13 C
Campulung Muscel
02/12/2023

La sfârşitul săptămânii, trecem la ora de iarnă Duminică se dau ceasurile înapoi cu o oră

La sfârşitul săptămânii, în noaptea dintre 24 şi 25 octombrie 2015 (ultima duminică din octombrie), se schimbă ora. Astfel, ora 4.00 a dimineţii de 25 octombrie 2015 devine ora 3.00. Deşi este mai puţin nefastă în termeni de tulburări ale somnului decât trecerea la ora de vară, când noaptea devine mai scurtă cu o oră, schimbarea orei este resimţită mai ales la persoanele mai fragile, precum copiii şi bătrânii. Perturbările produse pot fi nefaste pentru sănătate şi pot tulbura nu doar somnul, ci pofta de mâncare, capacitatea de muncă, concentrarea şi stările de dispoziţie. Pentru a diminua efectele cât mai mult, specialiştii fac câteva recomandări pentru a trece cu bine la ora de iarnă. Între acestea, reglarea ceasului în ajun. Persoanele supuse stresului pot simţi o stare de angoasă ca urmare a posibilităţii de a uita să schimbe ora şi, mai ales, de faptul că trebuie să regleze ora la toate echipamentele electronice. A schimba ora în ajun prezintă avantajul de a obişnui organismul înainte de a se produce schimbarea. O altă recomandare este de a merge la culcare cu o oră mai târziu sâmbătă seara. În acest fel, numărând aceleaşi ore de somn, trezirea de dimineaţă se va face la o oră considerată ca obişnuită. Specialiştii sfătuiesc, totuşi, să nu se lenevească prea mult duminică în pat. Dacă dormim prea mult, riscăm ca duminică seara să nu ne fie somn la ora când trebuie să mergem la culcare. Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei, însoţită, eventual, de o senzaţie de disconfort şi chiar de dureri de cap. Pentru a depăşi această stare, este nevoie de multă odihnă şi de necesitatea de a adopta un ritm de viaţă (muncă, ore de masă şi de culcare) ce corespunde trecerii la noua oră. Simptomele vor trece în câteva zile sau în maximum câteva săptămâni.

În ţara noastră, acest sistem a fost instaurat în 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a fost în vigoare. De abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!