Revista „Născut pentru sport” şi-a făcut debutul şi în judeţul Argeş. Evenimentul de lansare a avut loc la Teatrul „Alexandru Davila” din Piteşti, unde au fost prezenţi atât sportivi de performanţă din judeţ, cât şi publicul pasionat de sport. Printre sportivii invitaţi s-au numărat şi muscelenii Ionuţ Butoi, Raluca Enache, Adrian Mihăilă, Anton Arghira şi Mircea Fulger, care au apărut în primul număr al revistei. De asemenea, câte o pagină în revistă le-a fost acordată și sportivilor Mihai Tentea, Mihai Păcioianu, George Iordache și Costel Ghinescu, antrenați de profesorul Iulian Păcioianu, precum și lui Armando Jesus Bănicioiu, antrenat de profesoara Daniela Păcioianu, de la Liceul cu Program Sportiv, iar ca antrenor de excepție a fost menționată și profesoara Doina Rusu.
- Mesajul amprentat al sportivilor de renume din România: „Să fie juniorii cu o palmă mai sus ca noi!”
Asociaţia „Junior Sport” a fost înfiinţată în urmă cu 13 ani de către Beatrice Mercado, care este şi editorul revistei. Din dorinţa de a susţine şi promova educaţia sportivă în rândul copiilor şi tinerilor, Beatrice Mercado a lansat proiectul naţional „Junior Sport”, care, din 2019, a devenit „Născut pentru Sport”. Prin acest proiect, asociaţia şi-a propus să îndrepte atenţia tinerilor spre sport, să le insufle valori precum perseverenţa, fairplay-ul şi spiritul de echipă şi să le ofere ocazia de a admira sportivii de succes. De la început, proiectul a fost susţinut de mari nume ale sportului românesc, precum Cristian Gaţu, Carmen Tocală, Carmen Bunaciu, Andreea Răducan, Gabriela Szabo, Octavian Belu, Ivan Patzaichin. Aceştia au contribuit la lansarea proiectului, lăsând simbolic amprentele palmelor acestora în vopsea roşie pe o foaie de hârtie. În timp ce îşi amprentau palma, au rostit mesajul: „Să fie juniorii cu o palmă mai sus ca noi! Susţin proiectul „Junior sport”! Trimiteţi copiii la sport!”. Gestul simbolic a reprezentat sprijinul necondiţionat pentru tinerii sportivi şi pentru valorile educaţionale promovate de proiect.
După doar un an de la înfiinţarea asociaţiei a apărut primul număr al revistei „Junior Sport”. Până în 2019, publicaţia a păstrat acest nume, devenind mai apoi „Născut pentru Sport”. De-a lungul timpului, lansările revistei au fost organizate în teatre, transformând aceste spaţii culturale în locuri unde sportul şi valorile sale sunt aplaudate la scenă deschisă, prin care se promovează mesajul: „Determinăm copiii să facă sport, îi valorizăm, îi promovăm, dar promovăm şi marile modele de succes în sport, ca modele de reuşită în viaţă!”, iar proiectul este considerat a fi cel mai complex din România de educaţie şi cultură sportivă pentru copii. „În cei 13 ani de activitate şi 12 de când am creat revista, am avut un vis şi mi-am dedicat tot timpul, energia şi puterea de muncă pentru acest vis. Sunt fericită pentru că, după realizarea în mai multe numere a ediţiei naţionale a revistei, am reuşit să realizăm, în paralel, ediţii judeţene ale revistei, iar marea bucurie pe care o am este că proiectul nostru a descins, din acest an, şi în judeţul Argeş.”, a relatat Beatrice Mercado.
- 3.000 de reviste vor fi distribuite pentru copiii din clasele I-VIII
Revista „Născut pentru Sport Argeș” este parte a primei ediții a Caravanei Educației în județul Argeș, o inițiativă de amploare menită să aducă sportul și educația fizică în atenția tinerilor. Proiectul, lansat în cadrul programului național „Născut pentru Sport” și inițiat de Asociația „Junior Sport”, beneficiază de susținerea Ministerului Educației, partener național încă din 2015. La nivel local, Caravana Educației a primit sprijinul Consiliului Județean Argeș, care a cofinanțat proiectul, și al Inspectoratului Județean Argeș, în calitate de partener oficial.
Prima ediție a Caravanei Educației în județul Argeș presupune atât editarea și tipărirea primului număr al revistei „Născut pentru Sport Argeș”, cât și distribuția acesteia în școlile din județ. În perioada 13-22 noiembrie 2024, 3.000 de exemplare vor ajunge în mâinile elevilor din clasele I-VIII, distribuția fiind realizată de marii sportivi, antrenori și manageri ai sportului argeșean. Acești promotori ai sportului local, prezenți în paginile revistei, vor participa la nouă ediții ale acțiunii „Azi sunt proful tău de sport”, prin care vor interacționa direct cu elevii, oferindu-le lecții de educație fizică și împărtășindu-le din experiența lor sportivă. Din cele 3.000 de exemplare ale revistei „Născut pentru Sport Argeș”, 1.000 au fost realizate cu sprijinul Consiliului Județean Argeș, partener principal al proiectului. Restul de 2.000 de exemplare au fost tipărite grație contribuțiilor oferite de sponsori și parteneri locali importanți, printre care Fundația „Conservation Carpathia”, Federația Română de Automobilism Sportiv, compania de echipament sportiv Macron și Hotel Star din Bascov, care au fost sponsorii principali ai proiectului. De asemenea, la proiect au contribuit și cluburi sportive precum FC Argeș, CS Unirea Bascov, ACS Costești, Clubul Sportiv Universitar Pitești, ACS Young Boys Topoloveni, Centrul Sportiv Ceramus Câmpulung Muscel și CS „Titanii 2023”. Alături de aceștia, s-au alăturat și susținători precum AJF Argeș, CSM Pitești, CS Muscel, ACS „Zimbrii” Lerești, ACS „Campionii” Lerești-Karate club, Școala Gimnazială „Virgil Calotescu” din Bascov și Muzeul Județean Argeș. „Am dedicat un număr mare paginilor revistei despre istoria sportivilor din judeţ, cu amendamentul că nu v-am putut cuprinde pe toţi, toate legendele, dar am venit să rămânem la voi, în judeţ, şi urmează şi alte numere şi, în mod sigur, toată lumea care a lăsat o dâră frumoasă în acest judeţ, în sport, îşi va găsi locul în revista noastră.”, a adăugat Beatrice Mercado.
- Istoria sportivilor, prezentată pe larg în revistă
Revista prezintă istoria sportivilor de renume, care au practicat diverse sporturi, precum box, lupte, atletism, baschet, volei, tir cu arcul, şi multe altele, la un nivel înalt. Cu toate acestea, în primul număr al revistei este prezentată doar o parte a sportivilor, din cauza faptului că există foarte mulţi, dar care vor apărea, cu siguranţă, în următoarele ediţii.
Tot în revistă este prezentată şi o istorie a Liceului cu Program Sportiv din Câmpulung. În anul 1970, purta denumirea de Liceul Central Experimental de Atletism. Despre eficienţa acestuia vorbesc de la sine cifrele: 7 participanţi la Jocurile Olimpice, 8 medalii şi 35 de participanţi la Campionatele Mondiale şi Europene de Seniori şi Juniori, 5 medalii şi peste 40 de participanţi la Zilele Olimpice ale Tineretului European, 65 de campioni balcanici şi peste 100 de medaliaţi, 1927 de medalii obţinute la Campionatele Naţionale, dintre care 598 de aur. Peste 200 de atleţi în echipele şi loturile naţionale, peste 102 recorduri ale României la copii şi juniori. Titlu de „Maestru al Sportului” a fost obţinut de 44 de absolvenţi ai acestui liceu, iar 23 de absolvenţi sunt prezenţi în clasamentul celor mai buni atleţi ai României din toate timpurile.
Primul număr al revistei cuprinde istoria sportivilor precum Ionuţ Butoi, Raluca Enache, Anton Arghira, Mircea Fulger, Adrian Mihăilă, Mihai Tentea, Mihai Păcioianu, George Iordache, Costel Ghinescu, Armando Jesus Bănicioiu, Iulian Păcioianu, Daniela Păcioianu, Doina Rusu, toţi musceleni, alături de Nicolae Dobrin, Dănuţ Dumitru Coman, Nicolae Dică, JeanVlădoiu, Adrian Neaga, Robert Gliţă, Petra Iacob Mihalache, Olimpia Cataramă, Carol Corbu, Marian Oprea, Ion Dulică, Mircea Simon, Doina Anton Spânu, Marian Popescu.
La eveniment a fost prezent şi primarul comunei Lereşti, Marian Toader, care a ajutat la dezvoltarea sportului în comună. „Noi, ca edili, suntem datori şi cred că la Lereşti am muncit să realizăm un cadru necesar pentru desfăşurarea în condiţii optime a disciplinelor sportive. Vă mulţumesc pentru onoarea de a fi pe scenă şi vă urez tuturor sănătate şi numai bine!”, a transmis acesta.
Fiecare sportiv, a cărui poveste a fost relatată în primul număr al revistei „Născut pentru Sport Argeş”, a fost prezent în cadrul evenimentului, primind din partea organizatorilor câte un exemplar al publicaţiei. Iată care au fost sportivii cu care Muscelul se mândreşte:
Ionuţ Butoi, Campion Invinctus Games: „Este o onoare pentru mine să fiu în această revistă, alături de mari campioni. Eu încă nu am făcut atât de mult sport de performanţă. Într-adevăr, am făcut, dar la limită, pentru că am început destul de târziu. M-am apucat de sport la vârsta de 36 de ani, dar am continuat, chiar la acea vârstă, să încerc să fac performanţă. Sper să ajung şi eu la Olimpiadă, mă antrenez în continuare. Vreau să mulţumesc domnului preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş pentru sprijinul acordat de fiecare dată când am avut nevoie. Într-adevăr, cel mai important lucru este faptul că trebuie să implementăm copiilor ideea de a face sport. Întotdeauna am făcut lucrul acesta şi o voi face şi în viitor, pentru că deja sunt antrenor, urmează să fiu la un club titrat. Din păcate, nu în Argeş, pentru că sportul pe care îl practic–tir cu arcul–nu este, deocamdată, în Argeş. Sper să adopt persoane cu dizabilităţi, în special copii, pentru că acum au apărut şi jocuri de tineret paralimpice şi în viitor vom duce acest sport mai departe pentru copii şi pentru a înţelege că sportul înseamnă sănătate!”.
Raluca Enache, antrenorul Clubului de karate „ACS Campionii Lereşti”: „Mulţumim pentru tot! Este o onoare să fim pe această scenă! Ceea ce facem noi este o muncă foarte grea, practicăm un sport neolimpic, karate-ul, care este împărţit în multe ramuri, în multe stiluri, ne zbatem şi ne luptăm cu zona olimpică şi pentru noi, ca sportivi, pentru că eu am fost sportivă de performanţă, iar fetele sunt campioane mondiale la karate. Efortul pe care îl facem şi noi, şi familiile lor, este unul foarte mare. Prin orice susţinere pe care am primit-o, orice mediatizare-pentru care mulţumim-aducem copiii în zona sportului, cum ar fi karate-ul. Vă mulţumim foarte mult pentru tot! Încurajaţi copiii să facă sport, să iasă din casă, să iasă din telefoane şi să vină la mişcare!”
Adrian Mihăilă, antrenorul echipei de volei CS Muscel: „Pentru noi, cei care în momentul actual încercăm să facem performanţă, este o mândrie şi o onoare deosebită să fim înconjuraţi de atâtea legende ale sportului argeşean. Colega mea, Andreea Georgescu, psihologul echipei noastre, m-a întrebat dacă le spun fetelor unde mergem. Nu, nu le-am dat multe detalii, iar în momentul de faţă mă bucur că nu am făcut-o, pentru că mai bine ca dumneavoastră-şi văzând cu ochii lor istoria sportului argeşean-, nu puteam să descriu. Suntem mândri că suntem alături de dumneavoastră, dar şi în proiectul dumneavoastră! Vă mulţumim!”.
Anton Arghira, antrenor la lupte greco-romane: „Am fost şi sportiv, şi antrenor de club, de lot naţional, am făcut şi eu ceva. Eu am un cuvânt de spus, dumneavoastră, felicitări pentru ceea ce faceţi! Din 2013, de când v-am cunoscut, promovaţi şi activaţi tinerii pentru sport! Noi, cei de aici, care suntem specialişti, avem datoria şi chiar obligaţia să ne ocupăm de tineretul şi copiii din ziua de astăzi. Pentru gloria sportului românesc, înainte! Înainte noi, înainte dumneavoastră, iar împreună ducem sportul românesc la un nivel înalt!
Mircea Fulger, fost campion la box: „În primul rând, felicitări pentru proiectul pentru care v-aţi angajat! Şi dumneavoastră, şi noi, cei care am făcut sport, trebuie să trimitem copiii să facă sport! Asta mi-aş dori, pe parcursul anilor, să avem ocazia să vedem performanţe mai înalte ca ale noastre!”.
În ciuda faptului că au fost tipărite doar 3.000 de exemplare ale revistei, Beatrice Mercado a anunţat că va face tot posibilul ca, până la sfârşitul anului, să mai fie tipărite încă 3.000 de bucăţi. În ceea ce priveşte calendarul acţiunilor desfăşurate cu această ocazie, săptămâna viitoare au fost anunţate următoarele evenimente „Azi sunt proful tău de sport”:
- Miercuri, 20 noiembrie, ora 10.00-Şcoala „Nanu Muscel”
- Joi, 21 noiembrie, ora 12.00-Sala de sport din Lereşti
- Vineri, 22 noiembrie, ora 13.00-Centrul de tenis Ceramus
Robert Adrian ŞTEFAN