20 de ani cu Evenimentul Muscelean
Roata destinului s-a învârtit în mod fericit pentru redacţia noastră şi a decis ca 12 mai să pice într-o zi de marţi, zi de apariţie a ziarului, o zi specială pentru noi: astăzi se împlinesc 20 de ani de când a apărut în mass-media din Câmpulung şi din judeţ primul număr al Evenimentului Muscelean. Un eveniment pentru musceleni, despre musceleni, care au făcut posibilă o existenţă neîntreruptă, de două decenii, a publicaţiei devenite parte a vieţilor lor. Niciunul dintre cei implicaţi, în urmă cu 20 de ani, în acest proiect îndrăzneţ al unor visători, care părea mai degrabă un hobby personal decât o nevoie socială a comunităţii, care trebuia satisfăcută prin apariţia unui ziar cu „de toate”, n-a crezut în trăinicia sa. După 20 de ani, la chioşcurile din Câmpulung apare un Eveniment Muscelean la fel de aplecat către dorinţele, problemele oamenilor, despre frecuşurile dintre ei ori dintre ei şi instituţiile statului şi serios implicat în rezolvarea lor. În 1995, la o jumătate de an distanţă de avansarea oraşului la rangul de municipiu, la Câmpulung se simţea nevoia unei publicaţii adevărate, complete, în care să-şi găsească locul primarul şi pieţarul, poliţistul şi borfaşul, bogatul şi săracul, profesorul şi elevul, cultura şi „balamucul”, politicul şi mondenul, bugetarii şi privaţii, tot ce ne bucură, ce ne doare, ce ne sâcâie, ce ne enervează, ce ne revoltă, ce ne face să plângem, să zâmbim şi să avem încredere. Un ziar popular, cum îl numesc foarte mulţi, fiindcă popularitatea lui tocmai în asta constă: că a rămas, în 20 de ani, o publicaţie provincială, o gazetă a târgului, gustată, de când şi-a făcut site, şi de români, musceleni sau nu, plecaţi în lumea largă. Numele Câmpulungului rămâne încă unul sonor la nivel naţional, după dispariţia ARO, graţie brandului Evenimentul Muscelean, care atrage zeci de mii de cititori din ţară şi din afara ei, lucru de care vă puteţi convinge singuri accesând secţiunea TRAFIC din subsolul site-ului www.evenimentulmuscelean.ro. Şi, fiindcă nu e puţin lucru să ţii un ziar pe piaţă 20 de ani, lucru imposibil de realizat fără eforturi financiare, fără energii de toate felurile, fără cititori, fără o izolare în „comuna” în care fiecare se cunoaşte cu fiecare, să marcăm împreună vârsta incredibilă atinsă de ziarul unui orăşel, în care nevoia de informare palpită la fel de puternic ca în 1995. Să ne pregătim de sărbătoare, căci nu ne dorim să petrecem cu altcineva decât cu dumneavoastră, care ne-aţi avut 20 de ani la inimă!
În 20 de ani, ziarul a scris despre aproape toată suflarea Câmpulungului
Primul număr al Evenimentului Muscelean, o raritate chiar şi pentru colecţia ziarului, nemaipăstrându-se decât într-un exemplar, a detronat toate timidele încercări de gazetărie post-revoluţie ale unor temerari care au visat să se exprime într-o presă liberă, la fel ca echipa care a conceput „Ziarul Tuturor Muscelenilor”. Sub motto-ul „Musceleni din toate timpurile, uimiţi-vă!”, Evenimentul Muscelean a stârnit numaidecât curiozitatea cititorilor, datorită apropierii sale de cei mulţi prin subiectele abordate. Subiecte desprinse din viaţa muscelenilor, care au avut nevoie să-şi rezolve o problemă la Primărie sau la Poliţie, care au fost internaţi sau au avut pe cineva internat la Spital, care mergeau la cumpărături la piaţă, care făceau naveta cu autobuzele Autogării, care lucrau la ARO, la Melană sau la Mină. Evenimentul Muscelean a cuprins câte ceva din toate în primul număr, apărut pe 12 mai 1995, şi, cu o „ofertă” variată, şi-a făcut curaj şi s-a prezentat în faţa cititorilor, pe care i-a convins pe loc.
Evenimentul Muscelean are cumpărători care au rămas fideli ziarului din prima zi. Probabil, pentru unii este greu de crezut, dar sunt cititori care şi-au încropit propria colecţie a Evenimentului Muscelean, ca şi când publicaţia era un lucru de valoare sau care urma să dobândească valoare în timp. Când am dat peste astfel de oameni, noi înşine am simţit unde bătea sloganul primului număr de ziar, cu care îşi îndemna cititorii să-l răsfoiască: „Musceleni din toate timpurile, uimiţi-vă!” Ca redactori, am fost uimiţi să găsim cititori care colecţionează, cu aceeaşi conştiinciozitate ca a angajaţilor de la Biblioteca Municipală, ediţie după ediţie, aproape de la începuturile ziarului. De ce? Poate, pentru că Evenimentul Muscelean, prin consemnările sale, rămâne o sursă de documentare pentru cei interesaţi să continue consemnarea istoriei Câmpulungului. Apoi „Musceleanul”, denumirea prescurtată a Evenimentului Muscelean, mai cunoscută şi mai folosită decât cea extinsă, a relatat măcar o dată despre cel care îl cumpără sau despre o cunoştinţă de-a sa, o rudă, un membru al familiei, un coleg de serviciu, un vecin de pe scara de bloc sau de pe stradă. A apărut în cele 1981 de numere ale sale un nume cunoscut între cei care s-au căsătorit, care au decedat, care au luat o notă bună la absolvirea clasei a VIII-a sau la Bacalaureat, care au candidat la o funcţie, care au făcut o datorie la o bancă, la Fisc, la apă ori la gaz, care au ajuns, de nevoie, pe la Judecătorie, care au reclamat un abuz, o nedreptate comisă de un slujbaş al statului ori un patron, care au ieşit la o grevă ş.a.m.d. În 20 de ani, ziarul a scris despre aproape toată suflarea târgului într-un anumit context, pozitiv sau negativ.
Un ziar cu tupeu din prima zi!
La început de drum, pe 12 mai 1995, ziarul nostru le-a propus cititorilor o alternativă la ceea ce se găsea atunci pe piaţa media: „Cumpăraţi şi comparaţi!”. Ca dovadă de colegialitate, „Salutul voios de muscelean” a avut ca destinatari toate instituţiile media, presă scrisă, televiziuni şi radio-uri argeşene.
„Salutăm pe toţi cei care au apărut înaintea noastră!
Salutăm pe toţi cei care vor apărea după noi!
Salutăm întreaga presă argeşeană şi, în special, „CURIERUL ZILEI”, care, dibaci cum e, s-a şi prins că azi ne-am lansat pe piaţă!
-De ce „EVENIMENTUL MUSCELEAN”?
-Uite, de-aia:
Pentru că aveţi nevoie de noi!
-De ce o publicaţie a viitorului judeţ MUSCEL?
-Uite, de-aia:
Pentru că noi avem nevoie de dumneavoastră, stimaţi cititori musceleni!”
Iar cititorii au răspuns cu o fidelitate care nu conteneşte să ne uimească şi să ne flateze, pentru că nevoia muscelenilor de Evenimentul Muscelean a reprezentat secretul longevităţii care, sperăm, să dureze cel puţin încă pe atâta. Pentru dumneavoastră, cititorii noştri!
La două decenii distanţă de când încercarea unor visători de a intra în rândurile tipăriturilor argeşene de gen vedea lumina tiparului, simţim o reală şi intensă emoţie când răsfoim, cu mare grijă, paginile fragile ale primului număr al ziarului. De la prima ediţie, bogată în informaţii utile – date de la Oficiul Forţei de Muncă, mersul trenurilor, programul farmaciilor, un curier legislativ, tarifele practicate de Romtelecom, preţurile din Piaţa Centrală, adresele şi numerele de telefon ale băncilor, vremea, nou-născuţii – s-a simţit ce-şi propune Evenimentul Muscelean să fie: un formator de opinie, nu doar un furnizor de informaţii. Din primul număr s-a simţit îndrăzneala Evenimentului Muscelean, prin teme relatate pe şleau: „O licitaţie sortită eşecului? – „Concesionar” al produselor ARO, „Un apropo (care era, de fapt, o înţepătură) la „Sectoriştii de noapte”, starea mizerabilă a Autogării şi metehnele şoferilor, situaţia dramatică a copiilor de la orfelinatul de pe strada spre Grui, îndeletnicirile foştilor „tovarăşi”, cum şi-au trimis şefii instituţiilor reprezentanţi la slujba de Înviere, cum dormeau în funcţii membrii Comisiei de Cultură în timp ce un edificiu se transforma într-un complex de baruri, magazine şi jocuri mecanice, moartea suspectă a unui bărbat tânăr. Deci, un ziar cu tupeu din prima zi!
Mărturisirile primarului Gheorghe Oancea într-un interviu de colecţie, sport, cazuri de la Poliţie, elevii cu rezultate la olimpiadele şcolare, raidul pe la bisericile câmpulungene în noaptea de Înviere, o prezentare a Colegiului „Dinicu Golescu”, o pagină de istorie musceleană, ce se mai construia în Câmpulung, date obţinute de la staţia seismică din incinta liceului „Dinicu Golescu”, Evenimentul Muscelean a fost un ziar complet de la primul său număr.
Evenimentul Muscelean a rezistat atâta timp, având inteligenţa de a rămâne un ziar al celor mulţi
Secretul longevităţii Evenimentului Muscelean, care a rezistat şi după ce s-au năruit succesiv scopurile cărora le-a servit – reînfiinţarea judeţului Muscel, apoi ţinerea la curent a muscelenilor, în special a angajaţilor Uzinei ARO, cu noutăţile de pe platformă, care ocupau cel mai mult spaţiu în paginile sale – a constat în faptul că a ştiut să se adapteze transformărilor prin care a trecut Câmpulungul, aflat într-un continuu declin. Ce a recomandat Evenimentul Muscelean drept o publicaţie serioasă, pe lângă maniera de tratare a articolelor, l-a reprezentat faptul că, din prima zi, redacţia a avut un sediu al său şi a funcţionat după un program de lucru, pentru a fi la dispoziţia celor care apelează la serviciile sale. Zeci de angajaţi s-au perindat prin redacţia Evenimentului Muscelean, care a beneficiat şi de colaboratori din rândul cadrelor didactice, juriştilor, istoricilor care au asigurat un nivel ridicat al ziarului, prin rubricile de specialitate realizate.
Dar pentru noi, oamenii Evenimentului Muscelean, cel mai mare ajutor a venit de la cititorii săi, spre care se îndreaptă întreaga noastră gratitudine. Într-o zi atât de importantă pentru comunitatea câmpulungeană, care s-a obişnuit să înceapă zilele de marţi şi vineri cu Evenimentul Muscelean, toate gândurile noastre bune, mulţumirile şi urările de La Mulţi Ani!, alături de ziarul dumneavoastră preferat, sunt pentru cititorii cărora le datorăm cei 20 de ani de existenţă. Ca în fiecare an, vă aşteptăm să ne vizitaţi astăzi la redacţie, pentru un schimb de impresii, într-un moment de suflet pentru noi şi, sperăm, pentru cei mai mulţi dintre cititori.