Cu aproape două săptămâni înainte de ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local Câmpulung din anul 2015, aleşii au fost convocaţi joi, 17 decembrie, la o întrunire de îndată, justificată, ca majoritatea întâlnirilor de acest fel, de rectificarea bugetului local. „Corecţiile” au fost şi pe plus, şi pe minus. Iată care au fost situaţiile care au necesitat „actualizarea” bugetului local şi, implicit, votul aleşilor fără de care rectificarea n-ar fi fost posibilă.
Cea mai consistentă sumă: peste 18 miliarde pentru salarii şi drepturi câştigate în instanţă de profesori
=În baza unei hotărâri adoptate de Consiliul Judeţean, pe 26 noiembrie 2015, comunicate autorităţilor locale câteva zile mai târziu, acestora li s-a transmis suma alocată, conform Hotărârii de Guvern nr.525/1996, Legii bugetului de stat pe anul 2015 nr.186/2014 şi Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.47/2015, pentru derularea în anul 2015 a „Programului privind elaborarea şi/sau actualizarea Planurilor Urbanistice Generale ale localităţilor şi a regulamentelor locale de urbanism”, în acest an, în trimestrul IV. Suma primită se ridică la 88.710 lei;
19.300 lei reprezintă sume achitate în trecut şi recuperate în acest an, astfel:
-15.300 lei, concedii medicale plătite în anii anteriori şi recuperate în anul curent, la capitolul bugetar „Învăţământ”, fapt pentru care Executivul a propus diminuarea bugetului capitolului menţionat şi majorarea capitolului din buget intitulat „Autorităţi executive”;
-4.000 lei, indemnizaţii pentru persoanele cu handicap plătite în anii anteriori şi recuperate în anul curent, la capitolul bugetar „Asistenţă socială”, fapt care a condus la o majorare a capitolului bugetar „Autorităţi executive”. Potrivit directorului economic al Primăriei, Roxana Bragă, ambele capitole au sursa de finanţare din sume de echilibrare şi sume defalcate din TVA de la bugetul de stat.
La sfârşitul lunii noiembrie, Direcţia de Sănătate Publică Argeş a transmis Primăriei, pentru luna decembrie 2015, printr-o adresă având ca subiect „Finanţarea asistenţei medicale desfăşurate în cabinetele medicale de învăţământ”, suma de 51.000 lei la capitolul bugetar „Sănătate”: 1.000 lei – cheltuieli de personal, 50.000 lei – bunuri şi servicii;
Însă decizia cea mai aşteptată de subalternii lui Liviu Ţâroiu, pentru a putea propune rectificarea bugetului local, aparţinea Agenţiei Judeţene a Finanţelor Publice Argeş, care repartiza Câmpulungului banii pentru cadrele didactice, reprezentând atât salarii, cât şi drepturi cuvenite ca urmare a câştigării proceselor. Astfel, Finanţele au aprobat, pe 14 decembrie 2015, cu trei zile înaintea întrunirii de îndată a Consiliului, repartizarea din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru Primăria Câmpulung, în trimestrul IV 2015, a sumei de 1.838.000 lei.
334.000 lei vor servi finanţării cheltuielilor cu salariile stabilite prin lege şi a contribuţiilor aferente acestora, ale unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat. Tot cu titlu de cheltuieli de personal va fi consumată şi suma de 1.645.000 lei, pentru finanţarea plăţii sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti definitive. Şi tot prin decizia Fiscului, se diminuează cu suma de 141.000 lei capitolul bugetar „Asistenţă socială în caz de invaliditate”: 33.000 lei reprezentând cheltuieli de personal, iar diferenţa, 108.000 lei, indemnizaţii de handicap (tot sume defalcate prin TVA).
Altă situaţie care a impus rectificarea bugetului local a constituit-o alocarea din fondul de rezervă, la cererea Compartimentului Ordine Publică, făcută chiar în ziua şedinţei de Consiliu, a sumei de 5.000 lei, pentru plata contribuţiilor sociale aferente lunii noiembrie 2015.
Instituţiile care au produs venituri proprii
Trei instituţii de învăţământ şi-au îmbunătăţit veniturile proprii, prin eforturi proprii, situaţie ce a necesitat votul Consiliului Local atât pentru majorarea bugetului lor, cât şi a capitolului „Învăţământ” al bugetului Primăriei.
Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” a încheiat anul cu un câştig de 19.600 lei: 18.000 de lei din „concesiuni şi închirieri de către instituţiile publice” şi 1.600 lei din „prestări servicii şi alte activităţi”. În acest context, viceprimarul Bogdan David a felicitat, fără a uita să strecoare o doză de ironie în mesaj, conducerea liceului, care a fost capabilă să repare controversatul acoperiş al magaziei de alimente. Reamintim că suprafaţa, în funcţie de care se solicitau fondurile de la bugetul local, pentru o reparaţie capitală, i-a încăierat pe Bogdan David şi fostul contabil, retras din activitate după conflictul cu viceprimarul, care ameninţa cu sesizări legate de faptul că încasa şi pensie, şi salariu. „Felicit „Dinicu Golescu”, am văzut că a reuşit să facă acoperişul acelei magazii, pentru care ne-a tot solicitat bani. Se pare că au reuşit să-l facă din venituri proprii. Deci, suma pe care au solicitat-o acum o lună n-a fost întemeiată. Îi felicit că au reuşit să facă rost de bani şi nu cred că li se mai strică alimentele acolo.”, a afirmat viceprimarul David.
Colegiul Tehnic, beneficiar al unui contract de sponsorizare din 2 octombrie 2015, a contribuit la rectificarea capitolului amintit cu 3.100 lei.
Venituri din „concesiuni şi închirieri de către instituţiile publice”, în sumă de 1.000 lei, a înregistrat şi Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu”;
Urmează pe lista instituţiilor cu bugete rectificate pe final de an unităţile medicale.
Ca urmare a solicitării Spitalului de Pneumoftiziologie Câmpulung, a fost transferată suma de 7.170 lei, în cadrul aceluiaşi capitol bugetar, „Sănătate”, de la cheltuieli materiale la cheltuieli de capital, pentru dotări independente, „Hotă centrală cu motor”;
La Spitalul Municipal Câmpulung se majorează bugetul de venituri proprii – „Venituri din contracte încheiate cu C.A.S.”, cu suma de 1.500.000 lei. Astfel, a fost rectificat şi capitolul „Sănătate” al bugetului local, prin includerea a 400.000 lei – cheltuieli de personal şi a diferenţei de 1.100.000 lei – cheltuieli materiale.
Serviciul Public Comunitar Locală de Evidenţă a Persoanelor a „produs” pentru bugetul local, din „prestări de servicii şi alte activităţi”, 79.000 lei.