19.1 C
Campulung Muscel
19/06/2024

Goana după rechizite uşurează buzunarele părinţilor

A început numărătoarea inversă în ceea ce priveşte debutul noului an şcolar 2015-2016. Părinţii au început deja cumpărăturile şi, în funcţie de posibilităţi, ei încearcă să ofere odraslelor lor tot ce le trebuie, pentru ca la deschiderea din 14 septembrie a noului an şcolar, în prima zi de şcoală, elevii să fie cât mai prezentabili în faţa cadrelor didactice. Deja majoritatea magazinelor s-au alimentat cu cererea părinţilor, suplimentând raioanele de rechizite şcolare cu produse cât mai diversificate, colorate, moderne, care să atragă ochiul preşcolarilor şi şcolarilor. Comercianţii s-au gândit la toate metodele de marketing, să fure ochiul copiilor, au personalizat caietele, ghiozdanele cu personaje îndrăgite din desenele lor preferate, care costă mai mult, dar părinţii înduioşaţi de sclipirea ochilor celor mici la astfel de obiecte nu mai ţin cont de buzunar şi scot atât cât e necesar să facă pe placul copilului.

Bugetul noului an şcolar variază de la buzunar la buzunar. Numai o uniformă cumpărată din magazin diferă la fetiţe de la 45, 56 şi 68 lei, în funcţie de model, iar la băieţi de la 65 până la 95 lei, în caz că unitatea de învăţământ nu are o îmbrăcăminte impusă. În acest caz, lucrurile se complică, copiii doresc o diversitate de haine cu care se pot schimba de pe o zi pe alta cu ceva diferit, motiv pentru care iar se scot din portofele sute de lei.

Situaţia preţurilor rechizitelor variază în funcţie de magazine, nu foarte mult la prima vedere, dar la cumpărarea mai multor obiectelor mărunte necesare elevilor, fiecare ban încarcă nota de plată la sfârşitul târguielii. Dacă pentru un penar obişnuit preţul porneşte de la 9 lei şi ajunge până la 17 – 25 lei, la fel şi pentru un ghiozdan. Pe cel mai simplu îl puteai lua cu suma de 10 lei, dar cu cât materialul e mai bun şi desenele de pe el, mai viu colorate, preţurile se ridică de la 30 la 60 lei ş.a.m.d.

Diversitatea produselor diferă chiar şi de la un simplu caiet studenţesc, care porneşte de la 2 lei, până la 10 lei, tot pe fondul copertei, care fie are imprimate  personaje, animale, peisaje etc. sau sunt, pur şi simplu, simple şi costă şi mai puţin, singurul beneficiu care îl prezintă unele preţuri mai “piperate” este calitatea foilor, care fac diferenţa.

Preţurile se schimbă în funcţie de zona din care aprovizionezi ghiozdanul pentru şcoală, în centru, chiar la librărie, preţurile sunt puţin mai ridicate: un simplu caiet studenţesc costă 3,3 lei, acelaşi caiet, tot în centru, îl poţi lua chiar cu 2,5 lei. La un simplu calcul de 10 caiete cumpărate se păstrează în buzunar 8 lei, dacă se studiază mai bine piaţa. Iar un caiet dictando de 48 file, 2 lei, în timp ce la o papetărie de cartier costul este de 2 lei cel la 80 file.

Şi celelalte produse variază de la magazin la magazin, un set de 6 carioci nu diferă cu mai mult de 50 bani, acelaşi produs şi aceeaşi marcă are un preţ de 3,5 lei, 4 lei maxim. La fel şi la pixuri, se pot cumpăra de la 50 bani, până unde te ţin buzunarele, mai ales în supermarket, unde un set de 3 pixuri costă 13 lei.

Aşadar, produse sunt fără limită din toate punctele de vedere. Ce e bine de ştiut, pentru cei care se uită la ce cumpără, fie calitate – preţ, fie doar preţ, să studieze în mai multe librării, magazine, supermarket-uri ce anume micşorează suma bonului fiscal la sfârşit.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!