9.1 C
Campulung Muscel
08/10/2024

„Părinţii” proiectului Kretzulescu i-au convins pe aleşi să le finanţeze alt studiu

Fără a fi dat comandă de vreun studiu istoric, consilierii municipali s-au trezit în mapa şedinţei din 31 august 2015 cu un material cu acest obiect şi cu soţii Coşa în faţa lor, la dezbaterea publică a subiectului. Prea multe amănunte despre necesitatea şi urgenţa antrenării unei sume de bani pentru efectuarea cercetării propuse de familia de arhitecţi nu li s-au dat aleşilor. Doar că este vorba despre o descoperire nemaipomenită, de care Câmpulungul urma să beneficieze contra „simbolicului” preţ de 2.300 de euro. Solicitarea ca municipalitatea să finanţeze studiul cu pricina, care vizează doar zona veche construită din care face parte Biserica „Sfântul Gheorghe – Olari”, le-a aparţinut soţilor Anca şi Adrian Coşa, mai cunoscuţi opiniei publice câmpulungene drept „părinţii” proiectului reabilitării Complexului Kretzulescu şi a centrului istoric. Acum, sunt gata să întreprindă alt demers în beneficiul comunităţii, din pasiune, din dragoste şi dintr-un voluntariat care nu ne costă decât o sută de milioane de lei vechi. Şi asta pentru că sunt câmpulungeni, la fel ca noi, contributorii la bugetul local, altfel reducerea preţului acestui studiu băgat, practic, pe gâtul Primăriei şi înghiţit fără comentarii de gestionarii banului public n-ar fi fost atât de consistentă.

Descoperirile soţilor Coşa nu costă, de data aceasta, decât o sută de milioane

    Arhitecţii au depus la Primărie o ofertă din partea firmei pe care o patronează, Art Contur Design SRL – birou de proiectare complexă, în care şi-au exprimat intenţia de a realiza documentaţia, pe care administraţia locală nu o avea în plan şi, pe cale de consecinţă, nici în lista de investiţii pe 2015. Odată îndeplinită această formalitate, ca să fie siguri că vor obţine acordul Consiliului Local, s-au prezentat la şedinţa ordinară aferentă lunii august, desfăşurată la începutul acestei săptămâni, cu argumentele la purtător.
    Prea multe nu le-au dezvăluit consilierilor municipali, care adoptaseră la început atitudinea corectă, trezindu-se în faţa unui fapt aproape împlinit. Adică firma aleasă, adusă în faţa lor, prin prezenţa patronilor, preţul stabilit, iar lor nu le rămânea decât să ridice mâna ca finanţarea să fie scoasă din bugetul local şi pusă la dispoziţia autorilor studiului. I-a determinat să lase garda jos anunţul Ancăi Coşa referitor la descoperirile făcute în zona „Bisericii Sfântul Gheorghe – Olari” şi dorinţa de a aduce în prim plan sintagma „Câmpulung, prima capitală a Ţării Româneşti”, care lipseşte din manualele de istorie. Materialul acestora – susţine Anca Coşa – se încadrează ca „studiu de fundamentare pentru Planul Urbanistic General al municipiului Câmpulung, aflat în derulare. Noi venim cu această propunere, pentru că timpul este foarte scurt şi dorim ca studiul şi descoperirea să fie prinse în Planul de Dezvoltare al municipiului Câmpulung, care este, de fapt, P.U.G.-ul care se face o dată la 20 de ani. Dacă noi îl facem acum, el va fi prins pe ultima sută de metri în Planul de Dezvoltare a municipiului. Este o situaţie nemaiîntâlnită, într-adevăr, dar descoperirile istorice nu le putem estima. Noi, ca locuitori, vrem să participăm cu toată pasiunea şi cunoştinţele noastre pentru promovarea oraşului nostru.”
    Pentru antrenarea pasiunii şi cunoştinţelor soţilor Coşa în cercetarea cu pricina, autorităţile locale trebuie să scoată din buzunarul public 2.300 de euro, suma precizată în oferta financiară, pe care, repetăm, n-a cerut-o nimeni de la Primărie. O bagatelă, apreciază cei care o vor încasa, ale căror rădăcini câmpulungene i-au determinat să ne facă o reducere „foarte mare”, având ca rezultat „o sumă extrem de mică”. „S-a făcut un studiu pentru o rază de 200 de metri pătraţi, vine o suprafaţă la care noi luăm 10 bani pe metrul pătrat şi facem o reducere de 50% la această sumă. Este o sumă simbolică.”, i-a convins Anca Coşa pe aleşi că ea şi soţul său vor lucra aproape dezinteresat, fără o motivaţie financiară, în condiţiile unui preţ derizoriu.              

„Eu nu înţeleg ce caută dânşii aici. Deja am găsit pe cineva?”    

Pe Dan Şipoteanu nu l-a mişcat într-atât studierea împrejurimilor “bisericii paraclis a Curţii Domneşti a primilor trei Basarabi”, încât să treacă cu vederea că celălalt proiect de care se leagă numele soţilor Coşa, un dezastru cu consecinţe uriaşe, sperăm că şi de natură penală, va fi declarat curând ratat în mod oficial, iar finanţarea retrasă. „Mă gândeam că mai sunt obiective de terminat din lucrările vechi. Am putea să folosim din bani acolo şi după aceea să ne gândim la alte studii. Atâta timp cât cele vechi nu sunt terminate, mi-e greu să cred că ne interesează alte studii.”, a spus-o răspicat Dan Şipoteanu. „E cert că pe cele vechi nu le avem terminate pe toate.”, a susţinut viceprimarul Liviu Ţâroiu, în completarea căruia precizăm doar atât: cert este că n-au terminat nici măcar unul! „Ideea era că dumnealor sunt implicaţi în proiectul vechi. Ideile lor le-am apreciat întotdeauna şi le apreciez în continuare, mă cunosc bine cu dumnealor, dar aş vrea să le aud punctul de vedere vizavi de încheierea acestui proiect, ca să nu se ducă de râpă tot ceea ce s-a făcut până acum.”, a adăugat Dan Şipoteanu.
    Punctul de vedere al arhitecţilor Coşa referitor la „Kretzulescu şi centrul istoric” rămâne pe altădată, întrucât aceştia sunt gata din nou să ne ajute să intrăm în istorie. Mai bine decât am intrat cu „regenerarea urbană”. „Eu nu înţeleg ce caută dânşii aici. Cine a iniţiat proiectul, dacă municipalitatea are nevoie de aşa ceva iniţiază o procedură de încredinţare directă unei societăţi, unei persoane, care oferă preţul cel mai mic. Deja am găsit pe cineva? Nu înţeleg.”, a reclamat liberalul Constantin Chiţulescu stilul de lucru al Executivului, care înainte se pune de acord cu toată lumea care vine la Primărie ca să ceară bani, sub pretextul promovării Câmpulungului. Iar ei, aleşii, nu pot refuza, căci nu se ştie cărei descoperiri fenomenale îi dau cu piciorul!

„Este o sumă simbolică, din patriotism pentru dumneavoastră”

    Liviu Ţâroiu, care fie din exces de zel, fie din cauza unor sfătuitori slabi ori purtători de interese ori din toate cauzele la un loc, a motivat de ce i-a ales deja pe autorii studiului: pentru că au descoperit nişte soluţii pe care nu le mai are altcineva, ca să ceară şi alte oferte. „Întotdeauna, în viaţă există lucrări de autor. Există lucruri pe care le face cineva. Acel cineva a ajuns la acel demers, poate, după luni, ani de muncă. Ca să refacă altcineva acel demers este foarte greu, trebuie să treacă prin aceleaşi experienţe. Noi am considerat oportun să venim aici, să vă recomandăm să susţineţi acest proiect, pentru că, aşa cum spunea Anca, trecem printr-un moment crucial. P.U.G.-ul este extrem de important pentru dezvoltarea oraşului. Zona aceea este cea mai veche zonă construită din Câmpulung. Este o zonă periferică. Oraşul s-a dezvoltat spre Nord. Noi, astăzi, o tratăm ca pe o zonă care aproape nu mai aparţine oraşului, o zonă pe care o considerăm sătească. Dar Câmpulungul medieval a fost la origini târg, a fost sat. Dacă în acea zonă se intervine astăzi în mod neadecvat, riscăm să stricăm ce avem mai frumos în acest oraş şi mai valoros.”, şi-a pledat Adrian Coşa cauza în care, susţine el, se regăseşte o doză mare de voluntariat. „Este o sumă simbolică, din patriotism pentru dumneavoas-tră.”, a insistat soţia, care, împreună cu partenerul său de viaţă, putea să-şi exprime patriotismul şi voluntariatul fără niciun fel de costuri. Propunerea lui Constantin Chiţulescu de a nu li se încredinţa realizarea studiului direct celor doi arhitecţi, fără a fi consultate şi alte oferte, a picat, deoarece, a motivat Ţâroiu, SEAP respinge anunţuri de contracte la o asemenea valoare. Cu patru abţineri şi refuzul lui Emilian David de a vota, soţii Coşa au obţinut ceea ce au cerut: un acord de principiu, care va fi urmat de o rectificare de buget şi de introducerea sumei în costurile P.U.G.-ului.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!