Cătălin Mihai Manta lasă impresia că se numără printre primarii imuni la infecţia cu COVID-19, judecând după cele „zero” comenzi lansate pe site-ul destinat achiziţiilor publice. La Albeştii de Muscel, prin SICAP, nu s-a cumpărat nicio mască, niciun bidon de dezinfectant, niciunul de hipoclorit, nemaivorbind de dezinfecţie profesionistă, cu firmă! Dar, pesemne, Primăria o fi beneficiat de materiale de protecţie prin donaţii sau sponsorizări, scutind de o cheltuială bugetul local, care era obligat, prin ordonanţe militare, să susţină costurile măsurilor de siguranţă a populaţiei, în vreme de pandemie.
În schimb, primarul priveşte încrezător la viitorul apropiat, când echipele uneia dintre firmele familiei Răuţoiu vor reveni la Albeştii de Muscel, pentru a onora alte două contracte de asfaltare prinse în această localitate. Ambele lucrări i-au fost încredinţate direct societăţii Conteh Barengott, înregistrată cu sediul social în Târgovişte, pe 14 mai, având valori apropiate. Cea mai scumpă este investiţia de reabilitare a uliţei Calea Târgului, cu o lungime de aproximativ 350 metri liniari, care cuprinde proiectare şi execuţia îmbrăcămintei asfaltice. Mai exact, sarcinile impuse executantului de autoritatea contractantă constau în: 1.Servicii de proiectare – Proiect Tehnic, Detalii de Execuţie, Caiete de Sarcini şi asistenţa tehnică pe parcursul execuţiei lucrărilor; 2.Execuţia lucrărilor pentru îmbrăcămintea asfaltică a drumului, astfel: balast – 15 cm; piatră spartă – 12 cm; strat BAPC16 (beton asfaltic cu pietriş concasat) – 7 cm; 3.Execuţia lucrărilor la şanţ de pământ (o singură parte); 4.Execuţia unui podeţ tubular. Nu sunt incluse lucrări pentru accese la proprietăţi sau platforme de beton.”
Acestea sunt cerinţele autorităţilor locale de la una dintre firmele familiei de asfaltatori, care au mai avut lucrări la Albeştii de Muscel, printr-un alt SRL, cerinţe a căror punere în practică, pe uliţa Calea Târgului, presupune o cheltuială în valoare de 183.747,90 lei. În aceeaşi zi, Conteh Barengott a obţinut, la Albeştii de Muscel, prin încredinţare directă, alt contract, de valoare comparabilă, 155.509,20 lei. Obiectul său îl reprezintă proiectarea şi execuţia modernizării uliţei Ene Ion, cu o lungime de aproape 300 metri liniari. Cerinţele de la firma lui Răuţoiu sunt aceleaşi expuse la precedenta lucrare, cu menţiunea că lucrările de amenajare a şanţurilor de pământ se realizează pe ambele părţi, dar constructorului nu i se impune să facă şi podeţul tubular.
Nu sunt angajamente consistente financiar, pentru Conteh Barengott, pe care la Câmpulung o aşteaptă un contract de peste 7,5 milioane de lei, la cât a ajuns, de la 6,5 milioane lei, lucrarea de amenajare a Bulevardului „Pardon”, neîncepută nici în anul în care, teoretic, trebuia să treacă de jumătate. Mult mai bine câştigă Conteh Barengott la Stoeneşti, unde primarul Paul Marin a dat-o câştigătoarea unei lucrări în infrastructura de alimentare cu apă şi de canalizare a localităţii, în valoare de peste 8 milioane de lei. Pe lângă aceste cifre ameţitoare, cei 339.257,10 lei, cât totalizează cele două contracte de la Albeştii de Muscel, par “firimituri”. Dar atâta vreme cât sunt de luat, nu de dat, sunt bine primiţi. Mai ales pe o asemenea criză. Magda BĂNCESCU