10.1 C
Campulung Muscel
19/05/2024

Afacerile şi concediile, scuza aleşilor ca să lipsească de la şedinţele care nu sunt plătite

În ediţia trecută am relatat despre necesitatea convocării în regim de urgenţă a unei şedinţe de Consiliu Local, pentru îndeplinirea unei formalităţi obligatorii, în lipsa căreia cadrele didactice nu-şi puteau lua salariile: rectificarea bugetului local cu cele peste 32 de miliarde de lei vechi, venite la Câmpulung cu această destinaţie. Puţin a lipsit ca personalul din Învăţământ să rămână cu buza umflată, deoarece stimabilii noştri aleşi savurau liniştea concediilor estivale, departe de problemele urbei. Din 19 consilieri – 18 fără Liviu Ţâroiu, care nu mai are drept de vot de când a preluat atribuţiile de primar, neputând să reprezinte şi puterea executivă, şi pe cea legislativă în acelaşi timp – la ora 15.00 a după amiezii de luni, 17 august 2015, se strânseseră 10 (9 cu drept de vot). Cvorum, canci, pe româneşte. Datorită mobilizării ex-preşedintelui PDL Câmpulung, actualmente copreşedinte liberal, Ionel State, situaţia neplăcută de a lăsa profesorii neplătiţi a fost salvată, prin apariţia, cu telefoane, cu aşteptare, cu emoţii, a lui Marian Vlad. Fostul PNG-ist, metamorfozat în PDL-ist în momentul intrării în Alianţa pentru Argeş şi Muscel a lui Mircea Andrei, AAM-ul de la localele din 2012, a spart tensiunea „turmei” conştiincioase, prezente cam în aceeaşi formulă la şedinţele de îndată, fostele extraordinare. Absenţa masivă a consilierilor municipali de la o întrunire neluată în calcul la indemnizaţia lunară n-a fost singurul motiv de dezamăgire atât pentru colegii care înţeleg de ce bate toaca Ţâroiu din senin – se întâmplă ceva foarte important a cărui aprobare nu suportă amânare până la ordinara lunii respective – cât şi pentru comunitatea locală, ţinută la curent cu chiulul împământenit în Consiliu prin relatările din presă. Sistemul de alimentare cu apă, ca alternativă a magistralei, în caz de avarie, a rămas poticnit în faza de hârtii, în care se afla şi cu o lună în urmă.                  

Jumătate din Consiliu nu serveşte şedinţele de îndată, care nu sunt remunerate    
    Dacă, până acum, aleşii locali ne-au obişnuit să se joace cu miliardele, zecile de miliarde din bani publici, risipite nebuneşte pe o iluzie de regenerare urbană, iată că sunt capabili să se joace şi cu vieţile unei categorii substanţiale de bugetari. În timp ce unii dintre consilieri îşi odihneau fizicul vârstei a doua, extenuat de sarcinile de serviciu, mai puţin de cele în slujba comunităţii, unde stresul este minim spre deloc, personalul din Învăţământ aştepta ca pe un cireş copt şedinţa de rectificare. Procedura trecerii banilor alocaţi de la bugetul de stat, pentru salarii, prin bugetul local, este cunoscută de toată lumea, mai cu seamă de cei vizaţi direct. Când colo, dascălii aveau parte de un şoc, Ţâroiu nereuşind să strângă la Primărie tot Consiliul. Nici măcar jumătate, deoarece jumătatea a fost atinsă prin sosirea lui Marian Vlad, tras cu laţul imaginar la datorie de şeful Ionel State.
    Au înţeles că este musai să-şi rupă zece minute din după amiaza de luni, cât a durat întrunirea propriu-zisă, precedate de un sfert de oră pentru îndeplinirea cvorumului, următorii consilieri: liberalii Ionel State, Ion Dumitraşcu, Bogdan David, Constantin Chiţulescu, Iustinian Stănescu, Lucian Ionescu, Emilian David şi Marian Vlad, conservatorul Manuel Zenovie şi independentul Marin Ciobanu.           
    Ceilalţi nouă vor invoca, în mod sigur, caracterul motivat al neparticipării la şedinţa de îndată de luni. Culmea este că aproximativ aceleaşi persoane au lipsit şi de la alte întruniri de acelaşi fel, probabil, tot motivat. Însă motivele lor afectează traiul bugetarilor din Învăţământ, care depind de mâna lor ridicată. Au avut treburi mai importante – şi motivate – decât lefurile salariaţilor şcolilor şi liceelor din municipiu: pesediştii Maria Cotenescu şi Nicolae Dumitrescu (absenţi din nou), peremiştii George Bălan şi Dan Şipoteanu (abatere repetată şi la ei), liberalii Cristi Creţu, Anca Dumitrescu şi Radu Sălcescu şi pepededistul Ionică Udrea. Dintre toţi, patronul Terasei „La Ionică” era cel mai îndreptăţit să absenteze, deoarece era la spital, la Bucureşti, la un control după intervenţia la inimă, suferită iarna trecută.

Vlad, care abia aştepta să ajungă în Consiliu, îi face pe colegi să stea după el
    Până şi glumeţului Ţâroiu îi pierise zâmbetul de pe buze, gândindu-se la o nouă convocare pentru ziua de marţi. Deşi era posibil ca eşecul de luni să devină eşecul de marţi. Totuşi, cum patronul magazinelor „Lordia” fusese convocat personal de Ionel State, cu un ordin de partid, şi s-a aflat pe drum în sfertul de oră academic, s-a contramandat intenţia viceprimarului-primar de a suna adunarea pentru a doua zi. „Aşa aşteaptă şi profesorii să-şi ia banii.”, a bombănit nemulţumit Ion Dumitraşcu în clipele de aşteptare după colegul care a dus lupte grele, în mandatul trecut, ca să-l “zboare” de pe scaun pe Marian Ţăranu, după ce a fost „zburat” din partid. Partidul fiind Noua Generaţie, la acel moment. Graţie ajutorului de care a beneficiat Ţăranu din partea lui Călin Andrei, acesta şi-a dus mandatul până la capăt, fiind “ejectat” din conducerea administraţiei publice prin votul electoratului.
    Vlad, după ce şi-a văzut visul cu ochii, îi face pe colegi să stea după el. „Aşteaptă pe ăştia care fac afaceri, pe cei care vin în Consiliu de drag, nu vin ca să muncească pentru oamenii aceştia (n.r. pentru profesori).”, a continuat Dumitraşcu pe acelaşi ton mormăit, profund cătrănit şi pe bună dreptate. I-a ţinut isonul Iustinian Stănescu, autorul propunerii de reducere a indemnizaţiei încasate lunar, ca sancţiune aplicată celor care nu servesc şedinţele de îndată, din varii motive: sunt prea scurte, iar deranjul prea mare, nu sunt transmise în direct de televiziune, deci, nu-i văd alegătorii şi, cel mai important, nu sunt plătite. Iar voluntariatul nu este punctul forte al unora dintre aleşi, în special al celor care, vorba lui Dumitraşcu, „fac afaceri”. „Când am propus un lucru, aţi zis că e ilegal. Aţi spus că nu se poate.”, a dublat Stănescu amărăciunea exprimată de decanul de vârstă, cu referire la faptul că legea nu permite tăierea indemnizaţiei de consilier local pentru aleşii comozi.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!