11 C
Campulung Muscel
23/05/2024

Versurile colindului care face furori pe internet aparţin unui poet muscelean

De câteva zile, un filmuleţ realizat la Mănăstirea Dumbrava din judeţul Alba, de către doi tineri, Cătălin Marin Merca, de profesie avocat, şi IT-istul Emil Floare, a devenit viral pe internet. Ce doi interpretau colindul „Vin colindătorii”, versurile aparţinând unui poet muscelean, Radu Gyr.
    Despre acesta ştim că s-a născut la poalele Gruiului în 1905, debutând la vârsta de 14 ani cu un poem dramatic, „În munţi”. A urmat cursurile la Facultatea de Litere şi Filozofie a Universităţii din Bucureşti. A avut parte de o viaţă tumultuoasă. Numit chiar şi comandant legionar şi director general al teatrelor, a stat închis în lagărul de la Miercurea Ciuc, alături de Mircea Eliade.
    În 1945, în timpul regimului comunist a fost încadrat în lotul ziariştilor, fiind condamnat de justiţie la 12 ani de detenţie politică. Tragic i-a fost pecetluit sfârşitul, după revenirea sa acasă, în 1956, a fost din nou arestat şi condamnat la moarte pentru poezia manifest „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane”, considerată de autorităţi un mijloc de instigare la luptă împotriva comunismului.
    Din pedeapsa primită, o bună perioadă a purtat lanţuri la picioare. Aici a scris o serie de poezii despre crunta viaţă pe care a îndurat-o în închisoare. Cu toate acestea, eliberarea nu i-a adus liniştea, a fost permanent urmărit de Securitate. După o viaţă dură, s-a stins din viaţă în 1975.
    Acum, opera sa încă trăieşte şi este simţită de noi prin colindul „Vin colindătorii”. Muzica acestuia îi aparţine lui Tudor Gheorghe. În doar o săptămână, filmarea a ajuns să fie vizualizată de peste 305.000 de utilizatori.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!