11.9 C
Campulung Muscel
21/05/2024

„Ne iau de fraieri!”

Viceprimarul Bogdan David a “explodat” la adresa conducerii Spitalului Câmpulung

„Ne iau de fraieri!”, a exclamat viceprimarul Bogdan David, nemulţumit de maniera în care decurge dialogul între Spitalul Municipal, condus de pesedistul Grigore Stănescu, şi Consiliul Local, majoritar liberal. În ciuda dispreţului manifestat de politicianul din fruntea unităţii medicale la adresa finanţatorilor, care, se pare, nu va rămâne nerăsplătit, aceştia i-au aprobat, fără cârtire, toate pretenţiile, şi de reabilitări, şi de dotări, şi de înfiinţare de compartimente noi. Totul pentru acreditarea instituţiei de sănătate publică, proces pe care nu-l puteau bloca, din cauza imposibilităţii unei comunicări normale, decente, cu managerul cu care PSD defilează cu o mândrie de neînţeles. Joia trecută, n-au mai comunicat deloc cu el, deoarece Gore Stănescu i-a privat pe consilierii municipali de plăcerea de a-l avea în compania lor, la un subiect al ordinii de zi a şedinţei Consiliului Local, care necesita prezenţa conducerii. Au reprezentat Spitalul Municipal, în absenţa managerului general, directorul medical Toma Berevoianu, juristul Petrina Florea şi şefa Personalului, Elisabeta Matei. Întrucât, în procesul de acreditare, modificările se succed de la o săptămână la alta – susţine secundul directorului Stănescu – a fost nevoie ca două regulamente aprobate de Consiliul Local, la sfârşitul lunii septembrie, să fie completate şi prezentate din nou Legislativului municipal, pentru a le vota. În opinia lui David, modificările reclamate de şefii Spitalului Câmpulung ar fi, de fapt, corecturi ale unor situaţii care nu aveau nicio legătură cu unitatea de la Câmpulung. Asta pentru că au copiat regulamentele altor spitale, pe care nu s-au obosit măcar să le modifice, ca să corespundă realităţii de la Câmpulung! 

Săptămâna trecută, la şedinţa ordinară a lunii noiembrie, consilierii locali s-au trezit cu un material suplimentar ordinii de zi: completarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare şi a Regulamentului Intern ale Spitalului Câmpulung, pe care aleşii le aprobaseră cu două luni înainte. Ce omiseseră cei de la Spital în precedentele documente? Nişte „mărunţişuri”. Ca, de pildă, câteva dintre atribuţiile principale ale Consiliului Medical al Spitalului, Regulile de funcţionare a blocului operator şi a sălilor de naşteri, actualizarea principalelor atribuţii ale Biroului de Resurse Umane, Normare, Organizare şi Salarizare, reglementările privind libertatea de deplasare a pacientului în afara secţiei. Scăpări au fost şi la Regulamentul Intern, care, împreună cu cele enumerate, au fost discutate şi avizate de către Consiliul Etic, Comitetul Director şi Consiliul de Administraţie al unităţii de sănătate publică pe 23 noiembrie 2015.

Tot pe data de 23 noiembrie 2015 a sosit de la Ministerul Sănătăţii aprobarea pentru înfiinţarea Compartimentului  Gastroenterologie, pentru care Consiliul Local şi-a dat acordul în şedinţa din 29 septembrie 2015. Şi cu toate acestea, în condiţiile în care exista şi votul Consiliului Local, exista şi aprobarea Ministerului, noul compartiment nu figura în documentaţia care le era prezentată, pentru aprobare, la sfârşitul lunii noiembrie. A doua zi, pe 24 noiembrie, era înregistrată la Primărie adresa Spitalului Municipal, prin care cerea aprobarea documentaţiei actualizate, fără compartimentul respectiv.  

Şi de aici disputa în Consiliul Local, declanşată de Anca Dumitrescu şi încheiată de Bogdan David, cu speranţa de a pleca toţi de la conducerea Spitalului. „(…) Nu discutăm despre Compartimentul Gastroenterologie, aici discutăm despre un act adiţional la Regulamentul de Organizare şi Funcţionare şi Regulamentul Intern, dar nu referitoare la structură. Nu are nicio legătură cu Compartimentul  Gastroenterologie. În aceste completări nu este cuprinsă nicio modificare la Compartimentul Gastroenterologie.”, a precizat, pentru început, juristul Spitalului de ce nu apare în material compartimentul înfiinţat pe hârtie, ca răspuns la nemulţumirea exprimată de medicul Anca Dumitrescu. „Doamna jurist, am înţeles, ca dovadă am aprobat în şedinţa Consiliului de Administraţie. Atunci, nu venise modificarea de structură şi ni s-a spus că, atunci când o să vină, o s-o punem pe ordinea de zi.”, a replicat consiliera PNL. „Urmează să ne acredităm pe structura care a sosit acum de la Minister, pe care o vom supune aprobării dumneavoastră ulterior. Acum n-am venit cu modificări la structură, ci la regulamente, având în vedere că au apărut noi recomandări de la Comisia Naţională de Acreditare. Era absolut obligatoriu să le facem, dar nu au legătură cu structura.”, a completat consilierul juridic

„Tipic lor, s-au supărat şi au plecat. Sper să plece de tot!”

Cum Anca Dumitrescu nu se lăsa convinsă, discuţia a fost preluată de directorul medical Toma Berevoianu, potrivit căruia: „S-ar putea să venim din nou în faţa dumneavoastră cu alte modificări, după ce soseşte structura de la Minister. În momentul de faţă, vă solicităm aceste modificări, care au fost impuse de listele în vederea acreditării, care se modifică de la o săptămână la alta. De exemplu: ieri aveam altă listă de acreditare. Noi suntem obligaţi, pentru acreditare, să vă solicităm aceste modificări. Acum nu ne referim la structură. Când vom avea lista de la Minister, inclusiv cu structura, venim din nou şi vă prezentăm situaţia. S-ar putea să vă cerem şi alte modificări (la regulamente). Dacă ar fi fost ceva definitiv, nu veneam la dumneavoastră cu această chestiune. (…) Nu sunt modificări esenţiale, dar trebuie să le luăm din nou de la A la Z.” 

După Bogdan David, liderii Spitalului Câmpulung sunt feriţi de un scandal de proporţii iscat de Consiliul Local, ca să nu pericliteze procesul de acreditare. „Dânşii au cel mai mare noroc că vine acreditarea (în perioada 14-18 decembrie) şi nu putem să facem foarte mult scandal, ca să n-avem probleme cu acreditarea. Vă ajută sau nu vă ajută acest compartiment nou înfiinţat la acreditare? Avem aprobarea de la Minister pentru un nou compartiment la Spital. Ne ajută sau nu ne ajută la acreditare? Dacă nu ne ajută, trebuie să ne spuneţi.”, dădea semne de iritare viceprimarul David. „Cum să nu ne ajute?”, a răspuns delegaţia Spitalului. „Şi, atunci, de ce nu-l facem, doamnă, dacă ne ajută?! E cumva un medic nou, care vă deranjează, ia cumva patul dintr-o parte, unde deranjează? Noi avem modificarea pentru acest compartiment. A venit aprobarea pentru un nou compartiment la Spitalul Câmpulung. De ce nu-l facem?”, creştea tensiunea lui David.

“Îl facem, pentru asta ne-am luptat. Din nou structura este trimisă la Minister, trebuie să vină aprobată în totalitate.”, a fost încercarea eşuată a medicului Berevoianu de a detensiona situaţia. „Vrăjeală!”, s-a enervat mai tare celălalt, recunoscând public că-i bănuieşte de rea credinţă. „Dacă a venit aprobarea de la Minister pentru înfiinţarea unui nou compartiment, care ne ajută la acreditare, iar noi nu-l băgăm!” Atât i-a trebuit unei membre a delegaţiei Spitalului, să se plângă că aprobarea a sosit pe 23 noiembrie, căci David şi-a amintit, ca scurtcircuitat, că materialul s-a depus la Primărie a doua zi, pe 24. Dacă se muncea suplimentar, Compartimentul Gastroenterologie era cuprins. „Acreditarea Spitalului este un lucru foarte important şi puteaţi să pierdeţi o seară la Spital ca să lucraţi!”, a adăugat David. „Se lucrează de dimineaţa până seara.”, şi-a apărat colegii medicul Toma Berevoianu. „Ştiu, mai ales la intrarea în Spital.”, a replicat sarcastic viceprimarul. „Să ne trimiteţi şi nouă hârtia pe care aţi făcut-o la Minister pe 24.”, le-a “ordonat” acesta celor de la Spital, care au părăsit sala fără comentarii. „Tipic lor, s-au supărat şi au plecat. Sper să plece de tot! Aveau foarte multe modificări făcute pe regulamentul pe care ni l-au dat. Unele nu au nicio legătură cu Spitalul Municipal, sunt copiate de la alte spitale. Chiar ne iau de fraieri! Dar o să spună că le-am blocat noi activitatea.”, a încheiat David. Partea neplăcută este că nu se ştia dacă, până la sfârşitul lunii, Spitalul reuşea să intre în posesia documentului de la Minister, cu modificarea de structură, care ar trebui să cuprindă şi Compartimentul Gastroenterologie. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!