-0.9 C
Campulung Muscel
06/11/2024

Masa zilnică a poliţiştilor locali ne va costa peste 3 miliarde într-un an

Dacă n-am avea o Poliţie Locală de formă, care stă lipită de zidurile Primăriei ca muştele pe borcanul cu miere, în loc să împânzească municipiul cu patrulări repetate pe durata unei zile, s-ar diminua aspectul de „ţigănie” în trafic, în maniera în care se parchează, în dreptul curţilor etnicilor. Şi nu numai al curţilor lor, fiindcă şi unii dintre majoritari au serioase carenţe la capitolul simţ gospodăresc. De ce avem plăpumi şi covoare înşirate pe gardurile vilelor centrale, majoritatea aflate în proprietatea clanurilor ţigăneşti locale, când hrănim din banii noştri 36 de guri de poliţişti locali, care, nu înţelegm de ce, nu desfiinţează imaginea de şatră a centrului istoric?! La sfârşitul lui aprilie, consilierii municipali au pus la zid serviciul de ordine publică aflat în subordinea lor, prin criticile dure aduse public, din care a reieşit următoarea concluzie: Poliţia Locală nu-şi face treaba deloc, nu că nu şi-o face bine. Aleşii şi-au răcit gura de pomană, la acel moment, în care au condiţionat alocarea normei de hrană zilnice de punerea în mişcare a unui serviciu „atrofiat”, care s-a obişnuit să existe şi atât. După atâţia ani de lâncezeală a unei grămezi de angajaţi, cărora, de luna trecută, li s-au dublat salariile, prin acordarea mesei zilnice (în bani), consilierilor nu le mai convine să-şi ia ei şuturile de la populaţia nemulţumită de debandada din târg, instalată pe fondul pasivităţii celor plătiţi ca să facă ordine. Şi aleşii, şi cetăţenii s-au săturat să audă că n-au competenţe aproape pentru nimic. Daţi-le competenţe, dacă tot li s-au mărit chenzinele substanţial, şi celor care, teoretic, sunt în stradă, şi celor care au muncă de birou! Iar, dacă legea îi împiedică să aibă competenţe, atunci nu ne trebuie Poliţie Locală, fiindcă nu ne permitem să finanţăm 36 de salariaţi fără competenţe.          
 

“Ne mai mirăm de ce copiii noştri se manelizează, de ce copiii noştri trag pe nas sau mai ştiu eu ce alte nenorociri!”

După ce, la sfârşitul lunii aprilie, aleşii i-au atras atenţia lui Auraş Ghiţă, coordonatorul Poliţiei Locale, să-şi pună la muncă subalternii, la şedinţa de săptămâna trecută, a treia la rând în care serviciul public a avut nevoie de un vot din partea Consiliului Local, finanţatorii au constatat că au vorbit pentru pereţi, cu o lună înainte. Niciuna dintre reclamaţiile lor nu că n-a fost remediată, dar nici măcar nu s-a văzut intenţia de a se încerca îndreptarea disfuncţionalităţilor în domeniul ordinii şi liniştii publice, circulaţiei pe drumurile publice, disciplinei în construcţii, afişajului stradal, protecţiei mediului şi comerţ. Deşi nu are competenţe, cum motivează responsabilii, de fiecare dată, lipsa de acţiune, în cadrul Poliţiei Locale există şapte compartimente ale căror atribuţii sunt date chiar de denumirile lor. Mai precis cele enumerate mai înainte, completate, de la sfârşitul lunii mai, cu monitorizare video şi dispecerat.                  
Deşi au considerat, pentru a doua oară, că regulamentul de organizare şi funcţionare a Poliţiei Locale este incomplet, consilierii l-au aprobat ca să nu blocheze traiectoria hârtiei, ce trebuia expediată de la Primărie către un for superior. Dar nu lipsurile din textul regulamentului i-au stârnit din nou pe doi dintre consilieri, Nicolae Dumitrescu şi Bogdan David, la adresa comportamentului neschimbat al poliţiştilor locali, ci faptul că s-au ignorat recomandările făcute la finele lui aprilie. Din acest motiv, o lună mai târziu, consilierul PSD a „bombardat” din nou Poliţia Locală, care se face că nu vede – sau chiar nu vede, de vreme ce nu se mişcă din şi de lângă Primărie – halul în care se parchează pe bulevard şi barurile ticsite de copii sub 18 ani. „După câştigarea drepturilor de către poliţişti, faţă de care n-am niciun fel de reţinere, în continuare, aşa cum de multă vreme am mai arătat, obturarea carosabilului pe cele două artere de circulaţie ale bulevardului, prin parcări inoportune, care intră peste un metru, uneori, peste axul drumului, este în continuare la fel. Poliţiştii nu se uită. Iar, după ultima lege, de care am luat cu toţii cunoştinţă, legat de prezenţa tinerilor în baruri, barurile sunt mai pline decât înainte de elevi. Elevi de 15, 16, 17 ani, cel mult. Şi nimeni nu se uită, nimeni nu intervine. Şi ne mai mirăm de ce copiii noştri se manelizează, de ce copiii noştri trag pe nas sau mai ştiu eu ce alte nenorociri. Acolo merg să consume alcool şi tutun. Şi nimeni nu se uită, nu urmăreşte, avem Poliţie Locală cât cuprinde, dar nimeni nu pune legea în aplicare.”, a arătat din nou cât de ineficient este serviciul public în două chestiuni aflate sub nasul tuturor.   
 

Şi David şi-a răcit gura degeaba despre haosul din jurul Primăriei

După Liviu Ţâroiu, cele reclamate de Nicolae Dumitrescu ţin de Poliţia Naţională, instituţia cu atribuţii pentru corectarea aspectelor ridicate în plenul Consiliului Local. „Nu, domnule, şi Poliţia Statală, şi Poliţia Locală. Ei (n.r. poliţiştii locali) nu pot intra ca să facă o observaţie, măcar să vă facă o informare, pe baza căreia dumneavoastră intraţi la Poliţia Statală, cum îi spuneţi?! Ideea este că trebuie să ne mişcăm în Primărie puţin. Nu vreau să acuz noua conducere a Primăriei de nimic, sunteţi şi interimar, cum a zis domnul Şipoteanu, însă trebuie să ne mişcăm puţin.”, i-a dat colegul de partid replica viceprimarului, insistând să fie puse la treabă serviciile Primăriei. Prima discuţie pe care Nicolae Dumitrescu a avut-o cu Bogdan David, în calitatea acestuia din urmă de viceprimar, discuţie purtată în pragul Primăriei, a fost chiar pe acest subiect. Dar este greu să-i urneşti pe poliţiştii locali, după atâţia ani în care au fost învăţaţi şi lăsaţi să stea, sub pretextul că au salariile prea mici ca să facă ceva. 
La rândul său, Bogdan David, consilierul cu atribuţii de viceprimar, l-a atenţionat pe Auraş Ghiţă că finanţarea pentru hrană poate fi anulată cu aceeaşi uşurinţă cu care a fost aprobată. Mai ales că şi observaţia sa, legată de haosul din jurul Primăriei, unde fiecare parchează după cum îl împinge nesimţirea, a fost tratată cu aceeaşi „pomptitudine” ca în cazul antevorbitorului Dumitrescu. Bogdan David, la fel ca Marian Vlad, s-a abţinut la a vota regulamentul, deoarece a fost ignorată şi cerinţa de a fi introdus în regulament un paragraf prin care să fie impusă obligaţia testării fizice şi psihologice anuale a poliţiştilor. 
                

Sindicatul mai vrea şi altele 

Încurajat de obţinerea normei zilnice de hrană, în sumă de 24 de lei zilnic, pe care o primesc în acelaşi cuantum inclusiv angajaţii Poliţiei Locale care trudesc în birourile Primăriei, liderul de sindicat al serviciului amintit şi-a mărit lista de revendicări. „Sindicatul Poliţiei Locale mai cere şi altceva, pentru că a obţinut banii. Poliţia Locală trebuie să ţină cont că veniturile i-au fost substanţial mărite în ultima perioadă şi şi activitatea sa trebuie să se vadă mai intens. Din păcate, nu s-a văzut, dar să zicem că este prima lună, de acomodare.”, a comentat David atitudinea „încremenită” a poliţiştilor locali justificată de faptul că n-au luat, deocamdată, prima indemnizaţie de hrană şi, pe cale de consecinţă, au rămas nemotivaţi. Ce cere liderul de sindicat vom prezenta într-o ediţie viitoare şi garantăm că aveţi ce lectura. Încheiem prin a preciza că întreaga cheltuială cu hrana zilnică a personalului Poliţiei Locale ne costă peste 260 de milioane de lei vechi pe lună, adică peste 3 miliarde într-un an. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!