9.1 C
Campulung Muscel
08/10/2024

În locul lui Moroe şi Krizsala, cadastriştii pensionaţi, liberalii îi cer lui Ţâroiu să angajeze debutanţi!

În dorinţa de a le da şansa tinerilor să se angajeze la Primărie, atraşi de „exorbitantul” salariu de 700-800 de lei, consilierii locali liberali au iscat o furtună într-un pahar cu apă, în momentul în care li s-a cerut de către Executiv să îndulcească puţin condiţiile unor posturi vacante. Şi chiar le-au îndulcit atât de mult, încât PNL-iştii nu vor nimic, nici măcar experienţă, de la pretendenţii să lucreze la Cadastru, un domeniu în care nu te poţi juca, bătând din picior că ei vor să li se dea o şansă la angajare inclusiv celor proaspăt ieşiţi din facultate. Liviu Ţâroiu a propus modificarea organigramei cu posturile pe care nu se înghesuia nimeni, dacă rămâneau valabile cerinţele îndeplinite de Moroe şi Krizsala, angajaţii ieşiţi la pensie, ca să poată să le scoată din nou la concurs. Nu se ştie din ce motiv, locul lui Ioan Moroe, care s-a pensionat de peste un an, a fost ţinut vacant în tot acest timp, fiind pus la bătaie abia în februarie, odată cu cel al Gabrielei Krizsala. Fără succes, însă, deoarece nu s-a înscris niciun doritor.

    La sfârşitul lunii martie, Liviu Ţâroiu şi colegii din Primărie le-au propus consilierilor locali să aprobe transformarea unor posturi vacante, pentru care nu găsesc ocupanţi, într-unele cu cerinţe puţin mai lejere. Asta ca să se înscrie mai mulţi la concurs (sau, mai bine zis, să se înscrie cineva), aprobând nişte condiţii mai puţin restrictive, pe care să le întrunească aspirantul la postul cu pricina. Compartimentul Cadastru a rămas descoperit cu totul, după pensionarea atât a lui Ioan Moroe, care ocupa funcţia de consilier, clasa I, gradul profesional superior, cât şi a Gabrielei Iolana Krizsala, referent de specialitate, clasa a II-a, gradul profesional superior. Cele două locuri au fost scoase la concurs pe 4 februarie 2015, însă nu s-a prezentat nimeni. Gradul profesional superior impune, în vederea ocupării postului, o vechime de 9 ani în specialitatea studiilor. Cum legea permite autorităţilor locale să le transforme într-un grad inferior, pentru a putea găsi oameni, şefii Primăriei n-au stat pe gânduri. Astfel, posturile superioare, aşa cum figurau pe statul de funcţii aprobat pe 31 iulie 2013, au fost „retrogradate” în: consilier, clasa I, gradul profesional principal la Compartimentul Cadastru, primul, iar cel de-al doilea, în inspector, clasa I, gradul profesional principal, la Compartimentul Urbanism şi Amenajarea Teritoriului.      
    Cea mai nostimă propunere, de uşurare cât mai mult posibil a condiţiilor de înscriere la concurs, i-a aparţinut consilierului Iustinian Stănescu, potrivit căruia „funcţia publică de execuţie vacantă transformată să fie funcţionar public debutant. Asta în ideea de a veni şi cei tineri şi cei care n-au avut serviciu până acum, să poată să lucreze în Primărie, să capete experienţă. Propunerea mea este: funcţionar public debutant. La amândouă.” La care Liviu Ţâroiu a reacţionat imediat: „Nu se poate!” Au explicat de ce George Bălan şi Nicolae Ghinea. Dacă va fi angajat un debutant, el nu va putea să aducă la îndeplinire atribuţiile de cadastru, potrivit primului, completat de secretar: „La Cadastru avem lucrări complexe. Pe salariul de 900 de lei, toată lumea mi-a spus: „Mai bine stau acasă şi trag două lunii.” Tocmai de aceea cei din Primărie au fixat un grad nici prea sus, nici prea jos, o dată, ca să găsească ocupant, şi a doua oară, ca să-i asigure un salariu acceptabil. A explicat Liviu Ţâroiu ce înseamnă salariu acceptabil: 12-14 milioane de lei vechi.  
    Mai mult decât atât, n-are cine să stea după un debutant ca să-l înveţe să întocmească un cadastru. În concluzie, exclus debutant la Cadastru. Iustinian Stănescu n-a putut fi convins şi a cerut ca propunerea lui cu debutanţii să fie supusă la vot. Nici colega sa de partid nu era lămurită de ce postul nu poate să fie ocupat de cineva care n-a mai lucrat cadastru în viaţa lui. „De exemplu, la noi, cu posturile din spital: dacă postul este pentru „asistent cu studii superioare”, numai acela se scoate la concurs, dar dacă este pentru asistent, putem să scoatem „asistent debutant”. De ce nu se poate scoate „debutant”, unde se poate prezenta oricine, dacă este debutant? Dacă ocupă postul, ştiu că, după un număr de luni, se poate promova corespunzător calificării şi se poate să treacă la nivelul de salarizare corespunzător. Dacă legea nu ţine expres că trebuie să aibă un anumit nivel, se poate merge pe debutant.”, şi-a susţinut colegul Anca Dumitrescu a cărei pledoarie a fost în favoarea unor începători. 
    „Mă simt nevoit să mă repet. Din superior l-am transformat într-o clasă mai mică, în speranţa că vom avea un specialist care are şi ştampilă, are şi drept de a face cadastru, iar noi să ne putem face prin el lucrările cadastrale. Dacă nici în această situaţie nu vom avea la concurs persoane din această categorie, vom reveni cu un debutant.”, a intervenit Liviu Ţâroiu.
    Al treilea care a susţinut cauza neexperimentaţilor în lucrări cadastrale a fost tot din tabăra liberală. Chiriaş în ANL, interesat să-şi cumpere locuinţa, consilierul Bogdan David a dat exemplul apartamentelor a căror vânzare trenează şi din cauză că nu a fost încheiată operaţiunea în cauză. „De doi ani se lucrează la cadastru. Au fost angajaţi oameni cu foarte mare experienţă şi nu s-a făcut niciun cadastru la Primărie. Deci nu este nicio justificare să aducem oameni foarte experimentaţi. Domnul Stănescu a punctat foarte bine ca aceste persoane să fie funcţionari publici şi vreau să mi se spună clar: se încearcă aducerea unor oameni noi sau aducerea unor oameni care au activat şi vor să li se facă contract de colaborare pe mai departe?”, a întrebat Bogdan David, lămurit de Ţâroiu că, de vreme ce sunt funcţionari publici, n-au cum să fie şi personal contractual. Întrebarea lui Bogdan David o ţintea, probabil, pe fosta angajată, Gabriela Krizsala, care, de când era salariată a Primăriei Câmpulung, obţinea venituri şi din activitatea independentă de cadastru, ca persoană fizică autorizată.
 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!