16/03/2025

La Bughea de Jos, se toaletează copacii care afectează cablurile electrice şi traficul

În comuna Bughea de Jos, viceprimarul Bogdan Ionuţ Coman coordonează zilnic acţuni de toaletare a copacilor care pot crea probleme în diverse zone. Se taie în special crengile care ating cablurile electrice, care încurcă circulaţia sau care pot deveni periculoase pentru locuitori. De asemenea, sunt îndepărtaţi arbuştii şi mărăcinii care reduc vizibilitatea în trafic sau care produc zgârieturi maşinilor.

Iniţiativa a început anul trecut, iar viceprimarul spune că încă de la preluarea mandatului şi-a dorit să îmbunătăţească aspectul comunei. „Obiectivul meu a fost să igienizăm drumurile, să le aerisim, să se usuce, şi să nu mai atârne crengile pe domeniul public. În general, să se schimbe comuna şi să fie mai aerisită. Un pom fructifer poate să rămână, dar un mărăcine sau alţi arbuşti care încurcă vizibilitatea trebuiau eliminaţi.”, a punctat vicele.

Un alt motiv pentru care sunt tăiaţi copacii este siguranţa oamenilor. Viceprimarul a dat exemplul unui brad foarte înalt, aflat în curtea unui cetăţean, dar care avea crengile pe domeniul public. „Îi era teamă că o să se rupă şi o să cadă pe casele vecinilor. Bradul se afla la limita proprietăţii, tulpina era în curte, dar crengile erau pe domeniul public, iar cetăţeanul a fost de acord cu tăierea acestuia.”, a explicat viceprimarul Ionuţ Bogdan Coman.

La această activitate participă beneficiarii ajutorului de incluziune, care lucrează alături de angajaţii Primăriei. Sunt prezenţi pe teren 10-15 oameni care primesc acest ajutor, alături de un buldozerist, doi şoferi şi doi muncitori necalificaţi, care folosesc utilitara şi buldoexcavatorul Primăriei pentru a îndepărta crengile şi resturile vegetale.

Crengile rezultate sunt depozitate în funcţie de posibilităţi. O parte sunt folosite ca hrană pentru animale, iar restul sunt transportate la rampa de gunoi. „Şeful de la Financiar Urban ne-a ajutat şi ne-a primit cu crengile, dar sunt destul de scumpe. Se cântăresc şi nu putem duce prea multe, doar pe cele pe care nu le pot roade animalele, care nu se pot folosi ca nutreţ.”, a relatat vicele Ionuţ Bogdan Coman.

Intervenţiile sunt stabilite zilnic, pe baza problemelor identificate. „În funcţie de câţi oameni se prezintă în ziua respectivă, dacă sunt foarte mulţi, îi împărţim pe echipe, iar dacă sunt puţini merg eu cu o singură echipă şi îi supraveghez ca să nu avem incidente neplăcute.”, a mai spus vicele. Se intervine atât în zonele deja cunoscute, cât şi în locurile semnalate de cetăţeni. Se iau măsuri acolo unde crengile pot fi periculoase, mai ales acum, când sunt în desfăşurare lucrările pentru introducerea reţelei de canalizare şi este nevoie ca utilajele de mari dimensiuni să aibă acces liber.

Robert Adrian ŞTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!