11 C
Campulung Muscel
22/05/2024

Fasolea, cel mai iubit produs tradiţional al românilor, de 1 Decembrie, nu a fost de ajuns

În prima zi din iarnă, cea mai importantă dintr-un an calendaristic a oricărui român, se marchează cel mai însemnat eveniment istoric al ţării şi anume Marea Unire. La nivel local, 1 Decembrie a fost sărbătorit prin defilarea Gărzii de Onoare, dar şi printr-o masă pusă la dispoziţie de Primărie, prin care muscelenii au fost invitaţi, alături de consilieri locali, judeţeni şi viceprimarii municipiului, să ia parte cu toţii la sărbătoare. Primăria, în colaborare cu Garnizoana Câmpulung şi Clubul Lions „Negru Vodă”, a distribuit porţii de fasole cu cârnaţi, ţuică fiartă şi ceai.

Cele 600 de porţii s-au consumat rapid, spre dezamăgirea consilierilor care nu au mai apucat iahnia. Au găsit rapid înlocuitor şi s-au delectat la câte o ţuică fiartă, cu dichis de data aceasta: paharele umplute cu băutură duhneau a parfum. Combinate aromele şi mirosurile, din rachiu nu se mai înţelegea nimic, cu toate acestea, cazanul s-a evaporat rapid, chiar dacă pofticioşilor le mai sclipeau ochii la încă o duşcă, au plecat nu tocmai cum şi-au propus, chercheliţi. Spre norocul unora, consilierul Ionică Udrea, din ultimele resurse, a reuşit să mai aprovizioneze unele pahare golite. Bucurie mare printre cei strânşi în Piaţa Primăriei!

 

Liviu Ţâroiu ţine post pentru purificare

Anul 2015 a fost piatra de încercare a lui Liviu Ţâroiu, de la viceprimar la primar, un actor trecut prin toate rolurile. Acestuia i-a cam venit de hac toată sceneta. Obosit după un an de provocări, şi-a dat seama că doar prin post şi rugăciune îşi va putea pune ordine în suflet.

S-a oferit voluntar să împartă câteva porţii de fasole, care, după atâtea ture de du-te vino, şi-a luat castronul cu fasole şi a degustat iahnia. De remarcat a fost că Liviu Ţâroiu a avut de comentat, pe baza prânzului luat cu cetăţenii săi, că din castron a lipsit cârnatul, cel care dădea toată savoarea mâncării, dar viceprimarul nu s-a lăsat ispitit de acesta. Conştient că trebuie să se spovedească pentru iertarea păcatelor, posibilă numai prin postire, nu şi-a încălcat canonul.

Porţiile de fasole, minuscule de altfel, au fost împărţite de către Melania Voinescu, directorul general Edilul CGA, Ionel Vlădescu, şeful de la Pieţe SRL, Sergiu Cicu, directorul Casei de Cultură „Clubul ARO”, Dorin Mirea, patronul de la Ceramus, fostul primar Călin Andrei, amfitrion odinioară al acţiunii, şi alţi membri ai clubului.

Înghesuiala pentru un caston de fasole s-a petrecut timp de o oră şi jumătate, unde peste 500 de câmpulungeni s-au bucurat de o mâncare caldă, unii dintre ei au preferat să mai stea la încă o coadă pentru a doua porţie.

Dezamăgirea s-a instalat în momentul în care numărul mic de porţii s-a terminat, căci mai erau oameni care se arătau doritori de o porţie de fasole. Dar pofta lor nu a putut fi îndeplinită, din cauza Primăriei, care s-a zgârcit ca la o festivitate unică într-un an să poată oferi tuturor doritorilor mâncarea.

O porţie de fasole a costat Primăria 6 lei

În toată această masă, Primăria a investit 3.600 de lei, fasolea, cârnaţii şi pâinea cumpărată, plus celelalte ingrediente necesare, le-au fost date armatei care s-a ocupat de preparare. Ceaiul şi ţuica fiartă au fost asigurate de Clubul Lions, au fost 20 de litri de ţuică şi 40 de ceai, iar tacâmurile, şerveţelele şi pahare tot de aceştia au fost cumpărate. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!