Sâmbătă seara, credincioşii din Câmpulung şi din împrejurimi s-au adunat în număr mare la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Vişoi, unde a avut loc primul concert de colinde susţinut de Corala Preoţilor din Protoieria Câmpulung. Evenimentul, devenit o tradiţie anuală, a marcat debutul seriei de spectacole de colinde organizate în perioada premergătoare sărbătoririi Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos.
„Crăciunul nu-i despre un Moş, ce în Ajun soseşte, e sărbătoarea lui Hristos, ce-n lume poposeşte. Crăciunul nu-i doar „a primi” în mâini sau buzunare, e din puţin „a dărui” şi celui ce nu are. Crăciunul nu-i despre bogaţi sau cât li-i bogăţia, e despre dragostea-ntre fraţi şi Sfântă omenia. Crăciunu-s magii şi păstorii, este Maica Preacurată, e vestea ce colindătorii o duc din poartă-n poartă. Crăciunu-i una din minuni, ce Domnul o săvârşeşte cu scopul de a fi mai buni şi în semn că Ne iubeşte. Crăciunu-i darul preţios trimis de Dumnezeu: Hristos.” Preacucernici părinţi, fraţi, iubiţi credincioşi, suntem onoraţi să vă avem invitaţi în această seară, în Sfânta noastră Biserică, pe dumneavoastră, cei care v-aţi rupt din puţinul timp liber preţios pe care îl aveţi şi aţi venit să asistaţi la acest concert de colinde. Suntem la fel onoraţi să avem oaspeţi în Sfânta Biserică din Vişoi pe membrii Coralei Preoţilor din Protoieria Câmpulung. Se apropie, cu paşi repezi, marea sărbătoare a Naşterii Mântuitorului Hristos, iar colindele sunt vestitoarele acesteia. Ele ne introduc în atmosfera de sărbătoare an de an. Colindele fac parte din tradiţia poporului nostru şi numai. Prin păstrarea tradiţiilor româneşti, a credinţei, a nădejdii şi a dragostei, a unităţii noastre, vom putea trece peste veacuri ca popor, fără să ne pierdem identitatea, şi ne va ajuta să trecem peste orice fel de încercare şi peste vremurile tulburi pe care le trăim. Colindul este o nepreţuită zestre spirituală pe care o moştenim din moş-strămoşi, iar colindătorii le cântă cu încredinţarea că sunt solii unei lumi mai bune, cu binecuvântarea Domnului, care a venit printre noi să se nască şi să crească, să ne mântuiască! Colindele ne înalţă sufletele şi ne apropie unii de alţii. Ne fac mai buni, ne fac mai credincioşi şi mai iertători. Mulţumim, încă o dată, tuturor celor care au făcut posibil acest concert de colinde şi cu speranţa că el se va desfăşura în fiecare an!”, au fost cuvintele de bun-venit rostite, la începutul concertului, de către preotul Andrei Ganea, gazdă a concertului de colinde.
- Alesia Gabriela Nistoroiu, elevă în clasa a V-a, a deschis seara cu două colinde deosebite
Evenimentul a debutat cu interpretarea a două colinde deosebite, de către Alesia Gabriela Nistoroiu, elevă în clasa a V-a la Şcoala Gimnazială „Nanu Muscel”. Cu o voce sensibilă, aceasta a cântat „Deschide uşa, creştine” şi „Galbenă gutuie”, fiind admirată de către publicul numeros. Corala Protoieriei Câmpulung a continuat spectacolul, prezentând în prima parte un repertoriu variat, care a inclus colinde cunoscute, precum „Deschide uşa, creştine”, „Moş Crăciun”, „Sus la vârful muntelui”, „O, ce veste minunată!” şi „Primeneşte-ţi, gazdă, casa”. Glasurile armonioase ale preoţilor musceleni au răsunat între zidurile bisericii, creând o atmosferă încărcată de o puternică emoţie şi de bucurie duhovnicească.
- Preotul Cătălin Florea: „Sunt sărbători de mare bucurie, care ne fac să fim mai buni, mai apropiaţi unul de altul. Să alungăm dezbinarea care încearcă să ne destrame!”
„Onorat auditoriu, teologia Sfintei Biserici a subliniat dintotdeauna misiunea creştinului de a fi apostol pentru cei din jur. Mesajul Evangheliei a cuprins întreaga lume, tocmai prin faptul că cei din biserică au ştiut să vorbească şi să vestească bucuria pe care a adus-o întruparea Mântuitorului nostru, Iisus Hristos. Colindele româneşti sunt păstrate, gustate şi apreciate pentru valoarea lor teologică. Ele sunt înmiresmate de parfumul cel mai ales al evlaviei noastre creştineşti, fiind o transpunere în forma populară, cântată, a credinţei noastre ortodoxe. Colindele le prezintă ascultătorilor dogma ortodoxă, înveşmântată în straiul idilic al versului popular al colindei. Vă dorim să-l primiţi cu pace şi bucurie pe Hristos Domnul, în sufletele dumneavoastră, şi să-i mulţumiţi pentru toate binefacerile primite în acest an!”, a transmis preotul Silviu Călinescu, de la Parohia Schei. După cuvintele de suflet adresate de acesta, spectacolul a continuat cu partea finală, în care au fost interpretate alte colinde tradiţionale, printre care „În vârful a nouă meri”, „Sus, la Poarta Raiului”, „Azi e miercuri, mâine-i joi”, „Mare minune”, „Iisus, bine-ai venit!” şi „Trei crai de la Răsărit”.
La final, preotul paroh Cătălin Florea le-a adresat credincioşilor următorul mesaj, cu speranţa că au înţeles semnificaţia colindelor şi că au apreciat vocile inconfundabile ale preoţilor musceleni: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire! Aşa au răsunat glasurile îngerilor la ieslea din Betleem, când pruncul Hristos s-a născut, pentru că Dumnezeu s-a înomenit ca omul să se dumnezeiască! Omul trebuia să fie repus în treapta în care s-a aflat înainte de căderea în păcat a protopărinţilor noştri, Adam şi Eva. Prin venirea Mântuitorului pe pământ, în ieslea cea sărăcăcioasă, ne-a adus nouă starea de la început. Să avem în ieslea inimilor noastre bucurie, pace, sănătate, să ne bucurăm de aceste frumoase sărbători, pentru că sunt sărbători de mare bucurie, sunt sărbători care tresaltă sufletul nostru, ne fac să fim mai buni, mai apropiaţi unul de altul, să încercăm să alungăm dezbinarea care încearcă să ne destrame. Să încercăm, dragii noştri, să ţinem de tradiţiile noastre, de predaniile pe care ni le-au transmis moşii şi strămoşii noştri. Atâta timp cât vom ţine de tradiţii, atât vom fi noi, ca naţie şi neam! Cuvintele sunt de prisos pe lângă glasurile ce au răsunat în această Sfântă Biserică, în această seară a Sfintei Muceniţe Filofteia. Iată cât de mult îl iubim pe Dumenzeu, că Sfânta Filofteia l-a iubit mult pe Dumnezeu, filos şi teos, iubitoare de Dumnezeu! Aşa aţi dat şi dumneavoastră dovadă, că l-aţi iubit pe Dumnezeu, pe pruncul Hristos, şi aţi venit să fiţi împreună cu noi, bucuroşi de acest program de colinde! Vă mulţumim că v-aţi răpit din timpul dumneavoastră pentru a fi împreună cu noi, mulţumim colegilor noştri care, într-o perioadă deloc uşoară, şi nu numai că au încercat, dar reuşim şi reuşesc să ţinem de aceste obiceiuri frumoase pentru care, de câţiva ani – suntem în al unsprezecelea an -, ne întâlnim pentru acest frumos program de colinde. Să ne bucurăm aşa cum ne bucuram când eram copii, “Să ştim să fim voioşi!”, spunea un părinte drag, care a plecat dintre noi. Să fim voioşi! La mulţi ani!”.
Concertele de colinde organizate de Protoieria Câmpulung vor continua şi în săptămânile următoare, aducând în alte biserici ale zonei bucuria Naşterii Domnului. Credincioşii sunt aşteptaţi să ia parte la aceste momente deosebite, pentru a redescoperi frumuseţea tradiţiilor şi a se apropia mai mult de spiritul Crăciunului.
Robert Adrian ŞTEFAN