31.9 C
Campulung Muscel
17/07/2024

Ruşinos pentru Consiliul Local! Prefectul a făcut pe conducătorul Câmpulungului văzând că n-are cine să-l conducă!

Noroc cu Prefectura care i-a împins de la spate pe aleşi şi le-a dat un termen limită să încropească un plan de măsuri care vizează, în special, sursa de rezervă de alimentare cu apă a Câmpulungului, în caz că cedează reţeaua principală. După prima avarie la aducţiunea Câmpulungului, prefectul a dat ordin ca debandada din municipiul „stână fără stăpân” să fie controlată de o echipă formată din reprezentanţi ai mai multor instituţii: Prefectură, Consiliul Judeţean, Direcţia de Ape, Direcţia de Sănătate Publică şi ISU. Verificarea în teritoriu s-a lăsat cu o notă de constatare, prin care autorităţilor locale li s-au trasat mai multe sarcini. Mai pe înţeles, prefectul a văzut nici că nu sunt în stare, nici că n-au chef să-şi facă treaba şi, atunci, a luat atitudine. Le-a cerut aleşilor ca până vineri, 20 martie, să găsească soluţii de punere la punct a sistemului de alimentare cu apă, inclusiv de finanţare a unei surse de rezervă a municipiului şi a comunelor care depind de reţeaua noastră.

Prefectul le-a dat termen limită pentru a-i transmite ce surse de rezervă au găsit
Săptămâna trecută, responsabilii de incidentul cu repetiţie, reuniţi dintr-o comisie pe care Liviu Ţâroiu a numit-o „de urgenţă”, probabil, inspirat de maniera „urgentă” de intervenţie, cu o pornire de opt ore şi jumătate întârziere, au fost convocaţi la Prefectură. Acolo s-a ţinut o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul căreia s-a discutat din nou ceea ce s-a întâmplat la Câmpulung (de două ori!). Tot marţi, 17 martie 2015, s-a adoptat o hotărâre, prin care s-au aprobat toate măsurile din nota de constatare întocmită pe 13 martie de comisia de control a Prefecturii. Altfel spus, prefectul le-a transmis alor noştri ce au de făcut, intrând în pielea unui lider al Câmpulungului.
Ţâroiu, cu coada între picioare, i-a chemat, la rândul lui, la Primărie, pe colegii consilieri, reuniţi într-o şedinţă de îndată, ca să le comunice ce le-a impus prefectul Mihai Oprescu. Adică, până a doua zi, cel târziu, să prezinte Prefecturii şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ce surse de rezervă au identificat. La Primărie s-a constituit o comisie de lucru, în care au fost incluşi Gabriela Chelu, şefa Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, Sorin Bălăşcan şi Bogdan Popescu, de la Compartimentul Investiţii, Radu Sâmpetru şi Ion ştefancu, de la Edilul CGA SA, care vor lucra sub coordonarea viceprimarului-primar Liviu Ţâroiu şi a directorului Melania Voinescu.
Potrivit lui Bogdan David, în comisie ar fi trebuit să fie introdus şi un reprezentant sau doi de la Apele Române. N-a reuşit decât să-i facă loc colegului Iustinian Stănescu, cel mai croit pe Prefectură, pentru „îndrăzneala” de a pune ordine în talmeş-balmeşul din Nord.    

Teoria s-a rezolvat, la data cerută
Soluţiile cerute de prefect au fost aşternute pe hârtie, căci nu teoria era punctul slab al celor din cauza cărora am suferit, în total, 72 de ore, în care am fost lăsaţi fără apă. Iată care sunt acestea:      
=Prima soluţie: echiparea cu pompe submersibile a captării de la Lereşti. Aceasta este compusă din şapte foraje de mică adâncime. Vor trebui executate lucrări de denisipare, de reabilitare a instalaţiilor hidraulice la puţuri, a instalaţiilor electrice, achiziţionate şi montate pompe submersibile corespunzătoare.
=A doua soluţie: reechiparea cu pompe, cu parametri corespunzători, a staţiei de pompare de la Apele Române şi reabilitarea reţelei de Dn 600 mm, de refulare a apei brute din Râul Târgului spre Staţia de Tratare din Calea Pietroasă, pentru care există un studiu de fezabilitate din 2002.
=A treia soluţie: un studiu privind captarea Topliţa-Mateiaş, în vederea dirijării unor debite de apă spre Câmpulung, în vederea transportării apei potabile printr-o conducă de Fi 200, pe o distanţă de 3,4 kilometri.
=A patra soluţie: preluarea spre exploatare a captării şi a staţiei de filtrare Nămăeşti – Gura Pravăţ, de unde prin conducta de polietilenă de Dn 200 se transportă apă potabilă la rezervorul din costiţă, iar, de acolo, în reţeaua de apă a comunei Valea Mare Pravăţ. Prin execuţia unor foraje subterane în amonte de această staţie de filtrare se poate mări debitul apei, cu posibilitatea de transport spre Calea Pietroasă.  
=A cincea soluţie: înfiinţarea unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară care va cuprinde Câmpulungul şi localităţile limitrofe sau afilierea la o asociaţie existentă, prin intermediul căreia să se poată promova lucrări majore de investiţii pentru aducţiune şi conductele de distribuţie.

Şefii instituţiilor au discutat de mai multe ori pe tema alimentării cu apă, fără să-i bage în seamă pe aleşii de la Câmpulung
Demersul Prefecturii de a lămuri dezordinea de la Câmpulung, prezentă, din păcate, într-un domeniu atât de important, n-a fost văzut bine de cei care ar fi trebuit să se ocupe ca de ochii din cap de aducţiunea municipiului, ştiind că sursă de rezervă nu există. Nemulţumirile au provenit, în totalitate, din tabăra liberală, care are impresia că este la conducerea municipiului, dar, cu toată majoritatea din Consiliu, nu prea e. Primul care a sesizat că rolul Consiliului Local este doar să fie informat în legătură cu deciziile care s-au luat pentru noi la nivel judeţean a fost Bogdan David. „Am primit teme de la nişte oameni care nu ne-au chemat ca să stăm de vorbă. Au venit Prefectura, Situaţiile de Urgenţă şi alţii de pe la Piteşti („alţii” fiind Apele), dar nu ne-au chemat şi pe noi.”, a reclamat liberalul, secondat de colegul Lucian Ionescu: „Dânşii cu deciziile, noi cu banii şi cu responsabilitatea.”
Acum, dacă este să fie cinstiţi unii cu ceilalţi, ai noştri n-au fost nici cu banii, nici cu responsabilitatea, căci, dacă lucrurile stăteau cum le-a descris Ionescu, n-aveau motive ca să facă spume la gură că primesc ordine de la prefect. Cel mai iritat că a îndrăznit şeful judeţului – punându-i în balanţă pe preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Tecău, şi prefectul Mihai Oprescu, e mai şef cel din urmă – să „atragă atenţia” Consiliului Local s-a manifestat Iustinian Stănescu. „După această notă de constatare din 13 martie 2015 şi Hotărâre din 17 martie 2015, suntem puşi în faţa unui fapt împlinit, fără măcar să fim chemaţi la discuţii. „A atras atenţia Consiliului Local”. Aoleu! A informat Consiliul Local, a spus Consiliului Local. Numai această exprimare desconsideră total Consiliul Local, deşi Consiliul Local este pus la zid. (…)  Noi, Consiliul, luăm palme peste palme. Dacă luăm palme, să participăm şi la luarea deciziilor. S-a dat o hotărâre pe 17 martie. De ce n-am fost şi noi cel puţin sunaţi? (…) Pe noi ne ceartă lumea în oraş. Băgaţi-ne şi pe noi în seamă! Pe noi ne băgaţi în seamă numai când luăm bicele pe spinare.”, s-a dat în stambă liberalul, despre care nu ne aducem aminte să se fi crezut atât de important când în fruntea mesei stătea Călin Andrei.
Apoi, discuţiile au trecut în zona politică, fiind un bun prilej pentru PNL de a reaminti alegătorilor câmpulungeni de cele 23 de miliarde de lei vechi tăiate de Guvern, care a considerat că municipiul are destui bani. „În acest caz (n.r. al avariei), am văzut Prefectura foarte implicată, n-am văzut-o implicată şi când am pierdut 23 de miliarde.”, a pus gaz pe foc Luci Ionescu. Pierderea celor 23 de miliarde a fost adusă în discuţie în contextul în care este nevoie de un buget de câteva zeci de miliarde de lei vechi pentru remedierea lipsurilor reţelei de apă. O altă pierdere, cu şanse de a deveni mai mare decât este deja, o reprezintă cele 60 de miliarde de lei vechi irosiţi pe „Kretzulescu”. Dar 60 de miliarde, pesemne, nu sunt atât de importante ca 23 de miliarde.
Ca amărăciunea să fie şi mai adâncă, Iustinian Stănescu a avut un dureros moment de sinceritate: în cadrul şedinţelor AGA de la Edilul, la care participă toţi consilierii locali, subiectul reabilitării aducţiunii şi al sursei de rezervă a fost tratat gen „diverse”.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!