SANOINOV – „Servicii inovative pentru sănătatea copilului de azi şi a adultului de mâine”, este un proiect în care ne-am propus identificarea unor corelaţii care există între obezitate şi stilul de viaţă al copiilor şi o cunoaştere mai bună, sub aspect etiopatogenic şi clinic, a obezităţii la copil, cu scopul de a eficientiza diagnosticul la vârste timpurii şi de a elabora un program de promovare a stilului de viaţă sănătos la copiii preşcolari şi şcolari. Prin urmare, obiectivul general al proiectului a fost dezvoltarea unui serviciu integrat de asistenţă şi monitorizare a stării de sănătate pentru copiii supraponderali/obezi.
Serviciul inovativ pe care SMART LIFE STYLE SRL şi l-a propus să-l dezvolte în cadrul proiectului SANOINOV a inclus proceduri de investigare, evaluare şi diagnoză a copiilor supraponderali/obezi cu vârste cuprinse între 6 – 12 ani. A fost ales acest segment de vârstă, deoarece copiii şi tinerii reprezintă un grup ţintă foarte important (copiii sănătoşi de azi sunt adulţii de mâine) – iar crearea unor obiceiuri alimentare sănătoase de timpuriu este cea mai eficientă metodă de păstrare a stării de sănătate pe termen lung.
Pentru atingerea scopului şi îndeplinirea obiectivelor propuse în cadrul proiectului SANOINOV, SC SMART LIFE STYLE SRL a beneficiat de o echipă multidisciplinară de cercetători, specialişti din domenii diverse: medici (pediatru, nutritionist, genetician), psihologi, kinetoterapeut şi instructor sportiv. Astfel, proiectul nostru oferă un serviciu inovativ, venind în sprijinul copiilor cu probleme de greutate prin punerea la dispoziţie a trei servicii integrate de monitorizare şi intervenţie – consiliere nutriţională, consiliere fizio-kineto-terapeutică şi consiliere psihologică.
Una dintre activităţile principale ale proiectului SANOINOV a fost „Operarea unui plan pilot integrat de intervenţie asupra obezităţii / supraponderabilităţii şi de educaţie sanitară” – pe parcursul a 12 luni de intervenţie. Astfel, cei 30 copii monitorizaţi permanent (5 zile/săptămână) în centrul SMART LIFE STYLE au beneficiat gratuit de programe personalizate de intervenţie (pe 3 componente – nutriţie, psihologie şi activităţi fizice) ce au inclus analize de laborator periodice, consiliere psihologică de specialitate, meniuri alimentare diferenţiate şi diversificate (copiii au primit o masă principală de prânz şi o gustare în fiecare zi, de luni până vineri – fiind monitorizaţi în regim after-school), exerciţii fizice recomandate în funcţie de afecţiunile fiecărui subiect, masaj terapeutic şi consultaţii permanente acordate de specialişti.
Mihaela Posea – cercetător nutriţionist în cadrul proiectului SANOINOV, medic specialist diabet, nutritiţie şi boli metabolice
În cadrul proiectului SANOINOV m-am ocupat de implementarea unei alimentaţii corecte, sănătoase a copiilor incluşi în acest proiect. Cercetarea experimentală s-a realizat pe 57 de copii supraponderali sau cu obezitate primară, împărţiţi în două loturi – un lot de 30 de copii, monitorizaţi direct într-un sistem de program orar tip after-school şi un lot de 27 de copii, monitorizaţi indirect în ambulatoriu. La includerea în lot, toţi copiii au fost evaluaţi şi din punct de vedere medical, cu realizarea gratuită în cadrul proiectului a unor analize, în scopul depistării anumitor boli precum diabetul zaharat de tip 2, dislipidemia sau hipotiroidia. Suplimentar, copiii au beneficiat şi de alte investigaţii precum ecografia abdominală (pentru depistarea steatozei hepatice sau afectiuni ale rinichilor) şi electrocardiograma, în vederea obţinerii acordului de a efectua efort fizic.
Conform recomandărilor în vigoare, un stil de viaţă sănătos presupune respectarea celor trei mese principale – mic dejun, prânz şi cina, a gustărilor şi a unui program de activitate zilnic, toate integrate într-un mediu familial armonios, liniştit. Din punct de vedere al componenţei meselor, este indicat un consum crescut de fructe şi legume, de cereale integrale şi de proteine provenite mai ales din carne albă şi surse vegetale.
Toate familiile copiilor incluşi în proiectul SANOINOV au completat la începutul proiectului un jurnal alimentar, pe baza căruia s-au aflat obiceiuri alimentare – ore de luat masa, număr de gustări/mese zilnice, alimente consumate şi frecvenţa de consum a celor hipercalorice. În urma analizării atente a acestui jurnal, toţi părinţii şi copiii au primit indicaţiile pentru un stil de viaţă sănătos, adaptat la ceea ce consumă ei, cu metode de preparare sănătoase a mâncărurilor şi modele de meniuri similare celor aflate din jurnal. S-au indicat preparate potrivite fiecărei mese sau gustări şi s-au oferit alternative sănătoase pentru alimentele hipercalorice.
Şedinţele de consiliere şi educaţie pentru un stil de viaţă sănătos au avut loc săptămânal, în primele 2-3 luni de la includerea în lot (sau până s-a obţinut o greutate normală) şi apoi de două ori pe săptămână sau lunar. De asemenea, pentru copiii monitorizaţi în sistem after-school s-au alcătuit şi servit meniuri bogate în legume şi surse proteine de calitate, dar şi fructe, pe cât posibil proaspete, adaptate anotimpului. Copiii au beneficiat de un program de activităţi fizice zilnice, adaptate nevoilor fiecărui copil, realizate în sala de sport a centrului sau au participat la ore de tenis şi înot într-un centru de sănătate specializat, ca urmare a unui contract de colaborare. Acest aspect a fost realizat pentru maximizarea efectelor, deoarece intervenţia prin controlul alimentaţiei trebuie susţinută şi prin realizarea de activităţi fizice.
În urma analizei finale a rezultatelor obţinute în cadrul proiectului SANOINOV, s-a constatat că 66.66% (20 din cei 30 de copii) incluşi în programul de monitorizare de tip after-school au slăbit. Din aceştia, 60% au atins percentile de indice de masă corporală pentru vârstă şi sex normale, devenind normoponderali, iar ceilalţi 8 subiecţi au devenit supraponderali, pornind de la un stadiu de obezitate. Copiii din acest lot au apelat mult mai frecvent la consultaţiile oferite gratuit de medicul specialist nutriţionist în cadrul proiectului, fiind mult mai antrenaţi şi motivaţi în implementarea unui stil de viaţă sănătos.
În cel de-al doilea lot, monitorizat indirect în ambulatoriu, majoritatea copiilor s-au menţinut în categoria iniţială (18 copii) şi doar 9 copii au slăbit, devenind supraponderali. Niciun copil care era încadrat ca obez la începutul proiectului nu a devenit normoponderal în acest lot.
În concluzie, o monitorizare atentă a copilului prin şedinte zilnice şi includerea acestuia într-un mediu de intervenţie personalizată, integrată pe un program de tip after-school, care oferă controlul alimentaţiei, consiliere şi intervenţie psihologică (de corectare a imaginii de sine şi a altor manifestări psihocomportamentale apărute ca urmare a kilogramelor în plus) şi activităţi fizice zilnice (60 de minute de activitate fizică zilnică recomandată) poate fi soluţia de succes pentru obţinerea unor indici de greutate normală, în cazul copiilor supraponderali sau obezi.
Material elaborat de Mihaela Posea – cercetător nutriţionist în cadrul proiectului SANOINOV
Articolul precedent