Documentaţia pe care administraţia publică municipală a pregătit-o pentru depunerea în cadrul unui program de finanţare nerambursabilă necesară reabilitării fostului Cinematograf Balada oferă o valoare de peste 8 milioane de lei. Apelul de finanţare se închide pe 3 martie 2025, de aceea Executivul Primăriei a solicitat votul Consiliului Local în regim de urgenţă, convocând o şedinţă extraordinară pe 11 februarie 2025, pentru aprobarea D.A.L.I. – documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii. Înainte de termenul limită, Primăria trebuie să pregătească şi proiectul tehnic, pe care Consiliul Local să-l aprobe în acest răstimp.
- Propunerea proiectantului: un ecran suplimentar va fi montat în exterior pe clădirea cinematografului
Potrivit documentaţiei pregătite pentru şedinţa extraordinară din 11 februarie 2025, proiectul „Reabilitare Cinema Balada” propune păstrarea destinaţiei clădirii şi readucerea în traseul cultural din Câmpulung a cinematografului. Imobilul fostei săli de cinema beneficiază de o suprafaţă de teren de 565 mp, care nu este împrejmuită. Pe 28 martie 2023, aleşii au aprobat Protocolul de predare-primire a Cinematografului Balada (construcţie şi teren) din domeniul privat al statului şi administrarea R.A.D.E.F. „România Film” în domeniul public al Municipiului Câmpulung şi administrarea Consiliului Local. Pe 6 iulie 2023, au avut loc predarea şi preluarea efectivă a bunului, în prezenţa reprezentanţilor Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor.
„Clădirea Cinematografului Balada nu este utilizată, aflându-se într-o stare avansată de degradare. Aceasta a fost construită în jurul anului 1970 şi a avut destinaţie de cinema de la începutul edificării. Este necesară şi oportună realizarea lucrărilor de intervenţie asupra imobilului, respectiv implementarea soluţiilor tehnice optime de creştere a eficienţei energetice prin reabilitare/modernizare a elementelor de construcţie şi a sistemului de instalaţii.”, prevede materialul care argumentează adoptarea hotărârii de Consiliu privitoare la investiţia programată.
Primăria are, în acest moment, o documentaţie de autorizare a lucrărilor de intervenţii – D.A.L.I., întocmită de aceeaşi firmă care a efectuat studiile premergătoare procedurii de achiziţie pentru eficientizarea energetică a şcolilor, blocurilor şi unităţilor cu specific medical, Gama Project Investment SRL, din Bucureşti.
„În scopul reabilitării cinematografului, prin D.A.L.I., proiectantul recomandă:
- -Consolidarea clădirii cinematografului conform expertizei tehnice;
- -Reabilitarea energetică a clădirii prin refacerea hidroizolaţiilor şi termoizolarea acesteia la nivelul faţadei şi a învelitorii, precum şi prin implementarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile de energie;
- -Recompartimentarea interioară pentru acomodarea funcţiunilor necesare în prezent pentru cea de cinematograf;
- -Amenajarea unui spaţiu de expoziţie pentru potenţialul turistic al municipiului Câmpulung;
- -Reconfigurarea rândurilor şi amplasarea scaunelor pentru spectatori în vederea respectării normativelor în vigoare;
- -Reconfigurarea spaţiului dedicat scenei;
- -Asigurarea accesului şi utilizării spaţiului de către persoane cu dizabilităţi;
- -Refacerea tuturor instalaţiilor conform normativelor în vigoare;
- -Refacerea finisajelor interioare;
- -Înlocuirea tâmplăriei interioare şi exterioare;
- -Refacerea copertinelor de acces în clădire;
- -Propunerea unor noi copertine în zona de evacuare;
- -Refacerea trotuarului de gardă;
- -Refacerea scărilor şi trotuarelor publice de acces în proximitatea cinematografului;
- -Amplasarea unui ecran suplimentar exterior pe clădirea cinematografului, având vizibilitate din spaţiul dedicat proiectului „Amenajare Domeniu Public în Zona Cinema Balada”.
Potrivit estimării proiectantului, valoarea totală a investiţiei se cifrează la 8.084.156,50 lei, din care construcţii plus montaj 4.117.400 lei.
Pe lângă redarea funcţiunii culturale, unul dintre obiectivele proiectului îl constituie încadrarea clădirii într-o clasă de eficienţă energetică superioară, din G, în prezent, în B după reabilitare. Durata estimată de execuţie a lucrării este de 24 de luni.