13.5 C
Campulung Muscel
12/10/2024

Pentru că s-au furat sau au fost distruşi, Stâlpii de marcaj montan, înlocuiţi pe traseele din Iezer-Păpuşa

Pe traseele din zona Iezer-Păuşa, mai mulţi stâlpi şi indicatoare care delimitau potecile turistice au fost furaţi sau distruşi. Mai mare le-a fost mirarea salvamontiştilor din Câmpulung când au observat că lipsesc indicatoarele care erau amplasate la o cotă mai mare, iar celelalte, care păreau mai la îndemâna hoţilor, nu au fost smulse.
    Pentru refacerea marcajelor, mai ales că în zonă sunt frecvent solicitări din partea celor care se rătăcesc, Salvamont Câmpulung a demarat un proces amplu. Chiar săptămâna trecută, cu ajutorul unei organizaţii non-guvernamentale, s-a marcat cu stâlpi traseul de la Cabana Cuca spre Vârful Păpuşa. Salvamont Câmpulung, împreună cu elevii Şcolii de Munte Pathos, încărcaţi cu saci de ciment, vase cu apă, stâlpi, vopsea, lopeţi au pornit la drum. S-au montat indicatoare noi până în Şaua Grădişteanu, iar, de acolo, până pe Vârful Păpuşa, s-au vopsit stâlpii vechi. În speranţa că astfel de incidente nu vor mai avea loc, şeful Salvamont Câmpulung lansează un avertisment către cei care distrug marcajele că, dacă vor fi prinşi, riscă o amendă de 5.000 de lei. Despre această acţiune, Alexandru Holboşanu ne-a spus: „Zona era marcată, dar s-au furat stâlpii. Suntem în lucru, încă nu am terminat toată acţiunea de marcare. Vom continua cât timp vremea va fi bună. Ne-a ajutat şi Consiliul Judeţean Argeş, care ne-a dat vreo şapte stâlpi, avem de la ANSMR (Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România) 20 de stâlpi, materiale. Sunt mai mulţi cei care ne ajută, şi ONG-urile. Totdeauna, în zona Păpuşa se rătăceau turişti.”
    Cu câţiva ani în urmă, şeful Salvamont Câmpulung şi-a exprimat nemulţumirea legată de faptul că nu li s-a atribuit un sediu corespunzător. Deşi, în 2013, s-a adus în discuţie mutarea într-un fost centru de copii, vizavi de Spitalul TBC, salvamontiştii câmpulungeni şi-au păstrat vechiul sediu, în clădirea împărţită cu Clubul Pensionarilor. Acum, salvatorii musceleni chiar au primit un spaţiu de la Consiliul Judeţean, într-una dintre clădirile de vizavi de Colegiul „Dinicu Golescu”, unde funcţionează Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sfântul Nicolae”. Noua locaţie este în plin proces de modernizare la interior, plus că trebuie reparată centrala termică.
    Anul trecut, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş le-a împrumutat celor de la Salvamont două module care au fost amenajate ca baze de salvare, la Voina şi Brusturet, două puncte strategice pentru intervenţiile pe Piatra Craiului şi Iezer-Păpuşa. Utilitatea acestora a fost dovedită prin scăderea semnificativă a timpului de reacţie în cazul incidentelor nedorite. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!