8 C
Campulung Muscel
28/03/2025

La Berevoeşti va fi realizat cu fonduri nerambursabile cel mai mare parc fotovoltaic din Muscel

Tinde către serial relatarea noastră despre parcurile fotovoltaice pregătite, la nivel de studii, avize şi aprobări, de mai mulţi primari musceleni interesaţi să facă economii la facturile plătite pentru consumul de curent electric. Din păcate, nu la fel de prevăzător este Câmpulungul, unde nu sunt intenţii de o investiţie menită să reducă cheltuiala cu energia electrică pe care o consumă Primăria şi instituţiile de subordine. După Albeştii de Muscel, Cetăţeni, Poienarii de Muscel, Mihăeşti, a venit rândul Berevoeştiului să fie subiect al unui articol despre un proiect pentru implementarea căruia derulează formalităţile cuvenite la Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş. Prin comparaţie cu obiectivele din comunele muscelene enumerate, planurile de la Berevoeşti sunt ceva mai ample, după cum o arată şi valoarea investiţiei de peste 500.000 de euro. Autorităţile locale şi-au propus să construiască aici cel mai mare parc fotovoltaic din Muscel – cel puţin, raportat la intenţiile prezentului, demarate ca procedură birocratică în alte părţi din Muscel -, cu susţinere financiară din fonduri nerambursabile.

  • Centrala, care va fi pusă în funcţiune în 2025, va fi operaţională pentru 30 de ani  

521.000 euro este valoarea investiţiei estimate a fi realizate în şase luni după încheierea tuturor etapelor premergătoare. Potrivit memoriului de prezentare, întocmit de firma RomTerra Energy SRL, din Bucureşti, pentru Primăria Berevoeşti, memoriu depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş, „proiectul are ca scop construirea unei centrale fotovoltaice, prin care se va valorifica potenţialul solar al judeţului Argeş, cu consecinţe benefice asupra mediului, prin înlocuirea energiei electrice produse în instalaţii termoenergetice cu energie electrică produsă din surse regenerabile.”

Parcul fotovoltaic va fi dezvoltat pe o suprafaţă de 185.068 mp, pe care se vor monta 720 de panouri fotovoltaice, cu o putere de 550W. Energia produsă de acestea va fi preluată de 8 invertoare cu o putere de 50 KW. „Panourile fotovoltaice vor fi montate pe o structură metalică modulară, realizată din otel zincat. Profilele folosite corespund normelor, având o rezistenţă ridicată la factorii externi de coroziune. Structura va fi fundată prin batere în pământ până la o cotă de maxim 1,5 m. Spaţiile dintre panouri se vor însămânţa cu iarbă.”, prevede documentaţia.

Centrala este programată să fie pusă în funcţiune în anul 2025 şi va fi operaţională pentru 30 ani. „Lucrările de şantier pentru montarea panourilor şi efectuarea lucrărilor de conectare la reţea vor fi realizate de-a lungul anului 2025. Centrala fotovoltaică va fi racordată la reţeaua electrică de transport, prin secţionarea unui circuit al LEA 0.4 k.”, redăm din memoriul de prezentare.

Demersul propus de administraţia publică de la Berevoeşti este justificat de faptul că „producţia de energie electrică prin conversie fotovoltaică a energiei solare nu provoacă emisii de substanţe poluante în atmosferă şi fiecare kWh produs prin sursă fotovoltaică permite evitarea răspândirii în atmosferă a 0,3-0,5 kg de CO2 (gaz responsabil pentru efectul de seră), rezultate din producerea unui kWh prin metoda tradiţională termoelectrică. Energia fotovoltaică este una dintre principalele surse de energie regenerabilă, fiind valorificată pe scară largă în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană.”

Autorul studiului a realizat şi o analiză a mai multor „furnizori de echipamente pentru panourile folosite la montarea centralei fotovoltaice (precum Longi Solar, Canadian Solar), precum şi furnizori de invertoare. Fiecare dintre furnizori a oferit tehnologii diferite în privinţa panourilor fotovoltaice. Am realizat analize cost-beneficiu (analizând criterii precum eficienţa de captare, producţia, suprafaţa panourilor, greutatea panourilor, uşurinţa în întreţinere, costuri, raportul preţ – performanţă, uşurinţa în instalare, experienţa producătorului, disponibilitatea pentru livrare în cursul anului 2024) asupra mai multor tipuri de panouri fotovoltaice produse de diverşi producători de echipamente. În urma acestor analize, am concluzionat că panourile monocristaline produse de compania Canadian Solar sunt potrivite pentru montarea în cadrul centralei cu o capacitate instalată de 0,396 MW, deoarece au cel mai mare nivel de eficienţă, de aproximativ 21%, necesită mai puţin spaţiu, în comparaţie cu alte panouri, datorită eficienţei ridicate, au o performanţă ridicată chiar şi în momentele cu nivel scăzut de lumina soarelui, durată de viaţă de 30 de ani şi garanţie extinsă de la producător, nu necesită curăţarea cu apă sau aditivi chimici.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!