În caz că liberalii mai au nedumeriri legate de intensitatea şi imensitatea roşului pesedist la nivelul Argeşului, răspunsul stă în imaginea celor mai electorale evenimente de peste an: Zilele Comunelor, ai căror locuitori sunt cei mai harnici votanţi, comparativ cu procentul livrat de aşezările urbane. În 2015, politicienii nu aveau voie să lipsească din câmpul vizual al sătenilor, care, se ştie, încă ies la vot masiv şi tot masiv votează PSD. Asta pentru că PSD nu a luat niciodată vacanţă când a fost vorba de menţinut şi consolidat puterea dobândită prin voinţa electoratului ori când a fost vorba de recâştigarea puterii pierdute. PSD şi-a „agasat” alegătorul cu prezenţa, mergând pe un principiu simplu, vechi şi perfect valabil şi azi: „ochii care nu se văd se uită”. În cei trei ani scurşi din mandatul 2012-2016, social-democraţii au avut grijă să nu dispară din ochii argeşenilor şi ai muscelenilor.
La sfârşitul săptămânii, fiind şi sărbătoarea Sfintei Maria, când tot creştinul se odihneşte şi, cu noroc de o sărbătoare comunală, petrece, s-au suprapus mai multe Zile de Localităţi, ai căror primari n-au urcat pe scenă neînsoţiţi de alaiul de politicieni. Cu toată explozia de chermeze săteşti, liderii PSD-işti au reuşit să se “teleporteze” unde a fost necesară prezenţa lor, primarii fiind puşi să-şi sincronizeze festivităţile, ca musafirii să le prindă pe toate. Iar la ora cinci a după-amiezii să fie la Piteşti, unde aveau loc ceremonia şi premierea la finalul Zilelor Argeşului şi Muscelului. Dorinţa de a păstra judeţul i-a făcut să nu ţină cont de temperaturile duşmănoase ale acestui august fierbinte, o prelungire nefericită a lui Cuptor, ceea ce nu se poate spune despre liberali, care nădăjduiesc că vor sparge supremaţia roşie pe Facebook, după modelul lui Iohannis.
Pusă nepotrivit în miezul zilei, când lumea era la masă şi sărbătorea Mariile şi Marinii din familie, deschiderea manifestării de la Berevoeşti s-a făcut cu personalităţi politice, dar fără mulţime în care să se îmbăieze electoral. Selectiv, primarul UNPR-ist, opţiune supravieţuitoare a Legii migraţiei din toamna lui 2014, a avut grijă ca, în afară de aliaţii social-democraţi, să nu împartă înălţimea scenei lui Dan Şipoteanu cu rivalii. Ce-i drept, rivalii au fost scumpi la vedere, contând mai mult sfaturile medicilor de a se pune la adăpost de caniculă decât strategia de a face vara sania cu care să alunece spre fotoliile ţintite.
Şi, totuşi, în cortul V.I.P. şi-a găsit loc Mircea Andrei, pe care electoratul muscelean nu l-a mai văzut de câţiva anişori, de când făcea reclamă mărului verde-nrourat al Alianţei pentru Argeş şi Muscel, în care se deghizase PDL la localele din 2012. Mircea Andrei, care umplea poienile comunale cu cohorte portocalii, acaparând microfoanele, scenele şi sătencele, bucuroase că sunt pupate de bărbaţi bine, parfumaţi, veniţi de la oraş, ca să le spună ce oameni harnici, ce oameni minunaţi sunt, ce comună frumoasă au, care va fi şi mai frumoasă, dacă îi vor vota pe ei. În ofensiva marca Mircea Andrei în Muscel, n-a fost manifestare electorală pesedistă „nesabotată” de alaiurile liderului pedelist, cu descinderi agresive în toate viroagele rurale, în goana după electorat. După câţiva ani în care Muscelul nu s-a mai aflat pe itinerarul său politic, zilele trecute, Mircea Andrei şi-a murdărit din nou pantofii în colbul uliţelor săteşti. Apariţia sa la Berevoeşti n-a avut nimic din grandoarea campaniilor de altădată, când preşedintele pedelist domina sărbătoarea. Acum trei zile, a fost însoţit de trei colegi şi nu băgăm mâna în foc că lumea l-a recunoscut. Şi nici primarul nu i-a fost de ajutor, întrucât nu s-a obosit să-l prezinte, cum se obişnuieşte la un eveniment de acest gen, când amfitrionul le rosteşte numele şi îi invită pe scenă pe toţi politicienii, indiferent de culoare. Florin Proca s-a limitat la aliaţii PSD-işti, neavându-i de partea lui, la festivitatea oficială, nici măcar pe ai lui din UNPR sau PPDD, cu care au fuzionat. Nici de la judeţ, nici de la Câmpulung.
Dacă la Mircea Andrei a fost un foc de paie, PSD-ul a fost constant în apariţiile la astfel de manifestări. Sâmbătă, de exemplu, deşi Florin Tecău era gazda megalomanicei Sărbători a Argeşului şi Muscelului, pe care, din bun simţ, a redus-o de la o lună la o săptămână, acesta şi-a făcut datoria (de partid), aflându-se între musceleni. Prefectul Mihai Oprescu, la fel. Şi de aceea nu trebuie să-şi mai pună cineva întrebări retorice: de ce PSD?