Actori, cascadori, regizori, lupte, fum, acrobaţii, demonstraţii de acrobaţie cu cai, toate au fost prezente la Câmpulung, sâmbătă şi duminică în cadrul spectacolului „Sigiliul Romei în Argeş”. Pentru două zile, Castrul Roman „Jidova” a prins viaţă, iar actorii au oferit un show pe cinste gustat de publicul numeros. Câteva sute de musceleni au participat la festival, în ciuda vremii, care nu a fost deloc favorabilă. Ploaia şi vântul puternic i-au ţinut pe oameni în casă, dar, cu toate acestea, curtea interioară a castrului a fost înţesată.
Actorii şi cascadorii au făcut deliciul evenimentului
Festivalul a început vineri, cu o paradă spectaculoasă în centrul municipiului. Actorii şi figuranţii au mărşăluit pe Bulevardul „Pardon” şi au poposit în faţa Primăriei. Sâmbătă şi duminică, au avut loc activităţile propriu-zise şi momentele s-au dovedit a fi de înaltă reprezentaţie. Cu ajutorul regiei şi scenografiei, bine puse la punct, a fost spusă povestea edificării Castrului Roman „Jidova”, de la primul moment al sosirii cohortei „Prima Flavia” în ţinuturile dacice din Nordul judeţului nostru, până la dramaticele încleştări cu barbarii şi alianţa neaşteptată cu dacii, dar şi surprize gândite şi transpuse artistic în scenariul scris de cunoscutul actor şi regizor Gabriel Gheorghe.
Sâmbăta, 20 iunie, sutele de turişti şi localnici veniţi în incinta Castrului „Jidova” au avut parte de nenumărate surprize, pe parcursul întregii zile. Până la începerea primei părţi a marelui spectacol cu actori şi cascadori, vizitatorii au putut vedea aievea imaginea societăţii ancestrale a strămoşilor noştri. În castru au fost amenajate mai multe standuri care au recreat fidel mai multe ateliere meşteşugăreşti ale dacilor şi romanilor în cadrul cărora meşteri adevăraţi, păstrători ai tradiţiilor milenare, au arătat vizitatorilor cum se realizau pe vremuri armele şi ustensilele într-o fierărie, ornamentele din piatră într-un atelier de sculptură roman. De asemenea, la alte standuri au putut vedea podoabele şi argintăria, obiecte de artizanat, oalele şi vasele, hainele şi accesoriile din piele şi chiar şi o expoziţie gastronomică în care un maestru bucătar familiarizat cu vechile reţete romane a incitat pe privitori cu diverse feluri de mâncare gătite pe loc dintre care n-au lipsit cele pregătite la proţap. Spre seară, aşteptarea sutelor de spectatori aşezaţi în tribunele de lângă arena castrului a luat sfârşit. Reflectoarele şi făcliile s-au aprins, iar spectacolul scenarizat de cunoscutul actor, scenarist şi om de cinema Gabriel Gheorghe, de la Teatrul „Alexandru Davila”, şi regizat la scenele de luptă de cascadorul Dan Motanu, discipolul regretatului Szobi Czech, a început cu o vizită imperială. Dintr-un car roman, a descins însuşi Cezar, imperatorul, care a vizitat ţinuturile dacice luate sub protecţie de soldaţii romani. Impresionat de bogăţia şi frumuseţea locurilor, le-a dat ordin celor din cohorta „Prima Flavia Commagenorum” să ridice Castrul „Jidova”, ca o pavăză a hotarelor romane. Întreaga poveste, de la ridicarea castrului şi până la plecarea romanilor, a fost pusă în scenă în două părţi, cu mare talent de zecile de actori, cascadori şi figuranţi şi a ţinut cu sufletul la gură sutele de spectatori cu dramaticele şi tulburătoarele evenimente petrecute cu mii de ani în urmă. Evenimentul aflat la prima ediţie s-a bucurat de un real succes, având în vedere că sute de spectatori au îndurat frigul şi ploaia căzute sâmbătă şi duminică. Aceştia au aplaudat frenetic cascadoriile şi demonstraţiile actorilor, iar scenele de luptă au făcut deliciul publicului. Un moment extrem de apreciat a fost apariţia cascadoarei Roxana Chiperi, “Xena de România”. Aceasta a oferit un spectacol de dans şi s-a luptat cu mai mulţi ostaşi odată. Festivalul s-a sfârşit cu un concert al trupei „Hara” şi un spectaculos foc de artificii.