidentelor repetate ori la perioada de timp în care cetăţenii vor fi nevoiţi să le îndure de acum înainte. La mai bine de un an de la răspunsul subţire al lui Boncoi&company, datat 9 decembrie 2014, nu s-a constatat nicio îmbunătăţire. Dimpotrivă. Anul a debutat cu patru zile de „uscăciune” în prima săptămână, drept pentru care lumea s-a decis să nu mai sufere în tăcere şi să-şi spună public păsul. A făcut acest pas Dragoş Motrun, care ne-a povestit de-a fir a păr beleaua cu apa. „Vara, vine tulbure, cum curge pe gârlă. Neagră. Iar iarna nu avem mai deloc. Noi aveam două bazine, care ne asigurau apa. Am avut o ţeavă băgată de noi. Când au săpat pentru reţeaua nouă, au rupt-o pe cea veche şi nu mai avem apă pe niciuna dintre ele. Mai erau fântâni, cu roată, mai jos, de la care luam apă, pe care le-au dărâmat, săpând cu excavatorul, ca să bage ţeava nouă (afirmaţie valabilă şi pentru locuitorii care stau dincolo de râu).”, au povestit Dragoş Motrun şi câţiva vecini, printre care şi un consilier local, nemulţumiţi de distrugerea surselor de rezervă. 

Consilierul local preciza că, după o investiţie de 70 de miliarde în alimentarea cu apă, a fost nevoit să-şi amenajeze un puţ! La fel, şi interlocutorul nostru, ca să aibă cu ce să adape animalele. „Apa asta este potabilă?”, au strigat oamenii iritaţi, pe bună dreptate. „Dacă este potabilă, cum zice, îi dăm primarului să bea! Dacă plouă un pic, curge numai pământ! Noi, toţi, din capul satului, stăm la coadă la o cişmea, la măicuţe. După o investiţie de 70 de miliarde! De ce ne-au stricat-o pe a noastră?”, s-au manifestat locuitorii nemulţumiţi la adresa autorităţilor.      

Bazinul din Gura Pravăţ, spunea alesul local, care era mai informat decât ceilalţi, a fost făcut pentru a asigura necesarul de apă în toată comuna, inclusiv în satul Bilceşti. Când colo, el nu le este de folos nici celor care stau până la Cimitirul Nămăeşti, venind dinspre cătunul de rudari. Ceilalţi, ale căror proprietăţi sunt dincolo de biserică, au noroc cu bazinul de apă din Costiţă. Dacă, până la începutul acestui an, apa era oprită o zi-două, acum intervalul s-a dublat. Şi, după cum se mişcă edilii, sunt toate şansele să se oprească definitiv. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!