Stres, gălăgie, înghesuială este principala descriere a modului în care se desfăşoară activitatea Agenţiei Locale a Forţelor de Muncă.
Sunt persoane, într-adevăr, disperate, care solicită un ajutor, pentru a nu muri de foame şi a avea ce pune pe masă, dar, la un moment dat, se mai găsesc printre aceştia cetăţeni care profită pe toate căile ca nu cumva să fie împăcaţi cu legea. Mulţi dintre cei care au aceste beneficii stau acasă pe banii statului şi preferă să nu muncească, să lucreze “la negru” ori să nu declare bunurile cumpărate la Primărie, pentru a nu justifica sursele de venit. Deznodământul ar fi să li se taie raţia de bani nemunciţi.
Statistica crescătoare a persoanelor care beneficiază de ajutor social se înregistrează în mod direct în comunităţile de rromi. “Persoanele pentru care eliberăm adeverinţă de ajutor social sunt, evident, persoanele care fac parte din comunităţile de rromi, adică Cetăţeni, Dragoslavele, Valea Mare, Lereşti, Berevoeşti, Mihăeşti, Bălileşti, cu excepţia comunelor Mioarele, Dâmbovicioara şi Rucăr, unde sunt foarte puţine persoane.”, ne-a declarat Paul Petrescu, şeful Agenţiei Locale a Forţelor de Muncă.
Referitor la rromi, recent, în cadrul unui birou de acte auto, un cetăţean de etnie rromă a cumpărat de la un localnic un autoturism. Până la un acord al ambelor părţi în ceea ce priveşte cumpărarea, s-au dus lupte de convingere din partea cumpărătorului, cum că nu poate să lase vânzătorul să-şi facă certificatul fiscal, pe motiv că e nevoit să-şi înscrie maşina la Primărie şi, dacă face asta, o să i se taie ajutorul social, motivând disperat că el ar fi singurul pe lume cu nevastă şi copil, iar banii pe achiziţia făcută au picat din cer, nu prin activităţi nespecificate şi la ALOFM. Adică acesta jonglează cu legile după bunul plac.
Într-un final, s-au liniştit apele, vânzarea a avut loc, iar cumpărătorul şi-a dat acordul că-i va plăti vânzătorului anual impozitul prin corespondenţă telefonică. Atunci când e nevoie, va achita taxa către stat, iar el va circula, probabil, până îl va prinde un agent de Poliţie cu maşina neînscrisă. Aşa se fac afacerile celor care beneficiază de ajutor social. Pe lângă acest fapt, după atâţia ani, nu s-au obişnuit să aibă o conduită, să se disciplineze şi să vină la o dată stabilită la Agenţie, ci vin când au ei chef.
“Sunt persoane beneficiare de ajutor social, care îşi pierd documentele.”, a declarat Paul Petrescu. Taloanele sunt documentele lor, ce specifică faptul că sunt în evidenţa Agenţiei, unde e scrisă şi data la care aceşti beneficiari trebuie să se prezinte la sediul instituţiei.
“Sunt foarte mulţi şi de aceea nu îi putem programa într-o zi, de aceea facem programare pe zile. Omul ştie în ce zi trebuie să vină. Sunt acte oficiale, pe care trebuie să le respectăm şi unii, şi alţii.”, ne-a declarat şeful ALOFM Câmpulung. Motivul pentru care le declară pierdute este faptul că unii nu doresc să vină când sunt programaţi. Este mai uşor să declari pierdut un talon de evidenţă, pentru că scrie pe el data la care fiecare trebuie să vină. Nu se pune problema de a nu primi pe toată lumea, de aceea, se fac programări pe zile, întrucât nu se poate să se lucreze o dată cu 4.000 de oameni. Dacă sunt programate 150 de persoane, se poate lucra liniştit într-o zi, dar în aceeaşi zi mai vin 150 fără programare. Astfel se creează deranj şi pentru Agenţie, cât şi pentru cei care vin şi stau înghesuiţi. “Există un stres cauzat de zgomot, de gălăgie şi alte disfuncţiuni.”, a încheiat Paul Petrescu.