Nici nu a venit luna lui Cuptor şi în pieţe au ajuns deja pepenii de Dăbuleni. În presa naţională au apărut tot felul de articole şi reportaje referitoare la faptul că în Dolj fructele nu cântăresc mai mult de un kilogram şi sunt necoapte. Cu toate acestea, în Bucureşti au apărut aşa-zişii producători, cu lubeniţe mari de 6-7 kilograme. S-au făcut speculaţii că fructele ar fi fost aduse din Turcia, Grecia sau chiar Bulgaria. În ultimele zile a fost o gâlceavă în regulă pe acest subiect. La numai câteva zile de la reportajele apărute la tv, au ajuns şi la Câmpulung vestiţii pepeni de Dăbuleni. Trei producători au încărcat dubele şi au venit în municipiul nostru cu gândul că vor sparge “gura târgului” cu marfa lor. Aşa au şi făcut, din moment ce toţi comercianţii au sărit să le cumpere fructele. Mulţi sunt sceptici cu privire la originea lor şi nu cred că, în această perioadă, ar fi normal să apară pe piaţă bostanii dulci şi zemoşi din recolte româneşti. Cu toate acestea, producătorii se jură că sunt originali, autohtoni, din producţie proprie. „Sunt 100% româneşti, din producţie proprie. Uitaţi-vă la mâinile noastre, ăstea nu sunt mâini de om muncit? Păi, dacă îi cumpăram, mai era nevoie să muncim atât?! Cum pot să spună cineva că sunt din Turcia sau Grecia, când noi venim cu pepenii noştri de atâţia ani la Câmpulung? Ne cunoaşte toată lumea aici, suntem de-ai casei.”, ne-a declarat un producător. Alţii ne-au descris şi modalitatea prin care au reuşit să îi crească atât de repede: stropitul cu substanţe care îi ajută. „Noi nu cumpărăm pepeni ca să vindem. Suntem producători. Pepenii sunt româneşti. Au crescut şi s-au copt, pentru că îi ţinem sub folie. Îi udăm mereu şi îi şi stropim, că altfel nu se poate, toţi sunt stropiţi. Depinde şi de climă. Anul acesta a fost numai bine pentru ei, vremea a ţinut cu noi şi s-au făcut mai repede ca în anii trecuţi.”, ne-a mărturisit un alt producător din Dolj. În ajutorul lor au sărit şi comercianţii care spun că au cea mai mare încredere în aceştia. „Sunt sigur pepeni româneşti. Pe oamenii aceştia îi cunoaştem de atâţia ani, cumpărăm de la ei mereu. Vin aici de ani de zile şi sunt ca şi de-ai locului. Pepenii sunt sigur româneşti, noi avem încredere în ei.”, ne-a relatat unul dintre comercianţi. Acum, din Bulgaria, Turcia, Germania sau Dăbuleni, pepenii au umplut Piaţa Centrală şi au preţuri cuprinse între 2 şi 3 lei pe kilogram.
Articolul precedent
Articolul următor