- Medicul a fost coborât de pe munte de salvamontiştii câmpulungeni la capătul unei intervenţii care a durat 17 ore
În acelaşi timp cu cea mai cunoscută competiţie de alergare montană din România, „Maratonul Piatra Craiului”, ajunsă în această toamnă la cea de-a 17-a ediţia, s-a întâmplat un incident în care a fost rănit un medic în vârstă de 35 de ani, care este şi salvamontist voluntar la Bistriţa şi Satu Mare. Deşi era profesionist în domeniu, bărbatul a suferit un grav accident în masivul Piatra Craiului, fiind coborât de pe munte de salvamontiştii câmpulungeni.
- A căzut pe o distanţă de aproximativ 100 de metri, într-o zonă greu accesibilă
Accidentul s-a petrecut sâmbătă după-amiază în abruptul vestic al Pietrei Craiului, în zona Poiana Închisă, una extrem de periculoasă chiar şi pentru cei cu experienţă în ascensiunile montane. Medicul a suferit multiple traumatisme, inclusiv la coloana vertebrală, iar salvamontiştii au avut nevoie de 17 ore pentru a-l aduce în siguranţă la ambulanţa sosită la baza muntelui. Din cauza condiţiilor meteo, elicopterele nu au putut interveni. „În cursul zilei de ieri (n.r. sâmbătă) am fost solicitaţi să intervenim în masivul Piatra Craiului la un accident destul de grav. O persoană a căzut pe o distanţă de 50-100 de metri într-o zonă foarte greu accesibilă, în Poiana Închisă. Acesta prezenta multiple traumatisme la nivelul spatelui, membrelor şi capului. Era conştient şi cooperant şi având în vedere ora târzie la care a venit apelul, singura soluţie de a merge şi a extrage persoana de acolo era pe cale terestră. S-a intervenit cu opt salvatori montani, care au acţionat în zona de abrupt, cu tehnici specifice de lansări, elevări şi asigurări în perete. Acţiunea a durat foarte foarte mult. Pentru noi a fost un maraton, undeva la 16-17 ore. Din cauza plafonului de nori şi aseară, şi azi-dimineaţă (n.r. duminică), intevenţia pe cale aeriană nu a fost posibilă şi nu a putut fi extras cu elicopterul, ceea ce a însemnat câteva ore bune de muncă pentru noi. A fost o acţiune pe care nu ne-am dorit-o şi nu şi-o dorește nimeni, extrem de dificilă şi foarte tehnică din punct de vedere al manevrelor pe care am putut să le facem în perete. Victima a fost predată către paramedicii SMURD şi a fost transportată la cel mai apropiat spital.”, a declarat Mihai Enache, şeful formaţiei Salvamont Câmpulung.
- „Bărbatul nu s-a gândit că Piatra Craiului nu e ca prin alte părți!”
Potrivit şefului Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, misiunea din Piatra Craiului a început sâmbătă seara, la ora 19.00, şi s-a terminat duminică, în jurul orei 12.00. „Aseară (n.r. sâmbătă), am încercat să fac rost de elicopter, au fost şi în misiune, era foarte, foarte târziu şi venea noaptea. Azi-dimineaţă a venit un elicopter de la Târgu Mureş, dar era ceaţă, a încercat pe toate părţile să pătrundă acolo şi s-a retras. A durat foarte mult din două motive: zona este foarte, foarte dificilă, printre cele mai dificile din ţară, abruptul vestic al Pietrei Craiului, iar traumatism la coloană înseamnă grijă la evacuare, durere şi atunci trebuie să se meargă încet. Bărbatul nu s-a gândit că Piatra Craiului nu e ca prin alte părţi. A vrut să coboare pe nişte cabluri, acolo s-a dezechilibrat, zona e foarte, foarte, foarte abruptă. Căutaţi imagini cu abruptul vestic al Pietrei Craiului, ca să vedeţi cât este de abruptă zona. Sau Cerdacul Stanciului, Marele Grohotiş, Poiana Închisă…Acţiunea a durat 17 ore, în condiţiile în care noi am fost ieri în Piatra Craiului, la marcaje, cu un grup de voluntari. Băieţii au început, în creierii dimineţii, să lucreze la noua bază pe care o amenajăm la Brusturet.”, a precizat şeful Salvamont Argeş. Alex Barbu