Foto: Şcoala cu clasele I-IV se află pe un segment din DC84, care beneficiază de reţea de gaz
10 aprilie 2025 a fost data limită pentru depunerea ofertelor firmelor interesate de obţinerea unui contract pentru extinderea sistemului de distribuţie a gazelor naturale în comuna Ţiţeşti. Autoritatea contractantă a primit trei oferte din partea a două societăţi şi a unei asocieri de trei societăţi, care doresc să pună în practică investiţia în valoare de peste 6 milioane de lei. Condiţia care îi va departaja pe cei trei concurenţi este cel mai bun raport calitate – preţ. În prezent, locuitorii dispun de reţea de gaze naturale, operatorul de distribuţie a reţelei fiind compania Premier Energy. Intenţia administraţiei publice este de a extinde sistemul pe încă 20 de străzi, însemnând aproximativ 7.000 de metri de conductă, existând peste 300 de solicitări de racordare din partea proprietarilor de gospodării individuale.
Trei oferte pentru contractul de peste 6 milioane de lei
Autorul studiului de fezabilitate punctează în lucrarea sa oportunitatea extinderii sistemului de distribuţie a gazelor naturale la Ţiţeşti, justificată de cerinţele de dezvoltare şi modernizare a spaţiului rural. „O parte din teritoriu beneficiază de confortul şi practicitatea gazului natural, în timp ce restul locuitorilor, împreună cu instituţiile publice, obiectivele social-culturale şi agenţii economici, utilizează drept combustibili pentru încălzirea locuinţelor, prepararea apei calde menajere şi a hranei, combustibili solizi (lemne, cărbune), lichizi (păcură, motorină), gaze lichefiate din butelii şi energie electrică.”
„Extinderea reţelei de distribuţie a gazului natural în comuna Ţiţeşti – continuă proiectantul – ar deschide noi perspective de dezvoltare pentru locuitori, mediul de afaceri şi instituţiile publice. Această măsură ar reprezenta un pas important spre creşterea eficienţei energetice şi protecţia mediului, asigurând o sursă de energie mai sustenabilă şi accesibilă. Astfel, ar fi sprijinită dezvoltarea economică locală, reducând, totodată, impactul asupra mediului prin scăderea amprentei de carbon a comunităţii.”
Contractul având ca subiect serviciile de proiectare şi execuţie a lucrărilor la obiectivul „Extinderea sistemului de distribuţie a gazelor naturale în comuna Ţiţeşti” a fost scos la licitaţie la o valoare estimată la 6.172.530 lei. Startul procedurii de achiziţie s-a produs pe 16 martie 2025, prin publicarea în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice a anunţului privitor la depunerea ofertelor. Au dat curs invitaţiei: Master Gaz SRL (reprezentant Marian Emil Iancu), din Bragadiru, în calitate de ofertant unic; Rocip Instal SRL (reprezentant Marius Badea), din Piteşti, în calitate de ofertant unic; Asocierea formată din Aqua Termo Sanit SRL (reprezentant Elena Alecsei), din Curtea de Argeş, în calitate de lider, Gaz Vest Reţele SRL (reprezentant Ovidiu Marius Ilievici), din Arad, ofertant, şi Selca SA (reprezentant Andrei Cristian Hideg), din Piteşti, ofertant.
Zonele propuse pentru extinderea reţelei
Potrivit studiului de fezabilitate, extinderea reţelei de distribuţie a gazelor naturale nou înfiinţate, în comuna Ţiţeşti, va fi în lungime aproximativă de 6.947 metri, cu 304 racorduri, şi va fi amplasată astfel:
- Aleea Viitorului – 165 metri de conductă, 4 racorduri;
- Şipotului – 110 metri de conductă, 5 racorduri;
- Troiţei – 140 metri de conductă, 3 racorduri;
- Peste Vale – 240 metri de conductă, 4 racorduri;
- Mărgineanca – 800 metri de conductă, 17 racorduri;
- Dezvoltatorilor – 455 metri de conductă, 9 racorduri;
- Bradului – 380 metri de conductă, 3 racorduri;
- Zidarilor – 65 metri de conductă, 6 racorduri;
- Valea Albului – 140 metri de conductă, 11 racorduri;
- Capu Piscului – 368 metri de conductă, 20 racorduri;
- Valea Goleştilor – 950 metri de conductă, 71 racorduri;
- Gârlei – 200 metri de conductă, 8 racorduri;
- Grozavilor – 161 metri de conductă, 6 racorduri;
- Stejarului – 64 metri de conductă, 6 racorduri;
- Izvoarelor – 320 metri de conductă, 31 racorduri;
- DC 84 – 1.534 metri de conductă, 67 racorduri;
- Monumentului – 202 metri de conductă, 11 racorduri;
- Zbârciog – 240 metri de conductă, 9 racorduri;
- Obostea – 300 metri de conductă, 10 racorduri;
- Speranţei – 113 metri de conductă, 3 racorduri.
Reţeaua va alimenta cu gaze naturale prin cele 19 puncte de cuplare în conductele existente de presiune redusă. În afara celor 304 racorduri iniţiale, este luată în considerare posibilitatea racordării ulterioare la conducta de gaz. Conductele vor fi amplasate, pe cât posibil, la limita proprietăţilor.