10.7 C
Campulung Muscel
26/05/2024

La halul în care s-au vopsit faţadele blocurilor în urma reabilitării termice, oraşul a ajuns o babilonie

Reabilitarea termică se putea face, la un moment dat, şi fără banii locatarilor. Reducerea facturilor de încălzire, pentru unii primari ai judeţului, devenise o prioritate. S-au luptat, atunci când s-a dat finanţare din bani europeni, de la bugetul de stat sau local, preocupaţi de necesităţile cetăţenilor, să le ofere această facilitate, în mod gratuit, pentru că, atunci când şi-au văzut dosul înscăunat pe fotoliul de primar, nu au rămas indiferenţi la solicitările oamenilor, care le-au garantat statutul la alegeri. Dar cum municipiul nostru se află în regim special, fără o autoritate, care să se impună şi să-şi aducă aminte că a fi primar nu înseamnă a te vedea cu un concediu prelungit, în care dormi cu ochii deschişi pe masa de birou, problema cu termoizolarea îi cam lasă reci. Ai noştri edili, în ultimul an, s-au perindat cam mulţi şi au lăsat proprietarii blocurilor să-şi desfăşoare anveloparea când şi cum se poate. Motivul pentru care cei mai mulţi locatari ai blocurilor optează pentru a-şi izola termic faţa blocului îl constituie reducerea costurilor încălzirii, implicit, şi a consumului de combustibil. Pereţii reci, în interiorul cărora centralele nu mai fac faţă, pentru a asigura o temperatură constantă locuinţelor, pot fi ajutaţi să nu mai “înghită” atâta gaz, care, din lună în lună, se scumpeşte, cu termoizolarea blocului pe exterior, caz în care factura de plată se micşorează.

Autoritatea locală doreşte un centru frumos, unitar în cromatică, pe când în cartiere îşi lasă cetăţenii să-şi spoiască faţadele blocului la voia întâmplării  

Anveloparea blocurilor a devenit un fenomen din ce în ce mai simţit şi în municipiul nostru. Manifestarea a început să fie evidentă şi deja preschimbarea faţadelor a scăpat de sub control. În Primărie, după spusele arhitectului şef Dan Dumitrescu, nu există nicio autorizaţie a niciunui locatar care şi-a izolat termic locuinţa.

Problema nu ar fi autorizaţia, ci modul în care faţada arată după această intervenţie, cum fiecare ne diferenţiem în gusturi, pentru că reabilitarea termică se face pe bucăţi, fiecare când are bani şi chef, nu cu toată asociaţia de locatari. Aşa se transformă şi municipiul într-o sorcovă. Se găsesc diverse culori la fiecare etaj. Simţul cromatic variat a transformat griul comunist, fad şi rece, într-un joc tetrix, construit cu ajutorul propunerilor de vopsire a faţadei fiecărui bloc. „Autorizaţie nu trebuie, singura problemă ar fi să se păstreze paleta cromatică, adică să nu-mi apară o izolare în mai multe culori. În unele blocuri, când au fost anvelopate, au fost probleme de neînţelegere între vecini şi nu a fost continuitate. Noi, tot timpul, i-am sfătuit pe oameni să facă tot tronsonul, dar nici nu poţi să-i obligi. Unii, poate, în acel moment, nu au bani, dar, dacă rămâne un etaj care nu e anvelopat, totuşi, culoarea să fie aceeaşi de sus până jos.”, a declarat coordonatorul Poliţiei Locale, Auraş Ghiţă.

Aşa s-a produs şi fuziunea, dacă, în trecut, doreai să ajungi pe o stradă a oraşului, numele acesteia te coordona. Acum, acesta nu-ţi mai este de niciun folos, recunoşti strada după predominanţa culorilor de pe blocuri. Unde reabilitarea termică s-a făcut în echipă, cu asociaţia de locatari, care şi-a dat acordul pentru o anumită nuanţă, toate bune şi frumoase, nu te mai simţi ca într-o grădină botanică, hoinărind printre străzi, şi nici ameţeala nu te mai ia de amalgamul de culori. Dar alţii, mai încăpăţânaţi din fire, se împotrivesc a intra în rândul lumii şi vopsesc faţada la voia întâmplării.

Chiar dacă istoria atestă trecutul măreţ al acestui oraş, unde domnitori, regi şi alţi conducători ai statului s-au luptat ca municipiul să stârnească invidia celor din împrejurimi, avântul ce l-am avut odată ni s-a tăiat cu noile feţe politice, dezinteresate, care scot capul afară doar la evenimente mondene sau campanii electorale. Le trec prin mână hârtii, prin care îşi pot ajuta muscelenii, dar îi lasă la voia întâmplării să se descurce. Cer taxe şi impozite la nesfârşit, fără să clintească un deget prin care să amelioreze mocirla traiului de zi cu zi. Nu s-au gândit să ofere un sistem centralizat de încălzire, cu ajutorul căruia primeam fonduri europene pentru reabilitare termică. Au lăsat să ne încălzim cu ajutorul centralei termice proprii, pe gaz, care “ustură” la factură, lună de lună, ba chiar plasează vina tuturor problemelor asupra asociaţiei de proprietari, că nu-şi desemnează bine conducerea. Administratorii sunt pe lângă lege şi nu se ocupă de lucrările de reparaţii, după spusele lor.

Babilonia creată pe faţadele blocurilor nu va putea fi stopată vreodată fără o lege care să cuprindă tot municipiul, prin care constructorilor li se spune de la faţa locului să nu vopsească faţada în altă culoare decât cea pe care trebuie să o respecte. De pildă, în zona centrală nu se permite stilul extrovertit al faţadelor, ci se respectă o anumită gamă a culorilor. Cum autorizaţia nu există, pentru că aceste lucrări nu afectează structura de rezistenţă a blocului, amenzi nu există, niciun fel de stricteţe nu e prezentă. Totuşi, o restricţie privind paleta de culori ar fi bine venită, aşa nu s-ar mai răscula nimeni şi anarhia ar fi stopată.

Dacă autorităţii publice nu-i trece prin orbită fiecare bloc pestriţ, să fie, totuşi, de bun simţ din partea proprietarilor care doresc să îşi izoleze locuinţa, ca, în legea junglei prezentă la Câmpulung, dacă Primăria “hibernează”, să adopte o atitudine, prin care îi oferă municipiului o unitate cromatică. „Noi am încercat, totuşi, să nu facem marea ţigănie. Ar trebuit să fie de bun simţ al omului, dacă vezi că vecinul şi-a făcut o nuanţă, nu te apuci tu să faci altceva. Când vedem, pe teren, că au loc lucrări, contactam constructorul, cel care executa lucrarea venea aici şi ne prezenta nuanţa de culoare dintr-o paletă.”, a declarat Auraş Ghiţă.

Chiar dacă, într-adevăr, au contactat executanţii lucrărilor, acest lucru nu s-a făcut peste tot şi de la bun început. Ori oamenii din teren, trimişi de Primărie, poate au făcut controale prin alte oraşe, căci altă explicaţie a bălţării blocurilor nu există. Dacă monitorizau fiecare reabilitare termică, nu se ajungea aici, acum consideră situaţia scăpată din mâini, adică, din moment ce răul s-a pornit, mergem cu el în continuare. Ana Maria Zărnescu

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!