O veste care le va produce bucurie pelerinilor care merg frecvent la Schitul „Sfântul Ierarh Modest” din satul Coteneşti, comuna Stoeneşti, priveşte continuarea lucrărilor de îmbunătăţire a accesului către aşezământul de cult. Se îmbunătăţeşte de aproape trei ani, de când comunitatea monahală a Muscelului a câştigat-o pe maica Anastasia, devenită stareţă a schitului amplasat într-o „poiană a Maicii Domnului”, la care se ajunge mai greu, în timpul ploilor, pe drumeagul cu 83 de curbe numărate de proiectantul lucrării de nivelare şi asigurare a scurgerii apelor, executată în 2024. În bugetul anului 2025 se regăsesc cei 900.000 lei necesari aşternerii covorului bituminos pe această cale care, înainte de stabilirea călugăriţei retrasă în Muscel după zece ani de viaţă monahală în Grecia, n-avea nicio şansă şi niciun rost de a o vedea asfaltată. Maica Anastasia a însufleţit cu prezenţa ei, cu ambiţia şi dorinţa de a face să înflorească un loc pustiu, încât primarul Paul Ion Marin n-a rămas imun de intenţiile de dezvoltare a zonei graţie unui turism ecumenic care se conturează datorită schimbărilor rapide produse la schit.
- Primarul Paul Marin: „Drumul este pregătit şi se păstrează mult mai bine dacă ar fi şi asfaltat”
Una dintre propunerile de lucrări susţinute din excedentul bugetului local o constituie „Îmbrăcăminte bituminoasă uşoară pe drumul local Băjan – Merii Doi, în satul Coteneşti”, căreia îi sunt alocaţi 900.000 lei. Investiţia a fost aprobată printr-o hotărâre a Consiliului Local din 22 noiembrie 2024, neexecutată pe durata anotimpului rece, mai cu seamă că a durat destul de mult, faţă de anii fără alegeri, până când administraţia publică locală s-a văzut cu bugetul local încropit.
Toamna trecută, cu ocazia unei rectificări a bugetului comunei, a fost posibilă modificarea programului de investiţii pe anul 2024, prin introducerea acestei lucrări de asfaltare cu suma precizată mai înainte. Celor care au vociferat la acel moment împotriva repartizării sumelor pentru asfaltarea propusă pe drumul Băjan – Merii Doi primarul Paul Ion Marin le-a explicat că, până să se repartizeze sumele, înaintase o solicitare către Instituţia Prefectului, pentru a primi banii pentru investiţie. „Se doreşte executarea acestei lucrări, deoarece terenul este pregătit, nu mai solicită costuri în plus, este o lucrare uşor de executat. Se va turna asfalt atât cât suma de bani primită ajunge, aproximativ până în punctul „Cruce”.”, au fost explicaţiile de la acel moment ale şefului Executivului.
„Degeaba există un punct turistic acolo dacă nu există un drum de acces, ne-a declarat, de curând, primarul Paul Ion Marin. Drumul de acces este, poate, cel mai important. Aţi văzut… comoditatea omului este destul de evidentă. Cu piciorul… mai puţin. Dar dacă urcă maşina până acolo este un lucru bun şi pelerinii sunt mult mai mulţi. Acest lucru este bine că l-am realizat, pentru că înainte nu se putea urca nici cu piciorul, darămite cu maşina! Dar s-a pus la punct drumul şi sperăm că, având înţelegere şi din partea Consiliului Local, şi din partea unor locuitori, şi din partea noastră, a Executivului, să găsim soluţia să îl asfaltăm. De ce vă spun că ar trebui asfaltat? În primul rând, pentru faptul că l-am pregătit acum cu scurgerea apelor pluviale şi este pietruit aşa cum trebuie, cu podeţe şi tot ce era nevoie. Se păstrează mult mai bine dacă ar fi şi asfaltat. Dacă rămâne neasfaltat, apele ploilor îl vor deteriora. Dar asfaltul îl protejează. Banii pentru această lucrare deja îi am în excedentul bugetar, sper să ne ajute Dumnezeu să putem să facem această lucrare, care este nu numai pentru interesul comunităţii din Stoeneşti, ci şi al pelerinilor care vin din toată ţara. Într-adevăr, a ajuns un punct turistic foarte important al zonei noastre. A început să fie cunoscut.”
Vă amintim că şi bugetul anului 2024 a conţinut o sumă consistentă pentru resursele unei comunităţi rurale. 587.500 lei a costat contractul lucrării de pietruire şi asigurarea scurgerii apelor pluviale pe drumul local Băjan – Izlaz Merii Doi, pe o lungime de 2.428,39 metri. În sarcina constructorului local Group Concif SRL a intrat execuţia de rigole din beton, parapete de siguranţă în zonele dificile ale traseului, iar pentru scurgerea apelor pluviale, transversal drumului local, opt podeţe tubulare.
Totodată, s-au prevăzut şi două platforme de încrucişare cu suprafaţa de 15 mp, respectiv 11mp, la km 0+227,50 şi km 0+393,20. Acolo unde lăţimea platformei drumului a permis, la curbe s-au prevăzut supralărgiri la interiorul curbei sau simetrice la interior şi exterior.
Urmează, în 2025, asfaltarea propusă, care va acoperi distanţa pe care sunt amplasate locuinţele cetăţenilor, cărora traficul crescut de când schitul a dobândit notorietate le produce disconfort din cauza prafului ridicat în perioadele călduroase de peste an.