10.7 C
Campulung Muscel
26/05/2024

În loc de colinde, Cioacă a împărţit maculatură de sărbători, inspirată din risipa practicată de Primărie

După ce că i se plăteşte chiria din bani publici, directorul Casei de Cultură a sporit “paguba” cu felicitări şi calendare   

În loc de colindătorii cu care aducea serenitatea peste frunţile frământate de grija scurgerii a încă unui an dintr-un mandat atât de scurt, măcar pentru o oră, două, cât dura ultima întâlnire din an a aleşilor, Liviu Cioacă s-a prezentat cu „mâna goală” la şedinţa ordinară din 29 decembrie 2015. Cu o mână goală, căci cealaltă i-a fost ocupată cu felicitările şi calendarele realizate cu stângăcie, împărţite consilierilor municipali şi presei. Câte trei – o felicitare semnată Liviu Cioacă, o felicitare din partea Grupului vocal psaltic „Colind”, care ar fi trebuit să presteze în faţa finanţatorilor, şi un calendar tip carte poştală, făcut de mântuială – pentru fiecare cap de ales local şi ziarist. O risipă inutilă, inspirată din prăpădul practicat la instituţia „mamă”, când banii publici consumaţi cu „maculatura”, care sfârşeşte la coşul de gunoi, puteau fi dirijaţi către alte cheltuieli, cum este, iată, chiria ce-i va fi achitată lui Sergiu Cicu, pentru al nouălea an de când este gazdă Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”. Dacă n-ar fi avut o treabă de serviciu la Consiliu, probabil că directorul, faţă de care aleşii au manifestat cea mai mare toleranţă, nu s-ar fi prezentat deloc, de vreme ce momentul cultural-artistic i-a fost contramandat de beneficiarii recitalului de colinde. Tare am vrea să aflăm cui i-a aparţinut decizia eliminării din programul ultimei întruniri din an a unei tradiţii împământenite de Călin Andrei, care a înlocuit corul de la seminar, condus de fostul protopop, care colinda pe vremea PSD-ului, cu grupul liberalului Cioacă. De fapt, două tradiţii au fost eliminate: sfertul de oră de muzică de sărbătoare şi desemnarea Mariei Cotenescu să prezideze ultima şedinţă din an. În decembrie 2015, PSD-ista a fost înlocuită cu unul dintre preşedinţii de „serviciu”, posesor al celui mai mare număr de şedinţe conduse în 2015, dacă nu greşim: Ionel State. 

De teamă că-şi pierde funcţia, directorul a avut grijă să intre în 2016 legal

Până şi întâlnirea tragi-comică din 22 decembrie 2014, care avea să se lase cu „vărsare de sânge” PSD-ist, prin decapitarea viceprimarului de majoritatea liberală, a fost deschisă de un mini-concert liniştitor. S-a zis cu calmul indus de interpreţii de colinde conduşi de directorul Cioacă atunci când s-a ajuns la subiectul „canicular” în plină iarnă, care a determinat retragerea celor doi PSD-işti şi a aliatului PC-ist din sala de Consiliu. Absent la şedinţa în care a rămas fără funcţie, Liviu Ţâroiu a ratat suita de madrigaluri de sezon, de care n-a avut parte nici în 2015, când nu se ştie cine a renunţat la serviciile artistice ale lui Cioacă, „furnizor” de clipe memorabile pentru superiori, pe parcursul anului 2015. Cum a fost „bâlbâiala” cu contractele de închiriere încheiate cu directorul Clubului ARO, pentru găzduirea, din 2008, până în 2015, a salariaţilor Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”. Viceprimarul ales în decembrie 2014, Bogdan David, a descoperit că nu există documente aferente perioadei lungi cât două mandate de primar, în temeiul cărora Primăria să fi achitat chiria Casei de Cultură a Sindicatelor. 

Prins la înghesuială, Liviu Cioacă a multiplicat la xerox un contract pentru toţi anii în care a neglijat să se pună în ordine cu formalitatea înnoirii anuale a închirierii. Neglijenţa i-a fost trădată de superficialitatea cu care a falsificat contractele, omiţând să verifice perioada de valabilitate pentru care se încheia actul. Aşa se face că toate contractele din trecut erau valabile pe 2015, prostie care a dat de gol că n-a catadicsit să ţină o minimă evidenţă, cum era cea a închirierilor. Şi aşa alte griji nu a avut. Pretenţii, în schimb, au fost grămadă: finanţare de la bugetul local, funcţia păstrată, în care, oricum, a stat prea mult, sediul asigurat prin bunăvoinţa aleşilor, pe banii noştri, şi menţinerea în centru a lui Cioacă şi subalternilor, care imediat au dat mărunt din buze că le piere inspiraţia, când Consiliul a luat în calcul posibilitatea mutării lor într-un spaţiu al Primăriei sau al unui serviciu al municipiului, ca să se scutească chiria. 

Ca să nu intre în noul an, aşa cum a intrat de şapte ani încoace, fără contract actualizat, Liviu Cioacă s-a adresat din timp autorităţilor locale. La jumătatea lunii decembrie, le-a solicitat avizul ca activitatea Casei de Cultură „Tudor Muşatescu” să se desfăşoare încă un an la Clubul ARO şi aprobarea contractului de închiriere încheiat cu Sergiu Cicu, pe 16 decembrie, pentru anul 2016. Chiria plătită de Primărie Clubului ARO a rămas la acelaşi nivel, 1.500 de lei lunar (18.000 de lei anual), pentru 70 de metri pătraţi de birouri, 50 de metri pătraţi de holuri şi spaţii sanitare, plus folosirea scenei, a sălii de spectacole, pentru repetiţii şi evenimente. 

Aleşii liberali, care voiau să-i mute pe angajaţii Casei de Cultură în Centrul de Afaceri din curtea Industrialului de sus, aflat în administrarea SC Pieţe SRL, au realizat că este mult mai avantajos să-i ţină la Sergiu Cicu. Asta pentru că sunt incluse în chirie şi costurile utilităţilor: apă, canal, gunoi, energie electrică, gaze, internet, cablu TV. Or la Centrul de Afaceri, la cât de largi sunt spaţiile în care s-ar fi lăfăit „culturiştii”, risipa de căldură şi curent ar fi depăşit chiria lui Cicu.   

Cine ştie, ridicau pretenţii să li se plătească şi benzina până la Gardă, deşi mai bine se renunţa cu totul la serviciile lor. Măcar până se încheie lucrările la Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”. În mod cert, nu ajung la sfârşit până împlinesc vârsta pensionării „juniorii” lui Cioacă. 

Viceprimarul David nu a găsit în Primărie niciun contract încheiat în trecut între Cioacă şi Cicu 

Cioacă mai să rateze şi de data aceasta să intre legal în 2016, dar nu din vina lui, căci el a depus din vreme cererea la Primărie, ci din vina subalternilor lui Ţâroiu, care au întocmit cu întârziere materialul pentru ultima şedinţă din an. Mai precis, pe 28 decembrie, iar pe 29 era programată întâlnirea consilierilor, prin urmare, chestiunea a fost introdusă pe ordinea de zi „la urgenţă”. Dacă acum directorul, care, anul trecut, a fost la un pas să-şi piardă funcţia, existând o propunere de suspendare a acestuia din partea lui George Bălan, a fost în ordine, asta nu înseamnă că contestatarii comportamentului său boem, ca să nu spunem aerian, l-au iertat. Nu, Bălan a insistat că aşteaptă – şi se face anul de când aşteaptă – explicaţii la harababura din actele instituţiei, în a cărei arhivă nu există contracte semnate cu Clubul ARO. „Poate primim un răspuns legat de contractele încheiate în anii anteriori de Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”. Poate reuşim. Domnul viceprimar a zis că nu le-a găsit, dar nu se poate.”, a precizat George Bălan. „Eu nu am găsit. Ca drept dovadă, am venit cu acest contract pentru a intra în normalitate. Personal, m-am angajat că o să caut nişte contracte originale, dar nu am găsit. Mai mult de atât nu ştiu să vă răspund.”, a confirmat Bogdan David absenţa actelor. 

La propunerea acestuia, pe care Cioacă şi Cicu au omis-o la redactarea documentului, s-a făcut o corectură a contractului: prelungirea se votează anual în Consiliul Local, nu intervine prin acordul părţilor. „Dacă aveam sau dacă găseam contractele din urmă, nu mai veneam cu acest contract (n.r. cel care s-a aprobat la sfârşitul lui decembrie 2015, cu valabilitate pentru 2016).”, a încheiat viceprimarul Bogdan David, dublat de „ecoul” Liviu Ţâroiu. Potrivit acestuia, auditul efectuat la Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” va sta la baza răspunsului, în funcţie de care, probabil, cei care dezaprobă firea dezordonată a lui Liviu Cioacă vor propune (sau nu) înlocuirea acestuia cu un coleg competent. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!