11 C
Campulung Muscel
01/03/2024

Contabilul şef de la “Dinicu” ia şi salariu, şi pensie. Şi ce dacă! Să ia Şi ajutor social, dacă poate!

După o ceartă în Primărie cu “domnul director”, Bogdan David a prezentat public câteva anomalii constatate la “Dinicu Golescu” 

În topul celor mai hrăpăreţe şcoli, care fac să se “dizolve”, efectiv, alocări de sute de milioane şi miliarde de lei vechi, se află “Dinicu Golescu”. De câte ori Primăria decide să mai taie o felie din plăcinta rectificărilor de buget local, nu se poate ca printre cei cu farfuria întinsă să nu se afle conducerea colegiului câmpulungean. Este adevărat că fostul primar Călin Andrei i-a pripăşit pe directorii de unităţi şcolare la poarta visteriei şi, în special, pe cei de la “Dinicu”, al cărui elev s-a întâmplat să fie, în urmă cu mai bine de 35 de ani. Graţie finanţării din cale-afară de generoase pompate anual în acest liceu, unitatea în discuţie le face să crape de ciudă pe “suratele” mai puţin norocoase. În 2015, de pildă, nicio instituţie de învăţământ nu s-a apropiat, nici măcar cu gândul, de cuantumul îndestulător virat colegiului favorizat de aleşi. Peste 40 de miliarde de lei vechi a fost suma prevăzută de municipalitate pentru “funcţionarea şi dezvoltarea” Colegiului Naţional “Dinicu Golescu” în cursul acestui an. Credeţi că managerilor le-a fost de ajuns? Nu. Tocmai de aceea, au mai venit de câteva ori peste an, cu desaga larg deschisă, pregătită să fie umplută cu miliardele provenite din taxele şi impozitele câmpulungenilor. Şi, slavă Domnului, Cornul Abundenţei a fost îndreptat subiectiv către acest beneficiar, pentru care anul pe care îl încheiem a fost tot unul cu belşug: un nou sistem de monitorizare video, un microbuz şcolar, vreo două miliarde pentru echipa de fotbal – CN “Dinicu Golescu” figurează la FRF ca aparţinând colegiului, deci, banii s-au investit într-un bun al său – un supliment financiar pentru volei. Mai mult, pe lista de investiţii a Primăriei Câmpulung, aprobată în luna februarie de Consiliul Local, apar 1,82 miliarde de lei vechi numai pentru documentaţia necesară (expertiză, proiect tehnic, etc.) investiţiei de reabilitare a clădirii internatului! Plus pretenţiile de “reparaţii curente”, care nu contenesc şi care confirmă eticheta de cea mai nesătulă şcoală din Câmpulung, în cadrul căreia n-a apucat să se aştearnă praful pe proiectul colosal de reabilitate, de peste 20 de miliarde de lei vechi, că este nevoie, iată, de reparaţii! Săptămâna trecută, când aleşii au desfăcut din nou baierele pungii pentru potolirea gurii unor directori, cine era înfipt la coada binefacerilor “domniei”? “Dinicu Golescu”. Liderii săi terminaseră de cheltuit 200 de milioane şi cereau alte 200 de milioane!      

Contabilul şef a cerut bani pentru acoperişul magaziei de 225 mp. În realitate, după constatarea viceprimarului Bogdan David, nu avea mai mult de 140 mp

În săptămâna în care s-a derulat şedinţa de îndată a Consiliului Local, în cadrul căreia s-au mai rupt nişte bani din bugetul local pentru şcoli, în plus peste ce li s-a dat la începutul şi în decursul anului, viceprimarul Bogdan David a avut un conflict cu “domnul director” al Colegiului “Dinicu Golescu”. Iar acesta, în opinia lui David, nu este nici directorul general Petre Parghel, nici adjunctul său, Marcel Vintilă, ci contabilul şef. Diferendul descris de Bogdan David în spaţiul public, la întrunirea Consiliului Local de joi, 15 octombrie 2015, arată astfel. “O problemă pe care am avut-o la Liceul “Dinicu Golescu”, cu domnul “director”, care, din punctul meu de vedere, este pensionar şi n-are ce să mai caute acolo. Ar trebui să ne lase în pace. Domnul “director” contabil sau contabilul şef, care are pensie şi ar trebui să lase tinerii să-şi vadă de lucru acolo. O să facem o solicitare la Inspectorat şi una la şcoală să vedem dacă dânsul mai poate să-şi continue activitatea, în momentul în care ştiu că beneficiază de pensie şi este pensionar. (…) Ia şi pensie, vă spun eu sigur. Vă spun punctual de unde a plecat toată discuţia. A venit cu o solicitare de 20.000 de lei, acoperiş la magazia de alimente. Mi-a spus că are 225 de metri. Astăzi (n.r. în ziua şedinţei, joi, 15 octombrie 2015), am fost personal acolo şi am constatat că acea magazie nu are mai mult de 100-140 de metri pătraţi de acoperiş. De acolo a plecat tot conflictul. Afară de faptul că a început să ne reproşeze că i-am dat bani puţini pentru camere de luat vederi şi mai multe din acestea, a făcut un spectacol întreg în Primărie. Văzând solicitarea dânsului, că de aici a plecat… ne cere foarte mulţi bani pentru “reparaţii curente”. N-am înţeles, ce înseamnă “reparaţii curente”?”, este situaţia neplăcută în care s-a aflat viceprimarul Bogdan David cu reprezentantul colegiului.   

Convingându-se la faţa locului că acoperişul magaziei nu are suprafaţa indicată de omul şcolii, vicele David a propus ca solicitarea Colegiului “Dinicu Golescu” să fie retrasă de la finanţare. Cea cu “reparaţiile curente”, nu şi cea cu voleiul, pentru care se cereau 50 de milioane de lei vechi.

 

Au cheltuit 200 de milioane alocate pentru reparaţii şi au venit la Primărie după alte 200 de milioane, fără ca măcar să spună ce au făcut cu banii! 

Membru al Consiliului de Administraţie al Colegiului “Dinicu Golescu”, din partea Consiliului Local, Lucian Ionescu declara că nu-şi aminteşte să se fi discutat despre cei 20.000 lei, “credite pentru reparaţii curente, conform devizelor efectuate de Serviciul Intervenţie (n.r. care nu există, fiind vorba, cel mai probabil, despre Serviciul Investiţii) al Primăriei Câmpulung.” Şi n-a fost singura greşeală – ori cei de la “Dinicu” i-au dat de gol pe subalternii lui Ţâroiu de la Investiţii – deoarece, potrivit viceprimarului nr.1, Primăria nu face devize, ci firmele de construcţii. O explicaţie a destinaţiei celor 20.000 lei a oferit-o directorul economic al Primăriei, Roxana Bragă, care mai rău i-a înfundat pe responsabilii de la “Dinicu”. “Sunt reparaţii curente: înlocuirea unui robinet, a unei ţevi la partea de încălzire. În acelaşi timp, ei au solicitat şi instalaţii termice. Din fundamentarea lor, la buget au avut necesarul de 95.522 lei, din care noi le-am prevăzut, pe reparaţii, suma de 20.000 lei. Ulterior, în data de 8 septembrie, cei de la “Dinicu” au venit cu o altă solicitare de suplimentare a acestor reparaţii curente. Suma de 20.000 lei, pe care au avut-o, au cheltuit-o şi ne cer pentru alte reparaţii: să mai zugrăvească ceva…”, a prezentat contabilul şef al Primăriei cum s-a ajuns aici. Asta deşi n-au venit cu o justificare pentru cei 20.000 lei consumaţi.  

“Când el minte, dând o suprafaţă dublă, putem să mai avem încredere într-un asemenea om, care trebuie să urmărească la leuţ cum se consumă aceşti bani?!”

Pe Bogdan David l-a iritat atât de tare dialogul cu temperamentalul economist de la “Dinicu”, încât, pe durata şedinţei, a repetat de patru-cinci ori informaţia referitoare la suprafaţa falsă a acoperişului furnizată de acesta. “Nu aveam această discuţie şi nu plecam de la reaua credinţă, dar avem caz concret. Au solicitat 20.000 lei, le-au fost alocaţi şi n-au venit cu nicio justificare pentru ei. Mai mult, au venit după alţi 20.000 lei şi ne spun “vrem reparaţii curente”, fără să aibă nimic în spatele acestei solicitări. După ce le-am dat 20.000 lei, despre care nu ştim pe ce s-au dus. Şi nu pleca toată nebunia asta dacă nu venea să solicite înlocuirea unui acoperiş de 100 de metri şi să spună că are 225 de metri. Nu suntem nici tâmpiţi, nici nebuni, putem să verificăm şi noi suprafaţa. N-am făcut altceva decât să mă sui în maşină, să mă duc şi să văd magazia. Poate are dreptate cu acei 20.000 lei, dar faptul că a încercat să ne păcălească cu acoperişul îmi dovedeşte că n-are dreptate. În loc să vorbească corect cu noi, a venit să ne acuze pentru camerele de luat vederi, că nu ştiu ce bani am dat noi la nu ştiu ce şcoli, asta era problema lui.”, a repetat viceprimarul Bogdan David halucinantul episod.  

Mai mult decât justificarea banilor publici cheltuiţi, a preluat discuţia consilierul local Nicolae Dumitrescu, “ce încredere poţi să ai… contabilul şef – directorul economic este primul om al cifrelor într-o instituţie. Păi, când el vine şi minte, dând o suprafaţă dublă în raport cu ceea ce se întâmplă acolo, putem să mai avem încredere într-un asemenea om, care trebuie să urmărească la leuţ modul în care se consumă aceşti bani?!”

Când a fost vorba să se aprobe sumele pentru şcoli, inclusiv cea pentru colegiul cu pricina, Dan Şipoteanu a propus – pe motiv că “au de suferit o grămadă de oameni pentru un om care nu-şi face treaba” – ca votul să fie însoţit de condiţii. Ca, de pildă, virarea banilor să se facă după prezentarea unei justificări. “Trebuie să condiţionezi să plece acel contabil şef de acolo. Nu se poate, e a treia oară când ne păcăleşte!”, a sărit preşedintele de şedinţă, Ionel State. “Problema contabilului să facă obiectul altei discuţii… cel puţin sancţionarea lui pentru minciună, dacă nu, chiar schimbarea domniei sale.”, a continuat Nicolae Dumitrescu. La sfârşitul unei dezbateri tensionate, “Dinicu Golescu” s-a ales cu cei 20.000 lei ceruţi, condiţionat, cu toată împotrivirea liberalilor Bogdan David şi Ionel State. Cristi Creţu, care a pledat din nou cu ardoare cauza şcolii al cărei angajat este, a fost nevoit să se abţină din motive de incompatibilitate. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!