La o recentă rectificare de buget, s-au prevăzut 550.000 de lei, adică 5,5 miliarde de lei vechi, sumă ce reprezintă jumătate din valoarea estimată a investiţiei reţelei suplimentare de alimentare cu apă. Cealaltă jumătate din sumă, de 5,5 miliarde de lei vechi, a fost solicitată de la Consiliul Judeţean, întrucât printre beneficiari sunt şi trei comune limitrofe Câmpulungului. Până în prezent, nu s-a primit un răspuns la cererea Consiliului Local, fiind încă în termenul de 30 de zile necesar elaborării lui.
Aşa cum au anunţat, autorităţile locale au trecut la fapte, iar pe 15 octombrie 2015 au postat pe site-ul de licitaţii publice cererea de ofertă pentru lucrarea: „Sursă de rezervă de alimentare cu apă a Municipiului Câmpulung”. În înştiinţare, valoarea totală estimată, fără TVA, a contractului de lucrări ce urmează a fi încheiat este de 789.800 lei (exclusiv TVA). Adică 979.352 lei. Valoarea a fost aproximată pe baza devizului general întocmit de proiectant, Drilling Swiss SRL, din Floreşti, Prahova, astfel: construcţie şi montaj: 718.000 lei, fără TVA, şi 71.800 lei, fără TVA, valoarea cheltuielilor diverse şi neprevăzute (adică 10% din valoarea lucrărilor de bază).
Din anunţ mai reiese că, după terminarea lucrării, instalaţia subterană nou făcută va asigura un debit minim de apă populaţiei în cazul unei avarii la conducta de aducţiune funcţională.
Din memoriul tehnic realizat de firma de proiectări din Prahova, lucrările de construcţii vor cuprinde realizarea tuturor instalaţiilor tehnologice auxiliare şi a utilităţilor necesare funcţionării în condiţii de siguranţă şi la parametrii proiectaţi (debit, presiune, etc).
În prezent, alimentarea cu apă a Câmpulungului se face din Barajul Râuşor
În prezent, sistemul de alimentare cu apă a Câmpulungului şi comunelor limitrofe constă din sursa de apă de suprafaţă asigurată din lacul de acumulare Râuşor, după turbinarea apei prin cele două UHE Lereşti şi Voineşti. De la Voineşti, prin două conducte cu diametrul de 800 milimetri este transportată la Staţia de Tratare din Calea Pietroasă. De aici, printr-un sistem de conducte, rezervoare de stocare apă şi staţii de pompare, se distribuie în reţeaua de distribuţie către consumatori. În momentul de faţă, una dintre conductele de aducţiune cu apă brută este nefuncţională, determinând ca, în caz de avarie, să nu fie asigurată alimentarea cu apă a municipiului Câmpulung.
Alimentarea de rezervă va fi din puţurile de la Lereşti
Noua sursă de alimentare cu apă, din bazinele subterane din Lereşti, are ca scop umplerea rezervoarelor din Grui şi din Calea Pietroasă, prin conductele existente, de aducţiune: de la sursă până la conducta de distribuţie din capătul străzii Marineşti, zona Uzinei ARO şi mai departe, până la intersecţia cu Calea Măgurii, de unde, prin conducta existentă (din căminul de vane „la matriţe”), la rezervorul din Grui şi la cel din Calea Pietroasă.
Investiţia licitată, sursa de apă de rezervă a municipiului, este formată din: 7 puţuri forate; staţie de clorinare; racord de apă – sursa comunei Lereşti; conductă de aducţiune diametru 400 mm; conductă de distribuţie 400 mm, ce va fi folosită şi ca aducţiune la rezervoarele din Grui şi Calea Pietroasă; cămine vane (4 cămine vane pentru racord de apă – sursa comunei Lereşti, un cămin vane pentru injecţia hipocloritului, un cămin vane unde se însumează din cele 7 puţuri cu sursa de apă a comunei Lereşti în conducta de aducţiune Dn 400, cu conducta de distribuţie Dn 400 din strada Marineşti, un cămin vane „la matriţe” pentru aducţiunea la rezervorul din Grui, 2 cămine vane la rezervorul din Grui şi un cămin vane la rezervorul din Calea Pietroasă.
Proiectantul a făcut descrierea investiţiei
Cele şapte puţuri din Lereşti au fost denisipate de firma Geoserv Fics SRL, niciunul dintre ele nu este echipat cu pompă submersibilă şi conductă refulare pompă. Cabinele de puţ nu sunt dotate cu echipamente hidrotehnice (robineţi, contor apă, filtru, supapă de sens, manometru, presostat, vas hidrofor, robinet prelevare probe apă, etc.) şi nu sunt în stare bună din punct de vedere al rezistenţei, toate prezentând în interior deteriorări ale tencuielilor la pereţi şi tavane şi spărturi la pardoseală. La Lereşti există şi o casă de clorinare, construcţie care este parţial demolată, fără uşă, fereastră, un perete este parţial dărâmat, tencuiala interioră şi exterioară este deteriorată, iar acoperişul nu are hidroizolaţie. În schimb, căminul de vane şi injecţie hipoclorit este într-o stare bună din punct de vedere al rezistenţei.
Ca o concluzie, proiectantul a prezentat sursa de apă a comunei Lereşti ca fiind nefuncţională, având conducta de supratraversare a Râului Târgului desfiinţată, iar căminele de vane de pe cele două maluri ale râului nefuncţionale, cu conducte şi robineţi deterioraţi. La căminul de vane de cuplare cu viitoarea sursă, de pe strada Marineşti s-a intervenit de curând. S-au montat un robinet Dn 400 şi un robinet de golire-aerisire şi un capac carosabil din plăci BA. „La matriţe” există un loc de vane pe unde trece alimentarea către rezervorul din Grui. Acesta are interiorul deteriorat, tencuiala căzută de pe pereţi şi tavan, iar pardoseala are spărturi, dar are capac carosabil de închidere a chepengului de acces. La căminul de vane de la rezervorul din Calea Pietroasă, proiectantul a găsit o construcţie în stare bună, cu 30% din suprafaţa interiorului exfoliată. Aici, instalaţia hidrotehnică este funcţională.
Licitaţia, în perioada de evaluare
La cererea de oferă postată de Primăria Câmpulung pe site-ul de licitaţii publice s-au primit trei plicuri, în prezent licitaţia fiind în perioada de evaluare. Angajaţii de la Investiţii din Primăria Câmpulung au cerut câteva clarificări de la cei care doresc să facă lucrarea. Firma care va fi declarată câştigătoare va trebui să reabiliteze cele 7 puţuri forate; staţia de clorinare; căminul de vane de cuplare a sursei de apă a comunei Lereşti cu cea din cele 7 puţuri forate; să reabiliteze racordul şi supratraversarea în Lereşti; să modernizeze zona „la matriţe”, de cuplare a alimentării rezervorului din Grui; casa vanelor din incinta rezervorului din Grui; să monteze un robinet pe conducta Dn 400 în căminul de vane de la Calea Pietroasă.