1.9 C
Campulung Muscel
25/01/2025

Realizarea protecţiei radiologice a cabinetului stomatologic, motivul prelungirii în 2025 a investiţiei la centrul medico-social de la Pescăreasa

Retras de viceprimarul Alin Vlădău, ca iniţiator, din dezbaterea aleşilor de luna trecută, proiectul centrului medico-social de la Pescăreasa a revenit pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare programată luni, 16 decembrie 2024. La fel ca lucrările la infrastructura rutieră de pe străzile Valea Bărbuşii, Leculeşti şi Pârşenilor şi investiţia de reabilitare a Şcolii Grădişte, care nu pot fi încheiate în acest an, şi centrul medico-social ridicat în vecinătatea Liceului Tehnologic Auto are nevoie de un răgaz suplimentar pentru a fi dus la sfârşit. Cu siguranţă, nu de un an, atât cât a fost întinsă „plasa de siguranţă” luată de Executiv, care a profitat de permisiunea unei instrucţiuni a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene de a prelungi durata proiectelor nefinalizate până la 31 decembrie 2024. „Extensia” iniţială peste termenul de 31 decembrie 2023, care n-a fost să fie cel final, a constat într-un an în plus. Însă nici acest supliment temporal, până la 31 decembrie 2024, n-a fost suficient, prin urmare, centrul de la Pescăreasa intră în alte „prelungiri”, însoţite de cheltuiala asumată de municipalitate pentru realizarea protecţiei radiologice a cabinetului stomatologic în incinta centrului medico-social.

  • Cronologia unei investiţii ale cărei formalităţi au debutat în urmă cu trei ani

Apelăm la istoricul acestui proiect pentru ca cititorii să-şi facă o idee cam cât durează implementarea unei investiţii cu fonduri europene.

9 ianuarie 2022: A fost adoptată hotărârea Consiliului Local prin care s-au aprobarea valoarea totală de 1.280.911,32 lei şi valoarea contribuţiei proprii a municipalităţii de 64.527,32 lei, reprezentând cofinanţarea obligatorie.

10 octombrie 2022: S-a semnat contractul de finanţare între parteneriatul dintre U.A.T. Municipiul Câmpulung şi Direcţia de Asistenţă Socială Câmpulung, în calitate de beneficiar, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, cu rol de Autoritate de Management, şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, ca Organism Intermediar, pentru acordarea finanţării nerambursabile necesare implementării proiectului.

30 mai 2023: S-a aprobat ajustarea preţurilor în cadrul devizului general: valoarea totală a proiectului – 1.872.388,14 lei, din care 1.868.491,56 lei, valoarea totală eligibilă; cofinanţarea eligibilă a Municipiului Câmpulung de 2% din valoarea totală eligibilă a proiectului, în sumă de 37.369,83 lei; contribuţia proprie a Municipiului Câmpulung de 3.896,58 lei, reprezentând cheltuieli neeligibile.

21 noiembrie 2023: Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia i s-a transmis solicitarea de verificare a proiectului tehnic, potrivit căruia valoarea a scăzut la 1.847.989,55 lei.

4 decembrie 2023: Agenţia a comunicat Primăriei că proiectul tehnic este elaborat în conformitate cu prevederile legale.

10 decembrie 2023: Consiliul Local a aprobat actualizarea devizului general la valoarea de 1.847.989,55 lei, din care construcţii + montaj, 1.619.811,82 lei, şi continuarea lucrărilor până la 31 decembrie 2024, cu asigurarea integrală din bugetul local a cheltuielilor necesare finalizării investiţiei, estimate la 1.027.293,66 lei.

19 decembrie 2023: Autorităţile au solicitat ADR Sud Muntenia prelungirea duratei de implementare cu opt luni, până la 31 august 2024.

27 decembrie 2023: Agenţia a confirmat încadrarea solicitării Câmpulung în dispoziţiile Instrucţiunii Autorităţii de Management a POR din 31 octombrie 2023, potrivit căreia proiectele nefinalizate se prelungeau până la 31 decembrie 2024.

6 august 2024: Administraţia câmpulungeană a cerut o nouă prelungire cu încă patru luni, până la 31 decembrie 2024.

26 august 2024: ADR Sud Muntenia a acceptat solicitarea municipalităţii.

14 noiembrie 2024: S-a efectuat recepţia finală la încheierea lucrărilor.

  • Realizarea protecţiei radiologice a cabinetului stomatologic nu a fost prevăzută iniţial în proiectul tehnic

Aşadar, spre deosebire de celelalte două investiţii, în acest caz, există un proces verbal de recepţie, însă, cu toate acestea, investiţia nu poate fi declarată finalizată oficial din următorul motiv. „Pentru ca centrul medico-social să fie declarat funcţional, este necesară realizarea protecţiei radiologice a cabinetului stomatologic, activitate care nu a fost prevăzută iniţial în proiectul tehnic, precum şi înlocuirea uşii simple, propuse a se monta prin proiect, cu o uşă de protecţie ce corespunde cerinţelor tehnice. Fără punerea lor în operă, activitatea centrului nu poate fi autorizată nici de Direcţia de Sănătate Publică şi nici de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare. În acest scop, s-a transmis către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia adresa nr.(…) din 15 mai 2024, prin care s-a solicitat un punct de vedere cu privire la adaptarea proiectului tehnic, astfel încât cabinetul medical care urmează a fi amenajat în cadrul centrului să devină funcţional. Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia răspunde solicitării noastre (…), recomandând elaborarea unei dispoziţii de şantier, prin care se va întocmi o notă de renunţare la uşa simplă prevăzută în documentaţia tehnică, precum şi realizarea unui proiect tehnic separat pentru peretele de protecţie şi montarea uşii speciale cu protecţie la radiaţii.”, redăm din documentaţia care explică motivele prelungirii investiţiei în 2025.

Acest lucru a fost posibil datorită unei noi Instrucţiuni a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, din 18 septembrie 2024, care a modificat termenele menţionate în cuprinsul precedentei Instrucţiuni, cea din toamna anului 2023, potrivit căreia termenul maxim până la care beneficiarii proiectelor finanţate în cadrul POR 2014-2020 încadrate în categoria NEFINALIZATE pot solicita prelungirea duratei de implementare până la 31 decembrie 2025.

„Pentru centrul medico-social amânăm o cheltuială pe care putem să n-o facem în acest an. A trebuit să finalizăm proiectul exact aşa cum a fost scris în cererea de finanţare, iar acolo nu se prevedea o cameră cu pereţi de plumb pentru un cabinet radiologic. Însă, prin complementaritate, în momentul în care am elaborat cererea de finanţare din POCU, noi am menţionat că în cadrul acestei construcţii va funcţiona un cabinet radiologic. Pentru a putea face cabinetul fără a interveni asupra proiectului aşa cum a fost el aprobat la ADR, prima dată a trebuit să finalizăm, să facem recepţia şi, ulterior, să putem să facem cabinetul radiologic. Acesta este motivul, am aşteptat finalizarea.”, a explicat administratorul public Ioana Marcu de ce este nevoie să se continue această investiţie şi pe parcursul anului 2025.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!