Autorităţile locale încă mai caută soluţii pentru ca Proiectul „Kretzulescu” să poată fi dus până la capăt. Nu se pot finaliza lucrările fără o licitaţie, iar Consiliul Local a decis ca investiţia să fie efectuată pe loturi. Firma care a dus Câmpulungul în această situaţie, Grup Corint, munceşte în disperare, ca Primăria să facă recepţia lucrărilor.
Lucrări oribile, în bătaie de joc, făcute de Grup Corint în afara contractului
Cu toate că sunt în afara contractului, muncitorii au fost trimişi ca să termine ce nu au reuşit în doi ani. Dacă în Grădina Publică nu au mai fost văzuţi încă din octombrie, anul trecut, acum lucrează de dimineaţa şi până seara, ca să finalizeze câte un obiectiv. Au mascat cu plăci de marmură spaţiul care trebuie să înconjoare locul de joacă, au reparat scările de la WC-ul public şi au peticit gardul. Este cea mai urâtă lucrare pe care a văzut-o Câmpulungul. O ţigănie de nedescris, cu care Grup Corint vrea să îşi bată încă o dată joc de câmpulungeni. Latura dinspre Cinematograful „Muscelul” a început să se degradeze la puţin timp după ce a fost finalizată. Tencuiala s-a umflat şi a început să cadă. Varul care acoperă betonul era din două culori, galben şi alb. Dacă nu era de ajuns, acum au “cârpit” tencuiala căzută şi l-au spoit cu var alb. Arată ca un gard al rudarilor de la Gura Pravăţ, care nu au mai avut var galben şi au astupat găurile cu vopsea albă. Nu arată ca o construcţie nouă, care nici măcar nu a fost recepţionată. Doar au spoit găurile şi au dat în atât de mare scârbă că au întins vopseaua pe stradă. Stropii au sărit pe copaci, gardul din metal şi pe construcţia WC-ului public. Trebuie să fi nebun ca să recepţionezi o astfel de lucrare, iar dacă vicele Ţâroiu este de acord să plătească o astfel de lucrare înseamnă că ceva este în neregulă. Se vede clar că firma din Alba Iulia încearcă să dea peste ochi numai ca să poată să primească bani pentru obiective finalizate. În cazul în care făţuiala gardului nu este refăcută de la zero, nu are cum să se plătească vreun leu. Grup Corint crede că se poate face oricum, pentru că la „ţară” nu sunt pretenţiile mari.
Ţâroiu vrea să termine proiectul anul acesta
Pe timpul fostului primar Călin Andrei, în cele mai importante parcuri ale municipiului s-au efectuat lucrări oribile. Din octombrie nu a mai văzut nimeni nici un muncitor care să mai învârtă o lopată. Pe fostul edil, în calitate de manager de proiect, l-a durut în cot că Grup Corint nu se află în grafic cu lucrările şi Câmpulungul trebuie să dea înapoi Uniunii Europene 75 de miliarde de lei vechi, că doar nu îi dă el de acasă. La sfârşitul săptămânii trecute, a avut loc o conferinţă de presă susţinută de liderii social democraţi din Câmpulung. Viceprimarul-primar Liviu Ţâroiu a explicat că este posibil ca Proiectul „Kretzulescu” să se finalizeze până la sfârşitul anului, iar, dacă nu, măcar în proporţie de 80%, ceilalţi 20% să fie suportaţi din bugetul local. „Suntem în sistemul de preluare şi finalizare a lucrărilor care s-au făcut cu Grup Corint. Am avut o primă discuţie cu proiectantul privind refacerea proiectului, dar fără costuri financiare. De data aceasta, gândim să facem numai refacerea listei de cantităţi, iar proiectul rămâne ca la început. Vom scoate la licitaţie, de această dată, pe loturi, pe fiecare obiectiv în parte. Poate fi licitat şi în total, şi pe fiecare lot. Sperăm să avem două, trei, patru firme care să lucreze şi să nu ia întreaga cantitate.”, a explicat vicele Ţâroiu. Procedura de achiziţie este una destul de greoaie. Din momentul în care proiectul va fi introdus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice vor mai trece aproximativ două luni până când se vor afla câştigătorii loturilor. Vicele a declarat că încă aşteaptă de la Ministerul Dezvoltării şi de la Călăraşi câteva răspunsuri referitoare la procedurile ce trebuie finalizate şi alte clarificări pentru care s-au făcut adrese din partea Primăriei.
Un alt subiect atins a fost cel al condiţiilor impuse din partea Institutului Naţional al Patrimoniului, ca firma câştigătoare să aibă aviz pentru restaurări. Nici celor de la Grup Corint nu le-a trebuit, pentru că nu au făcut altceva decât să dea jos tencuiala de pe Băile Kretzulescu, iar pentru WC-urile publice din cele două parcuri nu aveau nevoie de restauratori. Vicele Ţâroiu a explicat că este posibil ca această condiţie să nu mai fie necesară decât pentru Băile Kretzulescu şi pentru piatra cubică ce va fi montată pe Bulevardul Pardon. „Dacă suntem logici, lucrări de restaurare sunt prea puţine. Doar la clădirea Băilor Kretzulescu sau dacă o considerăm ca lucrare de restaurare montatul pietrei cubice pe bulevard. Nici conducta de apă sau cea de canalizare sau îngroparea reţelei de canalizare nu sunt lucrări de restaurare.”, a explicat acesta. Cert este că Grup Corint a reuşit să câştige licitaţia şi nu a avut nevoie de restauratori ca să toarne asfalt în două parcuri cu o grea valoare istorică.