10.1 C
Campulung Muscel
19/05/2024

LA MUZEU ȘI SPITAL, CELE MAI PRÃPÃDITE STEAGURI!

Wow sau bau bau, cum şi-au prezentat instituţiile locale tricolorul de 1 Decembrie

De 1 Decembrie, ziua în care în toată ţara se flutură steaguri mai multe ca oricând, la nivelul municipiului nostru, a fost inspectată starea în care s-a prezentat tricolorul în toate instituţiile statului, de la şcoli, partide, Poliţie şi Judecătorie. Suntem cu toţii datori să manifestăm respect faţă de drapelul României, dar să vedem dacă, de 1 Decembrie, cetăţenilor municipiului li s-au trezit sentimente de patriotism.

Mai întâi de toate, şcolile, cele care au menirea de a ne pregăti pentru nevoile vieţii, de a ne educa şi învăţa câte ceva şi despre iubirea de ţară, oare, au socotit că de Ziua Naţională trebuie să prezinte o imagine demnă de importanţa prin care se identifică ca instituţie în stat şi să fie un exemplu pentru oraş la felul în care îşi înalţă steagul? Ei bine, chiar dacă pe elevi îi atenţionează ca la cercurile pedagogice să nu le păteze renumele, să aibă o ţinută decentă şi să vină cu lecţia învăţată de acasă, pentru ca vorba să se ducă prin târg că la şcoala x sunt cei mai bine pregătiţi copii din municipiu, unele unităţi de învăţământ au rămas corigente, iar altele nu au reuşit să promoveze testul nici anul acesta. Nu s-au învăţat minte şi tot aceleaşi steaguri zdrenţuite au arborat.

Şcoala Gimnazială „Nanu Muscel”, unitate de învăţământ cu cei mai numeroşi elevi, a prezentat lângă intrarea din şcoală, atârnată de un stâlp, o lavetă de bucătărie, împuţită, care nu avea nici în clin, nici în mânecă de a face cu un steag. Doar cele trei culori identificau zdreanţa ca fiind steag. Nici măcar pe intrarea principală, drapelul ancorat în tandem cu cel al Uniunii Europene nu s-a prezentat mai grozav, crivăţul de week-end, bată-l vina, a încremenit cele două steaguri sugrumate. Din al nostru nu se mai vedea albastrul. Cromatica fadă… o imagine dezolantă. Situaţia s-a repetat şi la Colegiul Tehnic, cunoscut ca Liceul Industrial, numai că lucrurile au fost puţin mai condimentate, pe lângă steagul decolorat, din el atârnau bucăţi de pânze rupte jalnic de la balcon.

 

Acelaşi lucru şi la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”, mândria oraşului, pătată de indiferenţa directorului, care a lăsat steagul în voia sorţii, ce atârna ca după o răscoală în suliţă, sulemenit, chiar dacă peste drum de şcoală i-a fost dat exemplul cum trebuie să fie prezentat un steag de Ziua Naţională, dacă în timpul anului nu se poate, acesta nu a dorit să primească lecţii. De aceea Centrul Educaţional de Educaţie Incluzivă „Sfântul Nicolae” a fost cel care a dat peste nas colegiului şi a manifestat respect faţă de o zi aşa de importantă, fapt pentru care noi steaguri erau arborate. La fel şi la Şcoala Gimnazială “C.D. Aricescu”, ce-i drept, mai răsucite, dar viu colorate.

La „Oprea Iorgulescu”, situaţia nu a epatat, au fost acceptabil prezentate. În schimb, la casă nouă, şi steaguri noi, după ce i-a fost reabilitată faţada, Grădiniţa cu Program Prelungit „Sfântul Nicolae” a fost singura unitate de învăţământ care s-a prezentat exemplar de 1 Decembrie.

Muzeul de Istorie a comis-o din nou, prin cel mai deplorabil steag 

După ce au trecut de control şcolile, în zona 0 a oraşului, de mare ruşine, a fost Muzeul de Istorie, locul în care se păstrează mărturiile trecutului, ce pune în valoare şi expune obiecte care prezintă un interes istoric. Antagonic cu toate aceste aspecte, probabil, din cauza unui director ce stă mai mult pe acasă decât la serviciu, Alexandru Oprea, captat de modul în care îşi mai poate motiva încă un concediu prelungit de încă vreo 6 luni, nu i-a trecut prin cap că trebuie să schimbe pânzele sfâşiate din muzeu. S-a nimerit să fie prezent la muncă tocmai când îi era pozată clădirea, cu amărâtele de steaguri. Caracterul său comic, prin care se amuza de faptul că, atunci când a ieşit din muzeu, a dat nas în nas cu aparatul de fotografiat, l-a făcut să zâmbească cu gura până la urechi. Probabil, se gândea că el e centrul de interes de 1 Decembrie şi nu tricolorul din instituţie jerpelit, rupt, fad, neschimbat până nu se corodează de tot.

La Primărie, nimic special, aceleaşi steaguri ca până şi de 1 Decembrie. Autoritatea locală nu a pus accent pe detalii, a lăsat să atârne acelaşi tricolor de acum o lună, cu toate că, în ceea ce priveşte culorile, ele trebuiesc păstrate ca atare tot timpul anului, albastru cobalt, galben crom şi roşu vermion, la noi soarele prea puternic le-a cam spălăcit.

La Judecătorie, drapelul a fost o idee mai viu colorat, dar tivul rupt a lăsat să se desprindă din pânză, aţe, iar la Parchet, jegul de pe steag împerecheat cu palidele culori oferea o imagine mohorâtă, nu de sărbătoare naţională.

Casa de Cultură “C.D. Aricescu”, chiar dacă clădirea monumentală iese din anonimat prin importanţa pe care o are în municipiu, drept răsplată, i s-a ancorat un steguleţ, plăpând, miniscul, la fel de şters ca peste tot, iar la Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, tricolorul a fost puţin mai impozant, dar tot la fel de fad. Policlinica a jonglat puţin la acest capitol, într-adevăr, a fost singura care s-a trezit din amnezie şi a ancorat un stindard nou, dar lângă el, steagul Uniunii Europene nu a fost clintit din loc. Aici, trebuie să vină 9 mai 2016 ca şi acesta să fie înlocuit, cel de acum e făcut harcea-parcea.

Spitalul Municipal, crematoriul tricolorului

Prima speranţă de viaţă în care ne punem bazele rămâne Spitalul, mâinile de strajă a cetăţenilor, locul în care ar fi trebuit ca steagul să strălucească, nu s-a prezentat deloc demn şi onest precum se cuvine, spălăcit, palid, fără suflare, iar la cel al Uniunii Europene, din albastrul puternic, griul era cel care domnea la intrarea din instituţie.

Poliţia trebuie să asigure paza, protecţia şi ordinea publică, organul de stat ce se identifică cel mai bine cu drapelul ţării, nu a uimit cu nimic, rămâne de coadă permanent, cu un steag rupt la capete, murdar şi lângă el, unde ar fi trebuit să fie şi cel al Uniunii Europene, prin lege, lipseşte. Ar fi trebuit ca Poliţia să-şi aplice singură amendă pentru rabatul de la regulă.  

Pe scena politică au fost analizate trei partide, PNL, PSD şi PDL. Dintre acestea, singurul care şi-a făcut bine temele a fost PSD, cu un steag nou-nouţ, scos din ţiplă, restul aşteaptă campania electorală, în care să se pună la punct cum trebuie.

Pe centru, drapelul a fost suspendat la centrul comercial Big&Small, Flanco, Cofetăria “Iepuraşul”, Banca Transilvania, brutăria “Cuptorul de Aur”, la Sthil, Terasa “Împreună”, farmacia Catena şi Restaurantul “Musceleanca”.

Pe blocuri au fost ancorate de către cei mai patrioţi câmpulungeni steaguri, la Blocul Rechinilor, pe strada Fraţii Goleşti, blocul A 14, scara A, la etajul 1, un localnic a demonstrat cât de mult îşi iubeşte ţara, nu s-a zgârcit precum celelalte instituţii publice şi a atârnat tricolorul nou cumpărat.

Cel mai dezastruos mod cu putinţă în care se putea găsi un drapel în municipiu a fost pe strada Negru Vodă, până în intersecţia cu strada Revoluţiei ce duce spre Grui, pe faţada unei case, dizgraţios stă suspendat tricolorul, îmbuibat de mizerie, înnegrit, iar în stânga lui, cel al Uniunii Europene, de unde mai răsăreau din el câteva bucăţi de pânză. Halal gest în care să manifeşti patriotismul!

Cel mai original mod de a celebra Ziua Naţională a României a fost la magazinul “J`adore”, unde trei manechine au fost îmbrăcate în haine cu cromatica tricolorului.

În rest, slăbuţ modul de manifestare a Marii Uniri, simbolistica culorilor steagului românesc, libertate, dreptate, frăţie, a rămas la stadiul de idealuri ale celor care au reuşit să ne adune pe toţi de 1 Decembrie, dar, din păcate, faptele lor nu sunt de ajuns să ne motiveze prin cel mai mic gest de cinstire a drapelului nostru.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!