În primăvara anului trecut, aleşii de la Schitu Goleşti îşi dădeau acordul pentru închirierea fostei Unităţi Militare din Lăzăreşti unei firme care a înfiinţat un parc de distracţii în incintă. Din 2012, generoasa suprafaţă – care, în prezent, a luat aspectul unui „Jurassic Park” local – face obiectul unui contract de concesiune încheiat între Consiliul Local Schitu Goleşti şi societatea Contact Trident SRL.
Anul trecut, patronul concesionar, Claudiu Lupaş, a găsit o firmă chiriaşă interesată să fructifice spaţiul fostei Unităţi Militare sub forma unui loc de divertisment pentru cei mici şi cei mari. Însă afaceristul nu-i putea închiria imobilul primit de la Consiliul Local, instituţia care avea şi primul, şi ultimul cuvânt pe acest subiect. Altfel spus, închirierea nu se putea realiza fără aprobarea forului deliberativ, formalitate consumată pe 30 aprilie 2024. Hotărârea adoptată în urmă cu un an prevede că: „Închirierea se realizează de către SC Contact Trident SRL către societatea Satul Pitoresc SRL, în vederea desfăşurării unor activităţi de agrement, pe o perioadă de cinci ani, până la data de 1 mai 2029.”
În timpul scurs de la acceptul consilierilor locali din mandatul 2020-2024, cei de la Satul Pitoresc au şi trecut la treabă, amenajând în fosta Unitate Militară ceea ce muscelenii cunosc sub sintagma „Arca lui Noe”. „Arca lui Noe”, combinată cu „Dino Parc”, are programată deschiderea pe 1 iunie 2025 şi intuim că va avea succesul aşteptat de întreprinzători.
În urmă cu 13 ani, Consiliul Local a concesionat fosta bază a Armatei
Realizăm un mic istoric al relaţiei contractuale a administraţiei locale cu Claudiu Lupaş, reprezentantul firmei Contact Trident, concesionara imobilului de la Lăzăreşti, aflat dincolo de calea ferată, în vecinătatea matriţeriei Fontana Pietro România. Din 2012, de când aleşii i-au concesionat un spaţiu cu o întindere considerabilă, fără utilitate, care nu producea nimic la bugetul local al comunei, antreprenorul n-a reuşit să pună în aplicare vreunul dintre planurile prezentate proprietarilor.
În mai multe rânduri, reprezentantul firmei care a preluat terenul şi construcţiile fostei Unităţi Militare Lăzăreşti le-a povestit componenţilor a trei Consilii Locale ce are de gând cu ele. Investiţii, chiar dacă planurile i-au fost date de mai multe ori peste cap, prin ratarea finanţărilor propuse.
Claudiu Lupaş, mai cunoscut din postura de fost director al matriţeriei Fontana, a plecat la drum cu ideea unui proiect prin care să promoveze turismul în zonă. În timpul pandemiei, acesta a susţinut în faţa consilierilor locali, cărora le cerea să-i reducă la jumătate obligaţiile datorate în 2020, pe fondul stărilor de urgenţă şi alertă, că a fost nevoit să-şi schimbe obiectivul în înfiinţarea unui azil pentru bătrâni. Asta se întâmpla în 2021, după nouă ani de contract, în care nu s-a concretizat nicio investiţie funcţională pe locul fostei baze a Armatei.
Cu doi ani înainte, în primăvara anului 2019, Lupaş îi anunţa pe consilierii de la acel moment că aştepta o finanţare de aproximativ 50 de milioane de euro pentru construcţia unui stadion, a unei tribune de fotbal, a vestiarelor necesare pentru două echipe de fotbal. În 2019, de altfel, s-au şi oprit investiţiile acestuia, deşi începuse construirea unei săli de evenimente. Pe atunci, scopul declarat al concesiunii era cazarea copiilor în tabere de odihnă şi cantonamente pentru sportivi.
Până în 2021, omul de afaceri a susţinut în informările destinate forului legislativ al localităţii că a cheltuit suma de 600.000 de euro. La vremea respectivă, Contact Trident SRL, titulara contractului de concesiune încheiat în anul 2012, a obţinut scutirea cu 50% de taxa lunară pe clădiri şi de penalităţile de întârziere.
În aprilie 2024, foştii consilieri au fost de acord cu închirierea către firma Satul Pitoresc
În 2024, după alţi trei ani, în care a picat şi varianta cu azilul de bătrâni, concesionarul a optat pentru închirierea fostei Unităţi Militare în favoarea Satului Pitoresc, care a înfiinţat acolo parcul de distracţii „Arca lui Noe”. Până la urmă, s-a făcut ceva şi, după cum am punctat în deschiderea articolului, parcul va avea căutare în rândul familiilor cu copii.
În primăvara trecută, când s-a pus în discuţie închirierea către Satul Pitoresc SRL, o firmă înfiinţată în 2022, unii dintre consilieri n-au primit cu entuziasm propunerea, pe care primarul Tudorel Vasile Miriţă a explicat-o astfel: „Acolo s-au demarat nişte investiţii serioase şi concesionarul a solicitat acordul Consiliului Local pentru închirierea acestui imobil către o altă firmă, Satul Pitoresc SRL. Este o procedură legală. Obligat pentru datoriile şi plăţile către Consiliul Local rămâne concesionarul SC Contact Trident SRL.”
Şeful Executivului a adus în discuţie şi perioada de pandemie, în care nu s-au putut desfăşura activităţi. În plus, la data acestor discuţii – 30 aprilie 2024 -, avea înaintată o solicitare către Urbanismul Primăriei, pentru aprobarea investiţiilor planificate. Pentru terenul şi clădirile concesionate, Contact Trident datorează anual aproximativ 5.000 de euro. „Eu aş fi de acord să se plătească cât de puţin, cu condiţia să investească, să creeze locuri de muncă. Câştigi de zece ori mai mult dacă ai un impozit pe venit datorat de salariaţii care lucrează într-un loc de muncă. Nu cer să fie plătită chirie sau redevenţă foarte mare dacă acolo se investeşte. Dacă se dezvoltă, lăsaţi-l să se dezvolte!”, a pus punct schimbului de replici primarul Tudorel Vasile Miriţă.
Distracţiile anunţate de Ziua Copilului
După un an de la aceste discuţii, noua afacere este pregătită de deschidere. „Arca lui Noe”, care, în versiunea întreprinzătorilor, a salvat şi dinozauri de la potop – ce mai contează legenda, marketing să fie! -, este pregătită de deschidere de Ziua Copilului.
Să facem puţină promovare evenimentului din 1 Iunie, la care intrarea costă 35 lei de persoană. „Accesul în parc îţi oferă intrare la toate aceste activităţi şi obiective: expoziţie de dinozauri şi animale exotice; acces la tobogane gonflabile; vizită la Zoo (canguri, cămilă, alpaca, struţi, ponei); vizită la Moara Fermecată din grădina cu lavandă; vizită la Muzeul Oului; vizită la Casa cu Reptile; expoziţie de papagali exotici; expoziţie militară; expoziţie de unelte ţărăneşti; pista Kinder Bowling; linghişpir (n.r. carusel); leagăn barcă.”, anunţă organizatorii pe pagina de Facebook „Arca lui Noe.”