5.6 C
Campulung Muscel
26/01/2025

„Amintiri din podul casei” Nepoţii colonelului Ioan Copăescu, autorii unei expoziţii cu documente unicat

O acţiune inclusă în calendarul sărbătorii Câmpulungului, care merită consemnată, este „Amintiri din podul casei”, pregătită de Casa de Cultură a Sindicatelor şi prezentată de Sergiu Cicu, în calitate de organizator şi prieten al familiei deţinătoare a documentelor expuse. Însuşi Înalt Preasfinţitul Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a asistat la manifestarea care se doreşte a fi un imbold pentru proprietarii de case vechi, ale căror mansarde conţin amintiri de familie, ce pot sta cu cinste într-o expoziţie cu mărturii ale trecutului târgului de sub munte. Prietenia puternică şi veche care îl leagă de maestrul Thury Ştefan l-a determinat pe Sergiu Cicu să unească evenimentul „Amintiri din podul casei” de cel al lansării lucrării despre viaţa artistului stabilit la Câmpulung, lucrare semnată de omul care îl cunoaşte cel mai bine, soţia sa, Mioara.
    Directorul Casei de Cultură a Sindicatelor mărturisea că se mândreşte cu faptul că a realizat prima emisiune televizată cu maestrul paşilor de dans în metal, la scurt timp de la popasul acestuia pe meleaguri muscelene, în urmă cu 18 ani. Prezentarea publică a cărţii biografice despre unul dintre cei mai talentaţi balerini pe care i-a avut România a fost precedată de o pagină de istorie din Câmpulungul de altădată. „Tot ce vedeţi pe aceste două simeze a fost recuperat dintr-un pod al unei case de pe strada Sfântul Gheorghe, a vecinilor mei de peste drum. Este vorba despre nepoţii colonelului Ioan Copăescu, „Cetăţean de Onoare” al municipiului, întemeietorul Unităţii Militare de Chimie şi al Şcolii de Chimie de la Câmpulung. A fost un om excepţional, drept pentru care a şi dobândit distincţia de onoare. Acolo s-a găsit o corespondenţă a tatălui dumnealui, care era comerciant, dar şi numărul I al ziarului „Ecoul Carpaţilor”,  Câmpulung, 8 februarie 1916. Sunt scrisori de transport de „mică iuţeală”, cum erau numite la vremea aceea, care însoţeau marfa. Sunt modele despre cum se făcea comerţ, bazat pe încredere, între oameni care doar băteau palma şi încheiau afacerea. Sper să ajungem şi noi să retrăim acele momente de încredere şi de prosperitate.”, a fost mesajul moderatorului acţiunii, Sergiu Cicu. Alături de acesta s-a aflat nepoata colonelului Copăescu, Denis Rădoi, împreună cu fiul, soţul şi fratele. „Le mulţumesc din suflet că au făcut acest gest şi sper ca, într-o viitoare ocazie, să avem mai multe astfel de expoziţii, pentru că ştiu că în Câmpulung sunt amintiri vii ale trecutului în podurile caselor.”, a încheiat acesta. Un îndemn la salvarea şi conservarea documentelor, fotografiilor, consemnărilor uitate în cuferele prin care urmaşii vechilor proprietari nu au scotocit cu atenţie, pentru a le scoate la lumină, a lansat şi Înalt Preasfinţitul Calinic. „Multe case din Câmpulung au astfel de valori. Acum n-o să mergem să devalizăm casele din Câmpulung, cu gândul, bineînţeles. Dar este o excepţie faptul că au fost găsite aceste mărturii şi vă îndemn să căutaţi în podurile clădirilor pe care le aveţi, pentru că puteţi avea surprize. Câmpulung este un oraş medieval şi astfel de surprize sunt obişnuite. Cazul descoperirii şi expoziţiei de astăzi (n.r. vineri, 17 iulie 2015) este un început. Sperăm să avem surprize noi, cu oamenii de aur de la Câmpulung, cărora le este dat să citească în trecut şi în prezent, pentru viitor.”, a susţinut mai-marele Bisericii argeşene.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!