Continuă demersul autorităţilor de la Bughea de Sus de a ilumina corespunzător fiecare sat al comunei. Pe 4 septembrie 2024, Primăria din comuna învecinată a întreprins două achiziţii legate de una dintre principalele utilităţi ale localităţii, care reflectă nivelul de civilizaţie. Administraţia publică doreşte ca investiţia să aducă nu numai civilizaţie pe străzi, ci şi facturi mai mici, prin înlocuirea vechilor becuri consumatoare de curent electric cu lămpi LED, incomparabil mai eficiente din toate punctele de vedere.
Deocamdată, şeful Executivului şi colegii săi implicaţi în derularea procedurilor de achiziţii publice au contractat serviciile unei firme de proiectare, care va întocmi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru investiţia „Eficientizarea sistemului de iluminat public în comuna Bughea de Sus”. Documentaţia, pe care o va efectua proiectantul Sical SRL, din localitatea Ocniţa, judeţul Dâmboviţa, constă în: elaborarea / reactualizarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru investiţii privind modernizarea / eficientizarea / reabilitarea / extinderea sistemelor de iluminat public stradal, pentru reducerea consumului de energie electrică, a emisiilor de dioxid de carbon şi a cheltuielilor de întreţinere, prin montarea corpurilor de iluminat moderne cu tehnologie LED şi eficienţă energetică ridicată.
Prin D.A.L.I. se asigură o utilizare raţională şi eficientă a investiţiei, astfel încât să se respecte cerinţele economice, financiare şi sociale aplicabile în domeniul respectiv şi conform ghidului de finanţare. Se vor calcula estimativ costurile de construcţie, se va face analiza economică şi financiară, cât şi analiza opţiunilor cu privire la investiţiile cu ajutor financiar (fonduri nerambursabile, investiţii cu ajutor financiar etc.). Societatea deţine atestat ANRE pentru proiectare şi execuţie.
Întocmirea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii costă bugetul comunei 36.295 lei.
O a doua documentaţie pe care şi-o va asigura Primăria în această perioadă, în pregătirea următoarei etape de modernizare a reţelei de iluminat public, o reprezintă un audit energetic pentru aceeaşi investiţie. Tot Sical SRL va livra şi acest studiu, la preţul de 17.850 lei.
Potrivit SEAP – Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, „serviciile prestate au ca scop auditarea energetică a sistemului de iluminat public pentru proiecte / lucrări de iluminat public, cu tehnologie LED, inclusiv echipate cu sisteme de dimming / telegestiune / smart lighting / management în conformitate cu standardul SREN 13201 din 2016. Auditul energetic va conţine: analiza stării sistemului modernizat de iluminat în raport cu proiectul tehnic; colectarea datelor energetice şi luminotehnice ale sistemului de iluminat de iluminat public modernizat; efectuarea măsurătorilor luminotehnice în teren pentru a determina eficienţa corpurilor de iluminat existente cu ajutorul aparatelor de măsurat specifice; analiza parametrilor sistemului de iluminat public; concluzii specifice pentru valorile de input şi output.”, precizează autoritatea contractantă.